Osama bin Laden a fost ucis/Analist: Eliminarea lui nu înseamnă că al-Qaeda îşi va înceta activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a anunţat că liderul reţelei teroriste al-Qaeda, Osama ben Laden, a fost ucis ca urmare a unei operaţiuni desfăşurate în Pakistan, autorizată de el. Analiştii români consideră această lovitură o realizare enormă pentru Statele Unite, dar asta nu înseamnă că terorismul se opreşte odată cu uciderea liderului al -Qaeda.

image

Iulian Chifu, analist politică externă

"Era un singur om de negăsit din 2001. Faptul că a fost găsit poate fi considerată o realizare. Acest element este de natură simbolică şi este un motiv foarte bun pentru încheierea operaţiunilor din Afganistan. Războiul împotriva terorismului a fost declanşat la câteva zile, dacă nu ore, de la 11 septembrie 2001.

Ben Laden nu mai avea un rol relevant în organizaţia teroristă de multă vreme. Doar numele său era relevant. E posibil ca moartea lui să aibă un efect şi asupra francizei al-Qaeda în sine şi la nivel simbolic s-ar putea înregistra câteva progrese. Sistemul răzbunării este în profunzimea zonei de reacţie a lumii arabe, dar nu cred că există o capabilitate de planificare atât de elaborată, încât un atac de factura aceasta să fie replicat. Probabil atacuri minore, s-ar putea înregistra, în special în zonele fierbinţi", a declarat Iulian Chifu pentru Antena 3.

La nivelul Afganistanului mă aştept să existe un anunţ al încheierii războiului, nu o scădere a luptei terorismului, atâta timp cât el va reprezenta o ameninţare pentru lume.


Radu Tudor, analist militar

"Administraţia democrată condusă de Barack Obama dă această uriaşă lovitură, în primul rând la nivelul imaginii. Obama era un simbol al acestei campanii teroriste. Chiar dacă el, ca persoană nu reprezenta o valoare operativă intrinsecă şi adjunctul său conducea de ani de zile operaţiunile, toată lumea se întreba de ce o super putere militară nu reuşeşte să captureze un om. E o gură de oxigen enormă pe care această super putere Mondială o primeşte şi va avea şi consecinţe economice. Preşedintele american Obama aduce un plus enorm Statelor Unite pe plan extern. Ţara a fost criticată din perpectiva misiunii în Afganistan.

image

Capturarea lui Osama la 10 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 demonstrează că SUA, atunci când promit că vor aduce pe cineva în faţa justiţiei, o fac cu siguranţă, mai devreme sau mai târziu. Au fost făcute eforturi uriaşe, s-au cheltuit miliarde de dolari pentru reprimarea talibanilor şi al forţelor al-Qaida, dar şi pentru combaterea reţelei care se răspândise în întreaga lume. Moartea lui e o lovitură incredibilă pentru SUA, dar să nu ne imaginăm că terorismul al-Qaida se opreşte aici sau că această reţea îşi va opri activitatea doar pentru că liderul ei este mort.

Victoria nu e doar a Statelor Unite, ci şi a tuturor ţărilor care participă la camnpania antiteroristă din Afganistan. Evident, SUA au depus cel mai mare efort. Obiectivul acestei campanii antiteroriste nu a fost doar Osama bin Laden, ci şi toţi liderii talibani şi ai al-Qaida, care au sprijinit şi au pus la cale acel grav atentat din 11 septembrie.

Vlad Nistor, directorul Insitutului de studii diplomatice al Universităţii din Bucureşti

image

Nu ştiu dacă personajul Osama bin Laden mai avea o influenţă, o importanţă reală în funcţionarea al-Qaeda, dar avea o poziţie mitică. Supravieţuirea lui până acum a reprezentat pentru SUA o provocare permanentă, atâta vreme cât a continuat să existe cel care a stat în spatele acelui monstruos atac. Pentru americani, dispariţia lui reprezintă o autentică victorie. El e cel pe care, în imaginea publică, aducea aminte de prăbuşirea turnurilor gemene. Cel care a provocat acel dezastru, astăzi nu mai este, datorită eficienţei serviciilor americane.

Ce se va întâmpla de acum încolo în SUA vom vedea. Există şi voci care vorbesc despre o necesitate a creşeterii gradului de alarmă, atâta vreme cât celulele independente al-Qaeda ar putea reacţiona. 

Multe dintre acţiunile criminale ale acestei organizaţii au avut în spate şi mitul invincibilităţii lui bin Laden. Uciderea lui va demobiliza şi reprezenta o lovitură foarte grea dată acestei organizaţii.   Pe de altă parte, se pot ridica semne serioase de întrebare în legătură cu locul în care a fost găsit şi cu felul în care prezenţa sa în Pakitan a fost până acum identificată. Reprezintă o problemă pentru sprijinul pe care statul pakistanez îl acordă Statelor Unite şi aliaţilor săi în lupta antiteroristă.

Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al României

Rămâne de văzut dacă se va schimba politica internaţională. Este un succes al serviciilor speciale, o infirmare a teoriilor conspiraţioniste care spuneau că bin Laden nu există şi că e o invenţie a americanilor. Probabil a fost şi o colaborare cu serviciile speciale pakistaneze. E de sperat asta, că în ultimele luni s-a glosat destul de mult pe seama unor divergenţe care există între serviciile americane şi cele pakistaneze, care au lucrat cam dublu în ultimele decenii. Pakistanul era calea de tranzit în timpul războiului când se aflau sovieticii în Afganistan. Pakistanul era calea prin care erau ajutaţi exact aceşti lideri dintre care unii au devenit, ulterior, talibani, iar SUA le-au reproşat serviciilor pakistaneze că joacă dublu. Să sperăm că au fost şi ei parte la acest succes.

image

Eu cred că se încheie un capitol, dar asta nu înseamnă că se termină şi războiul împotriva acestor terorişti. Există tabere de refugiaţi în care încă se recrutează tineri care sunt învăţaţi să-şi explodeze vesta de pe ei. Pedepsirea lui e o veste bună pentru arabii moderaţi, care se tem de alunecarea spre extremism. Cred că e o veste bună şi pentru Obama. A dat vestea pe care ar fi dorit să o dea orice preşedinte american.

Citeşte şi:

WikiLeaks: O bombă nucleară ascunsă în Europa va fi detonată de terorişti dacă Bin Laden va fi omorât

Obama, cu referire la moartea lui Osama bin Laden: Astăzi este o zi istorică pentru omenire

Osama bin Laden a murit/ Cele mai groaznice atentate pe care le-a produs

Osama bin Lalden a fost ucis/ Cât timp s-au chinuit americanii să-l prindă

Osama bin Laden a murit, iar SUA deţin cadavrul

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite