Unde e dovada morţii lui bin Laden?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În criminalistică nu ai cum să spui că un om a murit până nu îi găseşti corpul. Statele Unite nu au adus până acum nicio dovadă privind moartea liderului al-Qaeda.

Preşedintele american Barack Obama doar a anunţat că Statele Unite l-au asasinat pe cel mai căutat terorist din lume, Osama bin Laden. Unde este dovada?

Obama a anunţat duminică seara (luni dimineaţa, ora României) că "a fost ucis Osama bin Laden", într-o "operaţiune precisă, la Abbottabad", localitae în nord-estul Pakistanului, de către "o mică echipă de americani", care  "după un schimb de focuri, l-au ucis pe Osama ben Laden şi i-au recuperat corpul neînsufleţit".

Deci corpul lui Osama bin Laden este la americani.

"De ce nu avem nicio fotografie? Cum putem să fim siguri că este Osama bin Laden în lipsa unui test ADN?", se întreabă Damian Thompson, editorialist la publicaţia britanică "The Telegraph". "Casa Albă le dă în acest moment apă la moară celor care lansează teorii consporaţioniste", spune el. „Mai ales când multă lume are dubii serioase despre atentatul de la 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene din New York, iar milioane de musulmani cred că atentatul a fost plănuit de CIA", adaugă ziaristul.

Fostul ambasador britanic la Washington, Christopher Meyer, spune şi el că "Nu pot să concep că un preşedinte al Statelor Unite ar face o declaraţie în faţa întregii lumi, în care să anunţe moartea lui bin Laden, fără să ofere o dovadă în acest sens".

"Ce face America? E de neconceput să anunţe moartea celui mai mare duşman al ei, fără să ofere o dovadă care să convingă orice persoană raţională. Sunt surprins că dovezile nu au fost prezentate încă", mai spune jurnalistul britanic.

Suspiciunile sunt cu atât mai mari cu cât unii oficiali americani au declarat pentru CNN că liderul al-Qaida a fost înmormântat în mare pentru a evita crearea unui "altar" pentru susţinătorii săi. Pe de altă parte, Fox News afirmă că trupul neînsufleţit "se află sub pază la o bază militară americană din Afganistan". Până în prezent, autorităţile americane nu au confirmat oficial niciuna dintre informaţii.

Un alt semn de întrebare îl ridică o fotografie trucată (dreapta), care prezintă faţa însângerată şi tumefiată a lui Osama ben Laden şi care a fost difuzată de televiziunile pakistaneze. AFP a suspus forografia analizei unui program special pe calculator, care a permis să se dovedească faptul că a fost trucată, cu ajutorul bărbii şi părţii inferioare a feţei dintr-o fotografie mai veche a lui ben Laden. "Barba nu are un contur clar, se vede că este un montaj", a declarat Mladen Antonov, redactor-şef al departamentului Foto al AFP.

image

Mai citeşte şi:

Cum l-au asasinat SUA pe Osama bin Laden: culisele operaţiunii

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite