VIDEO Cum l-au asasinat SUA pe Osama bin Laden: culisele operaţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai un grup restrâns de persoane ştie despre operaţiunea de asasinare a liderului al-Qaeda, Osama bin Laden.

"A fost o operaţiune deosebit de periculoasă", au precizat oficialii care au participat la o conferinţă telefonică pentru presă. Operaţiunea din nord-estul Pakistanului a fost desfăşurată de un comando al forţelor speciale americane şi a durat circa 40 de minute, relatează CNN.

"O echipă americană redusă" a fost implicată în operaţiunea de la Abbotabad, au precizat surse americane pentru CNN, însă ele au refuzat să precizeze dacă aceasta era formată din membri CIA sau militari din forţele speciale. O altă sursă oficială a precizat că Osama bin Laden a opus rezistenţă şi a fost împuşcat în cap într-un schimb de focuri.

Totul s-a petrecut în localitatea Abbotabad, din nord-estul Pakistanului (foto dreapta), într-o clădire cu trei etaje, unde se ascundea Osama bin Laden. Oraşul este la aproximativ 100 de kilometri distanţă de Islamabad, iar complexul rezidenţial unde se afla bin Laden a fost construit în 2006.

image

Clădirea este înconjurată de ziduri înalte şi garduri de sârmă ghimpată. Complexul, a cărui valoare a fost evaluată la 1 milion de dolari, nu dispunea de conexiuni telefonice sau de Internet, iar locatarii erau atât de preocupaţi de securitate, încât ardeau deşeurile, în loc să le scoată în stradă pentru a fi colectate.

Informaţiile din interior au fost cruciale pentru reuşita acestei operaţiuni. CIA a încercat timp foarte îndelungat să câştige încrederea unor persoane apropiate liderului Al-Qaida. Deţinuţii de la Guantanamo "au furnizat (date despre) persoane care-i furnizau un sprijin direct" lui ben Laden, a declarat acest oficial. Este vorba despre un "curier singuratic", asociat şi altor membri Al-Qaida, care s-a dovedit crucial. După localizarea curierului, serviciile de informaţii americane au strâns şi analizat informaţii timp de opt luni, operaţiunea culminând duminică dimineaţă cu un atac asupra complexului şi uciderea celui mai căutat terorist. Surse din serviciile de spionaj americane au afirmat că agenţii reuşiseră să afle numele curierului cu patru ani în urmă, însă au avut nevoie de alţi doi ani pentru a identifica zona în care opera acesta. Abia în luna august a anului trecut au reuşit să-l localizeze în complexul din Abbottabad, un oraş de mărime medie, situat la circa o oră de drum de Islamabad.

Analiştii CIA au petrecut mai multe luni examinând fotografiile din satelit şi rapoartele din zonă, pentru a stabili cine ar putea locui în complex, iar în septembrie agenţia americană a stabilit că este foarte posibil ca în clădire să se ascundă chiar ben Laden.

FOTO Osama bin Laden este pictat printre sfinţi, călare pe un avion, într-o biserică din Timişoara. Vezi cum au fost sfidate canoanele pentru a-l păstra în capelă

Bin Laden a fost omorât alături de mai mulţi membri ai familiei sale, printre care şi unul dintre fii teroristului, a spus un oficial american, iar un oficial din serviciile secrete pakistaneze au spus că nu se ştie cine a atras focul de armă care l-a omorât pe bin Laden.

CNN a publicat un clip video în care apare casa din Abbottabad, Pakistan, în care a fost ucis liderul al-Qaeda. Clădirea este cuprinsă de flăcări:

Citeşte şi:

Obama, cu referire la moartea lui Osama bin Laden: Astăzi este o zi istorică pentru omenire

Osama bin Laden a murit/ Cele mai groaznice atentate pe care le-a produs

Osama bin Lalden a fost ucis/ Cât timp s-au chinuit americanii să-l prindă

Osama bin Laden a fost ucis/Analist: Eliminarea lui nu înseamnă că al-Qaeda îşi va înceta activitatea

Osama bin Laden a murit, iar SUA deţin cadavrul

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite