FOTO / VIDEO Viaţa şi familia lui Osama bin Laden în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai căutat terorist după atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, Osama bin Laden, a fost ucis noaptea trecută în timpul unei operaţiuni a unui comando american în apropiere de Islamabad, a anunţat duminică seara preşedintele Barack Obama.

Citiţi şi:

Cum l-au asasinat SUA pe Osama bin Laden: culisele operaţiunii

Obama, cu referire la moartea lui Osama bin Laden: Astăzi este o zi istorică pentru omenire

Osama bin Laden s-a născut la Riyad, în 1957, fiind al 12-lea copil al magnatului construcţiilor Mohammed Ben Laden, imigrant yemenit care a făcut avere în Arabia Saudită.



A urmat cursuri de construcţii civile şi comerţ la prestigioasa univerisitate King Abdul Aziz din Djeddah, unde a şi luat legătura, începând din 1973, cu grupuri islamiste.



Bin Laden,  un om religios şi rezervat, care studia la acea vreme temeinic principalele texte ale wahabismului (formă riguroasă a islamului sunnit aflată în vigoare în Arabia Saudită), a renunţat să intre în firma familiei sale după invazia sovietică din Afganistan, începută în 1979.

image



S-a alăturat, astfel, jihadului, mişcare foarte populară în Arabia Saudită şi în celelalte ţări din Golf. Cu binecuvântarea autorităţilor saudite, el a organizat reţeaua de sprijin logistic pentru mujahedinii afgani, strângând fonduri şi instalându-se la Peshawar, bază pakistaneză a luptătorilor de gherilă antisovietici. În această perioadă, l-a întâlnit şi pe viitorul său mentor, palestinianul Abdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistenţei împotriva trupelor sovietice.

image



În Pakistan a realizat o primă bază de date a voluntarilor care se îndreptau spre Afganistan, care va deveni, ulterior, o adevărată organizaţie - al-Qaida ("baza").

image



Beneficiind de ajutorul indirect al CIA, care îi transfera fonduri prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze, el a luptat împotriva trupelor sovietice, deşi rareori a fost implicat efectiv în confruntări.

image



După retragerea trupelor ruse, în 1989, bin Laden a revenit în Arabia Saudită ca erou, susţinând numeroase discursuri, în moschei şi şcoli, despre succesul jihadului.

image



În 1990, după invadarea Kuwaitului de către forţele irakiene, relaţiile au început să se detelioreze între americani şi Osama bin Laden.

image



La 29 decembrie 1992, al - Qaeda, condusă de însuşi bin Laden, a început atentatele prin bombardarea hotelului Gold Mihor din Aden.

image



Cele mai sângeroase atentate, înaintea celor din 11 septembrie, au fost cele din august 1998, când vehicule-capcană au explodat simultan la ambasadele americane din Tanzania şi Kenya, provocând moartea a 224 de persoane.

image



După atacurile din 11 septembrie, Statele Unite au declanşat o urmărire de proporţii pentru localizarea liderului al-Qaida, oferind o recompensă de 25 de milioane de dolari - suplimentată ulterior la 50 de milioane de dolari - pentru orice informaţie care ar fi dus la prinderea acestuia.

image
image

Familia lui bin Laden:

image

Osama bin Laden şi fiul său Ali, pe când acesta avea 10 ani.

image

Omar bin Laden ( 29 ani), fiul lui Osama bin Laden, şi soţia sa Jane Felix-Browne înainte de apariţia la o televiziune italiană în 2008.

image

Un alt fiu: Hamza bin Laden

image

Abdullah bin Laden, cel mai mare dintre copiii lui Osama bin Laden.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite