VIDEO Cum va beneficia Barack Obama de moartea lui Osama bin Laden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama va dispune de beneficii politice după moartea lui Osama bin Laden în cursul unei operaţiuni aprobate personal de el, comentează AFP.

Preşedintele american, care va candida în 2012 pentru un nou mandat, a anunţat personal în faţa camerelor de filmat, duminică seara, moartea liderului al-Qaeda, precizând că el însuşi a dat  ordinul de lansare a atacului asupra vilei din Abbottabad, Pakistan, în care se ascundea bin Laden.

Operaţiunea a fost foarte riscantă, iar în cazul unui eşec sau al unor decese în rândul soldaţilor americani autoritatea şi imaginea lui Obama ar fi avut de suferit, apreciază agenţia.

AFP aminteşte cazul lui Jimmy Carter, ultimul democrat care nu a reuşit să fie reales preşedinte, în 1980, care a avut de suferit, la sfârşitul mandatului său, din cauza eşecului unei operaţiuni menite să elibereze ostaticii americani din Iran.

Duminică, în momentul în care Obama anunţa eliminarea inamicului numărul unu al Statelor Unite,  la aproape zece ani după atentatele de la 11 septembrie 2001, mii de persoane scandau "SUA, SUA!" la numai 200 de metri de el, în faţa Casei Albe. Aceştia fuseseră alertaţi de informaţiile care au apărut cu câteva minute înainte.

Obama, lăudat de aliaţi şi adversari

Luni, aliaţii şi adversarii lui Obama îl lăudau pe preşedinte.

"Cred că acest lucru (moartea lui bin Laden n.r.) îl pune pe preşedintele (Obama n.r.) într-o poziţie politică ce îl face comandantul şef al unei misiuni monumentale, aproape fără defecte şi cu consecinţe colosale", a afirmat Gary Ackerman, membru democrat al Camerei Reprezentanţilor, pentru CNN.

Un critic al lui Obama, Peter King, membru republican al Camerei Reprezentanţilor şi specialist pe probleme de securitate naţională, l-a felicitat fără rezerve pe liderul de la Casa Albă.

"Multe lucruri ar fi putut lua o turnură negativă şi, cu toate acestea, preşedintele a avut curajul să lanseze (operaţiunea n.r.). Este o operaţiune realizată strălucit. Îl salut pe preşedintele Statelor Unite pentru că a obţinut acest succes, unul dintre cele mai importante din istoria americană", a afirmat el pentru CNN.

Însuşi fostul vicepreşedinte american Dick Cheney, care l-a acuzat pe Obama de "indecizie" în Afganistan, la sfârşitul lui 2009, l-a felicitat "pe preşedinte şi pe membrii echipei sale de securitate naţională".

AFP apreciază că moartea liderului reţelei al-Qaeda îi va consolida poziţia lui Obama, chiar dacă nu îi garantează un al doilea mandat de patru ani.

"Este evident că este vorba despre o veste bună pentru campania electorală a lui Barack Obama. Nu pot să îmi imaginez o veste mai bună pentru preşedinte", nota luni specialistul în sondaje Nate Silver, pe blogul său Fivethirtyeight de pe site-ul New York Times.

Economia încă îi creează probleme

Totuşi, "alegerile din 2012 nu vor fi, fără îndoială, dominate de problemele de securitate naţională", ci de "viitorul statului-providenţă, în faţa unei datorii din ce în ce mai mari", a mai spus Silver.

În urma operaţiunii de duminică, republicanii au rămas fără unul dintre argumentele lor cele mai periculoase pentru Obama în vederea alegerilor din 2012, ideea că ar fi slab pe scena internaţională, în special dosarul luptei împotriva terorismului.

Obama va trebui însă să ţină cont că, la ultimul sondaj, 57 la sută dintre americanii chestionaţi afirmau că dezaprobă modul în care preşedintele gestionează economia. Echipa de campanie a lui Obama trebuie să mediteze la exemplul lui George H. W. Bush, învins cu uşurinţă de Bill Clinton în 1992 din cauza economiei, în pofida victoriei în Războiul din Golf din anul precedent, conchide AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite