Volumul "20.000 de leghe sub mări" se distribuie astăzi gratuit cu ziarul "Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francezul Jules Verne (1828-1905), un scriitor prolific
Francezul Jules Verne (1828-1905), un scriitor prolific

Scriitori, critici literari, personalităţi din sport, muzică şi publicitate elogiază relansarea seriei de romane de aventuri ale scriitorului francez. Începând de astăzi, ziarul „Adevărul“ şi suplimentul „Adevărul literar şi artistic“ vor fi însoţite, miercurea, de câte un volum din Colecţia Jules Verne.

Primele două titluri, „20.000 de leghe sub mări" şi „Insula misterioasă" (volumul întâi), vor fi distribuite gratuit, într-un tiraj special de 300.000 de exemplare, fiecare.

Toţi cei care au crescut cu poveştile uluitoare inventate de Jules Verne vor putea să-şi aşeze în bibliotecă, începând de astăzi, primul volum din colecţia dedicată acestui mare autor. „20.000 de leghe sub mări" deschide minunata serie „Jules Verne", care cuprinde 40 de volume.

VEZI GALERIE FOTO CU CEL MAI MARE FAN JULES VERNE DIN ROMÂNIA

GALERIE FOTO: COADĂ ÎN CENTRU SIBIULUI PENTRU "20.000 DE LEGHE SUB MĂRI"

GALERIE FOTO/ Galaţi: „20.000 de leghe sub mări" s-a dat ca pâinea caldă


Cititorii din toată ţara doresc să-şi achiziţioneze volumul "20.000 de leghe de sub mări". Citeşte mai jos ce s-a întâmplat la chioşcuri:

„Jules Verne”, epuizat încă de la ora 7.30 în Braşov
Frigul şi fulgii de zăpadă nu i-au împiedicat pe braşoveni să vină încă de la primele ore ale dimineţii la chioşcurile de ziare pentru a-şi procura primul număr din colecţia „Jules Verne".

Sibienii au luat cu braţul cărţile de Jules Verne
„20.000 de leghe sub mări“ a făcut astăzi cozi la chioşcurile de ziare din Sibiu, unde oamenii au achiziţionat şi câte cinci cărţi.

Bucureştenii s-au înghesuit să cumpere „20.000 de leghe sub mări“
Peste 100 de bucureşteni s-au trezit cu noaptea în cap şi au venit la librăria „Adevărul“ de pe Bulevardul Magheru pentru volumul lui Jules Verne care se distribuie gratuit împreună cu ziarul. Oamenii au venit chiar şi cu două ore înainte de deschiderea librăriei, de la ora 7.00.

La Timişoara s-au format cozi, pentru cartea Jules Verne încă înainte de deschiderea chioşcurilor
Timişorenii au fost încântaţi de apariţia cărţilor încât au ajuns să aştepte ca chioşcurile de ziare  să se deschidă pentru a fi siguri că vor avea în bibliotecă toate apariţiile. "Am venit devreme ca să fiu sigur că apuc să le cumpăr. Am şi celelalte colecţii şi o să o iau şi pe asta ca să am o bibliotecă frumoasă, dar să le şi citesc", a spus Neaţu Gheorghe, pensionar. GALERIE FOTO Timişorenii s-au aventurat cu noaptea în cap pentru a cumpăra cartea lui Jules Verne

La Oradea ziarul Adevărul s-a epuizat imediat după deschiderea chioșcurilor
Ziarul Adevărul, cu suplimentul Adevărul literar și artistic, care se distribuie astăzi cu primul volum din colecția Jules Verne "20.000 de leghe sub mări" s-a epuizat în primele minute de la deschiderea chioșcurilor de ziare.

Satu Mare: Jules Verne, cerut şi pe internet

Volumul „20.000 de leghe sub mări“ s-a epuizat la câteva minute de la deschiderea chioşcurilor de ziare
Numai cei care s-au trezit foarte devreme au reuşit să-şi procure „20.000 de leghe sub mări“. „Am avut o copilărie amărâtă. Nu şi-a permis mama să-mi cumpere cărţi. Mergeam la biblioteca de la şcoală şi luam cu împrumut cărţile unui Jules Verne. Acum am luat-o gratuit. M-am trezit cu noaptea în cap ca să o prind la chioşc. Vreau să strâng toată colecţia. Chiar este excelent că s-au gândit cineva să bage pe piaţă, împreună cu ziarul, toate volumele scrise de el.”, George Corbu, 29 de ani, casnic. Cartea s-a epuizat în mai puţin de un sfert de oră de la deschiderea chioşcurilor.

Bacău: „20.000 de leghe sub mări” a făcut furori printre băcăuani
Chiar dacă vremea a fost foarte capricioasă în Bacău, vânzătorii de la chioşcurile de ziare au afirmat că în această dimineaţă au avut zeci de clienţi încă de la ora 7.00. Motivul l-a constituit distribuirea gratuită a primului număr din colecţia „Jules Verne" împreună cu ziarul Adevărul.

Sute de ieşeni s-au trezit de dimineaţă pentru primul volum din "Colecţia Jules Verne"
Ieşenii nu au mai prins volumul de Jules Verne distribuit gratuit cu ziarul Adevărul la chioşcurile din Tudor Vladimirescu. "Vine lumea şi întreabă de Adevărul, dar nu-l mai am de la ora 7.00. S-a dat ca pâinea caldă", a spus Ion, unul din vânzătorii de la chioşcurile de carte-presă.

Focşani: Cărţile lui Jules Verne se dau ca pâinea caldă
La Focşani, primul volum al colecţiei s-a vândut mai ceva ca pâinea caldă la chioşcurile de ziare, semn că oamenii apreciază acest demers al "Adevărul". "Este nemaipomenit ce face Biblioteca Adevărul. Am acasă toată colecţia de pictori celebri şi vreau să-mi achiziţionez integral şi colecţia Jules Verne. Am un băiat de zece ani şi vreau să-i ofer aceste poveşti", ne-a declarat Maria Zaharia, de 36 de ani, din Focşani.

Botoşani: Colecţia Jules Verne, motiv de înghesuială
Vânzătorii chioşcurilor de ziare au deja liste în care sunt trecuţi clienţii fideli ai ziarului "Adevarul", aceştia având cărţile rezervate. La fiecare carte nouă vândută cu ziarul "Adevarul", botoşănenii se grăbesc dimineaţa la chioşcurile de ziare pentru a nu rămâne fără. Colecţia Jules Verne lansată astăzi nu a facut notă discordantă

Târgu-Jiu: Coadă ca pe vremuri pentru Jules Verne

Slatina:Chioşcurile de ziare, asaltate de cititorii „Adevărul“
Cititorii au venit dis de dimineaţă la chioşcuri, să fie siguri că reuşesc să îşi completeze biblioteca cu volumul „20000 de leghe sub mări“, primul din colecţia Jules Verne. Prioritate au avut clienţii fideli, pentru care vânzătoarele au oprit câte o carte. Acest lucru i-a sos din minţi pe unii slătineni, care s-au certat cu comercianţii şi au stat minute în şir în faţa chioşcurilor de ziare, sperând că vor reuşi să îi înduplece să le dea câte un exemplar. „Am văzut cărţile la prima oră, în cutie, pe tejghea, iar acum îmi spune că nu le-a primit. Nu se poate aşa ceva! Nu plec de aici până nu scoate cărţile. Le are în chişc dar le păstrează pentru rude şi cunoştinţe“, a spus Daniel Dinu, un bărbat care se afla în faţa chioşcului de la ACR.

Băimărenii se înghesuie la chioşcuri pentru primul volum de la Jules Verne
Băimărenii au luat cu asalt, încă de la primele ore ale dimineţii, chioşcurile din Baia Mare, pentru a-şi putea aşeza în bibliotecă prima carte de la Jules Verne, apărută astăzi împreună cu ziarul Adevărul.

Cărţile lui Jules Verne la mare căutare în Alba Iulia
Albaiulienii s-au trezit cu noaptea-n cap pentru a merge să cumpere primul volum din colecţia "Jules Verne", pe care Biblioteca Adevărul l-a oferit astăzi gratuit cititorilor. Volumul „20.000 de leghe sub mări“ i-a scos astăzi din casă  pe locuitorii din Alba Iulia încă de la ora 7.00. „Am venit devreme ca să fiu sigură că o să găsesc astăzi primul volum, mai ales că este gratuit. Vreau să iau toată colecţiea“, a spus Maria Gheorghe din Alba Iulia. O parte dintre cei care au luat astăzi primul volum spun că îşi amintesc din copilărie poveştile uluitoare ale lui Jules Verne şi că doresc  să ofere şi copiilor lor posibilitatea să citească aceste cărţi.

Citiţi şi:

Jules Verne, scriitorul vizionar

Călătorie în adâncul oceanelor

Invenţiile lui Jules Verne

FOTO Pasiune pentru Jules Verne

Călătorie pe urmele lui Jules Verne în România

Miercurea viitoare, cititorii şi abonaţii ziarului „Adevărul" îşi vor îmbogăţi colecţia cu primul volum din „Insula misterioasă" (distribuit gratuit). Din 27 ianuarie, ziua când va apărea volumul al doilea din „Insula misterioasă", preţul unui exemplar va fi de 10,99 lei.

Nu rataţi în zilele de miercuri celelalte volume ale Colecţiei Jules Verne, tipărită acum de Editura Adevărul în condiţii grafice de excepţie. Fiecare exemplar va avea copertă cartonată, hârtie cu rezistenţă sporită şi va respecta grafica şi aspectul ediţiei originale, de acum 30 de ani.

Criticii literari laudă iniţiativa Editurii Adevărul

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, ne-a mărturisit că Jules Verne a fost autorul preferat şi pentru el, şi pentru fiul său: „Este foarte bine că se relansează aceste cărţi. A fost unul dintre autorii mei preferaţi. Când a apărut prima colecţie, care nu avea o hârtie grozavă, am cumpărat-o în întregime pentru fiul meu, pe atunci în vârstă de 12 ani. Copil fiind, am citit cărţile lui Jules Verne în original, deoarece nu apăruseră la noi", a spus Nicolae Manolescu, cel care i-a dedicat romancierului două capitole în cartea sa „Viaţă şi Cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă".

„Odată cu relansarea colecţiei la «Adevărul», spiritul, ficţiunea şi tehnologia lui Verne vor prinde foarte bine la tineri", a precizat criticul.

„Să am toate cărţile lui Jules Verne!"

No title

„20.000 de leghe sub mări“: căpitanul Nemo (centru), comandantul submarinului Nautilus şi unul dintre cei mai îndrăgiţi eroi ai literaturii

Criticul Alex. Ştefănescu rememorează experienţa lecturii din prima tinereţe: „Când eram adolescent, dacă m-ar fi întrebat cineva ce anume mi-aş fi dorit cel mai mult, aş fi spus: «Să am toate cărţile scrise de Jules Verne!». Nu este vorba numai despre îndrăzneala gândirii anticipative a scriitorului francez, ci şi despre frumuseţea morală a personajelor sale. De la Jules Verne am învăţat să lucrez în echipă."

Farmecul romanelor bine-cunoscutului scriitor francez, mărturiseşte criticul, a fost o descoperire care a venit odată cu maturitatea şi cu experienţa în domeniul literaturii: „I-am citit şi în anii maturităţii cărţile, nu pe toate, ci pe cele pe care le-am procurat. I-am descoperit, cu experienţa pe care o am acum, şi farmecul literar. Mă bucur că „Adevărul" îmi dă prilejul să parcurg şi romanele pe care nu le am în casă". Invitaţia pe care Editura Adevărul le-o face tuturor cititorilor prin publicarea acestei colecţii are, în opinia sa, un important rol educativ: „O asemenea iniţiativă contribuie la educaţia tinerilor mai mult decât orice discurs demagogic pe tema educaţiei."

„Lance pentru nepoţi, scut pentru bunici"

Dan C. Mihăilescu subliniază şi el caracterul profund educativ al scrierilor lui Jules Verne: „Nu ai voie, ca adolescent, să nu palpiţi la aventurile din străfundul oceanelor, să nu visezi robinsonade, mecanisme cosmice, conflicte ştiinţifice, întreceri bărbăteşti etc.

De cealaltă parte - atenţie! - tot ce pare în primă instanţă joc, fabulă şi fantezie infantilă se dovedeşte în final echilibru, înţelepciune, responsabilitate, ethos. Jules Verne este un părinte care-şi alintă copiii numai pentru a-i face cât mai chibzuiţi în curaj, deplini în trăire şi măsuraţi în excese. Pe scurt: e o lance pentru nepoţi şi un scut pentru bunici", a sintetizat criticul.

Pionierul literaturii SF

Jules Verne s-a născut la 8 februarie 1828, în Nantes, Franţa, şi s-a stins din viaţă la 24 martie 1905. A studiat Dreptul şi a scris zeci de romane de aventuri, piese de teatru şi poveşti. A cunoscut succesul cu volumul „Cinci săptămâni în balon" (1863).

Jules Verne a anticipat în scrierile sale („De la Pământ la Lună" - 1865, „20.000 de leghe sub mări" - 1869-1870, „Ocolul pământului în optzeci de zile" - 1873, „Insula misterioasă" - 1874) multe realizări tehnologice ale secolului XX. Operele scriitorului francez au influenţat întreaga evoluţie a literaturii ştiinţifico-fantastice. Verne este al doilea cel mai tradus autor al tuturor timpurilor, după Agatha Christie.

Dinu: „Una dintre bucuriile copilăriei"

Fost mare fotbalist, Cornel Dinu este cunoscut drept unul dintre puţinii intelectuali din lumea sportului, fiind şi autorul unui volum autobiografic. „Cărţile lui Jules Verne au însemnat una dintre bucuriile copilăriei şi mi-ar plăcea dacă şi noile generaţii ar mai fi interesate de opera acestui mare autor. Este lăudabil că se reeditează această colecţie", ne-a spus „Procurorul".

Ex-selecţionerul României se declară fascinat de forţa şi de viziunea marelui autor francez. „A fost un scriitor imaginativ, un creator, cărţile lui îţi excitau mintea. Tot ceea ce a scris el a fost materializat de omenire peste decenii.

Mi-a plăcut tot ce a scris Jules Verne, dar aş putea spune că «Insula misterioasă» este cartea mea preferată. L-am îndemnat şi pe fiul meu să citească aceste volume, dar el face parte din generaţia laptopului şi mă îndoiesc că m-a ascultat".

Gyuri citeşte cărţile francezului şi acum

Ioan Gyuri Pascu se numără şi el printre cei care au devorat cărţile lui Jules Verne de-a lungul timpului. „Eram mare fan Jules Verne şi sunt şi acum", surâde Ioan Gyuri Pascu. Actorul îşi aminteşte că în copilărie nu se putea dezlipi de cărţile marelui autor francez. „Îl recomand tuturor pe Jules Verne. Îmi aduc aminte că am primit «Copiii Căpitanului Grant» în ziua de Crăciun şi n-am ieşit vreo trei zile din casă, până n-am terminat-o. Toţi copiii erau pe afară, la săniuş, iar eu stăteam şi citeam".

No title

Gyuri Pascu crede că opera lui Jules Verne poate fi savurată la orice vârstă. „Am citit aproape toate cărţile lui Jules Verne, pe unele chiar acum, la bătrâneţe. Personajul meu preferat era Briant, din «Doi ani de vacanţă». Îmi doream să fiu şi eu la fel ca el. Sunt nişte cărţi minunate şi, dacă o să am timp, probabil că o să-mi cumpăr toată colecţia", ne-a declarat Gyuri.

Naumovici: „Voi cumpăra cărţile pentru băiat"

Bogdan Naumovici, creatorul celebrei reclame cu „ăla micu' de respira greu", şi-a amintit cu drag de vacanţele în care mânca Jules Verne pe pâine.

„Cum dracu' să nu-mi placă Jules Verne? Cred că toţi băieţii de vârsta mea sunt topiţi după Jules Verne". Publicitarul în vârstă de 41 de ani a fost fascinat de aventurile lui Briant pe insula Chairman, din romanul „Doi ani de vacanţă". „Cu siguranţă, voi cumpăra colecţia Jules Verne pentru băiatul meu.

Eu cred că orice copil din ziua de azi s-ar îndrăgosti de Jules Verne de la primele pagini. Problema nu este dacă Jules Verne ar mai fi de actualitate, ci dacă mai e de actualitate cititul. E foarte greu să mai convingi un copil să citească, într-o epocă în care există Playstation şi Cartoon Network", a încheiat Naumovici.

Pe Jules Verne l-a iubit o poetă

Înainte să se îndrăgostească de poezie, Ana Blandiana (foto) s-a îndrăgostit de Jules Verne şi asta - spune poeta - nu e nicio surpriză. Când am sunat-o, evadase deja dintr-un Bucureşti încălzit şi agitat, ca să poată scrie în linişte. Nu vrea să audă de nimic din „nebuniile zilei". Numele lui Jules Verne, însă, înmoaie inimile, e o cheie franceză, universală, care redeschide calea spre copilul din noi.

„Să spun dacă mi-a plăcut? Sigur că mi-a plăcut! L-am iubit pe Jules Verne! E prea puţin să spun doar atât. A fost unul dintre cei care mi-au format şi mi-au încântat copilăria. E banal, nu? S-a întâmplat asta cu atâtea milioane de copii din toată lumea şi sper, sper din toată inima, să se întâmple la fel şi cu copiii de azi. Dacă nu va fi aşa, doar ei au de pierdut", a mărturisit cea care i-a dat viaţă pisoiului Arpagic.

„Sper să fie cumpărate, dar şi citite"

Scriitorul Filip Florian îşi aminteşte că „i-au căzut cu tronc" două volume, „Doi ani de vacanţă" şi „Căpitan la cincisprezece ani", pe care le-a devorat, deşi nu-şi aminteşte să fi fost „înnebunit întrutotul de Jules Verne". „Mă bucur enorm pentru retipărirea cărţilor şi pentru puştii de astăzi. Sper să fie cumpărate, dar şi citite".

Filip Florian a mai păstrat câteva exemplare, fiindu-i greu să se despartă de poveştile adolescenţei. „Mă uit chiar în acest moment la ele. Fac parte, acum, din biblioteca fiului meu.", declară scriitorul, care intenţionează să stimuleze pofta de lectură a fiului său.

Vox Pop: cititorii, nerăbdători să pună mâna pe toată colecţia

Am toată colecţia în limba franceză, de la un prieten care locuieşte în Paris. Am câteva cărţi de-ale lui Jules Verne şi în limba română, însă, din păcate, sunt puţin deteriorate. Dar mă ajută «Adevărul» să le reînnoiesc.
Nicolae Alexandru
pensionar, 70 de ani

No title

Mişto! De-acum înseamnă că trebuie să mă trezesc devreme în fiecare miercuri, ca să-l prind şi eu pe Jules Verne.
George V.
student, 20 de ani

Iau Jules Verne pentru fetiţa mea. Pentru mine iau restul cărţilor pe care le scoate «Adevărul».
Georgeta Ciobanu
economist, 58 de ani

Locuiesc la cămin, nu am televizor şi tot timpul liber mi-l ocupă cărţile. Deci să vină Jules Verne şi în biblioteca mea!
Diana Ariton
studentă, 23 de ani

Dacă iese toată seria Jules Verne, voi urmări să o cumpăr. Cărţile lui îmi aduc aminte de copilărie.
Viorel Grana
inginer, 26 de ani

Cumpăr cărţile care ies cu «Adevărul», aşa că seria Jules Verne o voi lua din obişnuinţă.
Mădălina Putaru
asistent manager, 25 de ani

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite