Cel mai mare fan Jules Verne din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Coşuleanu spune că succesul  pe care l-a avut în viaţă i se datorează lui Jules Verne
Liviu Coşuleanu spune că succesul pe care l-a avut în viaţă i se datorează lui Jules Verne

Un timişorean a înfiinţat primul fan-club din România al celebrului scriitor francez, „Hobby Club Jules Verne“. Liviu Coşuleanu este preşedintele unui ONG al cărui „preşedinte onorific“ este Jules Verne.

FOTOGALERIE

Timişoreanul Liviu Coşuleanu, în vârstă de 34 de ani, consideră că succesul de care a avut parte până acum în viaţă i se datorează celebrului romancier francez.

„De mic, în fiecare seară, părinţii mei mi-au citit operele lui Jules Verne. Am fost fascinat de întâmplările din cărţile sale, de complexitatea poveştilor, de modul în care este prezis viitorul. Nu pot spune că la vârsta de cinci ani îl apreciam pe Jules Verne la maxima lui valoare, însă era un idol", a spus timişoreanul.

Jules Verne şi România

La 30 de ani, Liviu Coşuleanu a decis să îi aducă un omagiu lui Jules Verne, înfiinţând un ONG care îi poartă numele. „Hobby Club Jules Verne" este o organizaţie nonguvernamentală care are sediul la Buziaş, un oraş aflat la 33 de kilometri de Timişoara.

Un Jules Verne ecologist

„Sunt sigur că dacă Jules Verne ar fi trăit în prezent, toate acţiunile pe care noi le-am desfăşurat, în mare parte de protecţie a mediului înconjurător, ar fi avut parte de susţinerea sa. În fiecare an am avut proiecte în Munţii Banatului, unde am identificat şi măsurat poluarea radioactivă şi chimică în haldele minelor abandonate şi am promovat atenţionarea şi avertizarea populaţiei asupra riscurilor cauzate de acestea", a adăugat Liviu Coşuleanu.

Opera lui Jules Verne, capodoperă şi pe marile ecrane

Speranţa tânărului timişorean este că toate acele peisaje şi lumi care sunt prezentate în cărţile lui Jules Verne se vor regăsi şi în România de zi cu zi. "Cum tinerii s-au îndepărtat de citit şi de cărţi, am ales să promovăm în acelaşi timp cultura şi ecologia. Se îmbină la perfecţie", adaugă Liviu Coşuleanu, iniţiatorul proiectului.

Figura scriitorului, sigla unei firme

Atracţia lui Liviu Coşuleanu faţă de Jules Verne merge şi mai departe de ONG.

În urmă cu trei ani, timişoreanul a decis să îşi investească economiile într-o şcoală auto a cărei siglă a fost reprezentată de chipul ilustrului autor.

„Eu consider că Jules Verne a fost un exemplu bun pentru mine. Educaţia unui copil trebuie să înceapă cu Jules Verne. Şcoala auto a dat faliment, dar am destule afaceri care merg mai departe", a mai spus cel mai mare fan din Banat al lui Jules Verne, Liviu Coşuleanu. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite