UPDATE: Noapte istorică pentru Euro! Acord pe recapitalizarea băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii celor 17 ţări din zona euro au finalizat miercuri seara la Bruxelles strategia care să rezolve problema crizei datoriilor suverane.

Nicolas Sarkozy: Datoria Greciei va fi redusă cu 100 de miliarde de euro

Datoria greacă va fi redusă cu 100 de miliarde de euro graţie renunţării de către bănci la aproximativ 50 la sută din creanţele lor, a anunţat joi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează AFP. Vezi aici detalii!

Ce s-a întâmplat miercuri:

Liderii UE au ajuns miercuri seară la un acord politic cu privire la recapitalizarea băncilor europene expuse în faţa crizei datoriilor. Restul elementelor cheie considerate "un răspuns cuprinzător la criza din zona euro" au rămas în suspans. Vezi detalii aici

UPDATE 22:00 Preşedintele Traian Băsescu, după încheierea primei părţi a Euro summmitului de la Bruxelles: "Prin decizia privind recapitalizarea băncilor nu doar România, ci toate statele au garanţia că subsidiarele aparţinând băncilor mamă din alte state vor menţine nivelul de capital şi pentru anii următori. Îngrijorarea noastră a primit un răspuns din partea statelor membre. Propunerea noastră a fost materializată printr-un text care vizează toate statele." Vezi detalii aici

UPDATE 21: 22 Ministrul polonez de finanțe Jan Vincent-Rostowski: Vom finaliza toate deciziile astăzi?  Aş fi foarte precaut cu răspunsul la această întrebare. Suntem foarte aproape de a ajunge la un acord. Însă o serie de detalii foarte importante ar mai avea nevoie de timp."

UPDATE 21:00 Prima parte a reuniuni liderilor celor 27 de state membre UE s-a încheiat. Declaraţii de presă ale premierului polonez Donald Tusk:"Recapitalizarea băncilor este o problemă care afectează toate statele membre. Iar ea vine la pachet cu restul de măsuri economice, independentă nu ar avea nicio șansă de success, deci nu trebuie privită ca o măsură izolată. Impresia mea a fost că toate statele membre acceptă ideea de recapitalizare."

UPDATE 19:22 Toți liderii europeni se așază la masa de discuții. Merkel salută fiecare lider în parte, restul așteaptă ca ea să se așeze. Încep discuțiile


Preşedintele Nicolas Sarkozy se bazează pe puterea de convingere a Angelei Merkel (Euro summit 26 octombrie 2011)

FOTO: Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy se bazează pe puterea de convigere a Angelei Merkel

UPDATE 19:18
Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Nicolas Sarkozy sosesc împreună, zâmbind, printre ultimii, în sala din Consiliul European unde vor avea loc discuțiile. Merkel se îndreaptă către premierul grec și apoi către Berlusconi, personaje-cheie pentru discuțiile foarte aprinse care urmează să aibă loc.  

UPDATE 18:56 Premierul italian Silvio Berlusconi a ajuns târziu ca de obicei la Consiliu. A fost întrebat de jurnaliști dacă aceasta e ziua cea mare și dacă a luat măsurile cerute de Bruxelles. Berlusconi a refuzat să comenteze.

UPDATE 18: 50 Premierul suedez Fredrik Reinfeldt a ajuns. Acesta a petrecut peste 10 minute vorbind cu jurnaliștii suedezi și internaționali: "Noi credem că problemele pe care le avem în Europa nu sun numai problem ale zone euro, ci mai degrabă individual, ale țărilor cu datorii mari, cu deficiențe structural. Trebuie să îmbunătățim accost lucre, am văzut că se poate, de example, în Irlanda." 

Suedia vrea să ia parte la discuțiile de astăzi pentru că orice soluție la care se va ajunge va avea un impact asupra sistemului bancar din toată Europa. Aceasta este o criză financiară care a devenit o criză a datoriilor. 

UPDATE 18:45 Premierul grec George Papandreou a ajuns la consiliu și a dat declarații jurnaliștilor strânși în fața intrării special amenajate pentru liderii UE: "Ziua de astăzi este dedicată numai salvării monedei euro și protejării ideilor pe care noi toți le împărtășim în Europa. Noi, poporul grec facem eforturi supraomenești pentru a ne redresa, pentru a crea o economie mai prosperă și mai viabilă. Acum a venit timpul pentru un leadership european."

UPDATE 18:14 Președintele francez Nicolas Sarkozy a sosit, dar a refuzat să vorbească cu presa.

UPDATE 18:10 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Consiliul European.

UPDATE 17:50
Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la Euro summitul de la Bruxelles

UPDATE 17:20 Cancelarul german Angela Merkel primeşte mandat de negociere din partea Parlamentului german. Fondul de salvare europeană poate fi mărit. Vezi detalii aici. Merkel a anunţat că va cere iertarea a 50% din datoriile Greciei la creditori privaţi. Vezi detalii aici

UPDATE 17:00 Financial Times: Temeri că Euro summitul va rata un acord final.  Liderii zonei euro au încercat marţi marţi să ajungă la un acord cu privire la datoriile Greciei.  Discuţiile dintre negociatorii guvern Europene şi reprezentanţi detinatorilor de obligatiuni elene au rămas însă neconcludente şi pun în pericol unul dintre cei trei piloni cheie ai acordului: o rezoluţie finală pe pachetul de salvare al Greciei care să includă şi rezolvarea problemei datoriilor. 

UPDATE 16: 30 Jean Claude Junker, premier al Luxembourgului, şeful Eurogrupului: Astăzi se vor stabili multe din detaliile pachetului de măsuri anti criză, poate nu toate, dar se vor lua decizii . Şi dacă nu se ajunge la un consens pe bănci, au întrebat jurnaliştii. "Comentarii pe marginea acestui subiect trebuie făcute după ce se stabilesc detaliile. Dar dacă se dovedeste că băncile pot să ducă povara, atunci se vor lua decizii conecrete. De asemenea, a adăugat Juncker, ne aşteptăm ca Italia să ia măsuri necesare de consolidare.  

UPDATE 16.00 Liderii din zona euro încep să apară în clădirea Consiliului European

UPDATE 12:55 Comisia Europeană
anunţă declaraţii de presă, în direct, de la Atena, de la şeful Task Force-ului pentru Grecia, Horst reichenbach, cu o oră înaintea începerii Euro summitului.

UPDATE
12:40 REUTERS: Aşteptări reduse pentru un acord decisiv la summit-ul de astăzi de la Bruxelles. Liderii Franţei şi Germaniei au dat însă asigurări că UE va găsi, până la sfârşitul acestei luni, o soluţie completă pentru criza datoriilor suverane. Există încă multe puncte critice în dezacord, inclusive pe mărimea fondului de salvare din zona euro. Vezi detalii aici

UPDATE 11:50 The Telegraf: Summitul ar putea eşua. Divergenţele mari dintre liderii europeni ameninţă să blocheze Consiliul European de la Bruxelles încă dinainte să înceapă. Potrivit "Telegraph", deşi summitul este unul crucial, în joc fiind salvarea euro, nu vor fi puse pe masă problemele de fond ale crizei. Germania ridică noi probleme, în Danemarca şi Olanda votul politic riscă să dea peste cap planurile Bruxelles-ului. Citeşte Analiza Departamentului Internaţional Adevărul. 

Liderii UE la Consiliul European din 23 octombrie

Liderii celor 27 ţări UE decid soarta euro. Încă nu se înţeleg. Ce decizii sunt aşteptate astăzi de la Bruxelles

1. Recapitalizarea băncilor

Statele membre ale UE au acceptat propunerea Autorităţii Bancare Europene potrivit căreia aproximativ 100 de miliarde de euro (135 miliarde dolari) sunt necesare pentru consolidarea băncilor europene pentru protejarea acestora împotriva pierderilor din cazua datoriilor Grecia, precum şi de orice contagiune mai largă.

Recapitalizarea băncilor din zona euro aduce temeri în estul Europei care se teme că sume importante vor fi retrase de pe pieţe. Vezi detalii aici

Investitorii privaţi vor trebui să găsească în primul rând bani pentru recapitalizare, iar dacă acest lucru se dovedeşte insuficient, guvernele naţionale vor trebui să acorde sprijin. Numai în ultimă instanţă fondul de salvare zona, cunoscut sub numele de Fondul european de stabilitate financiară (FESF), ar urma să fie folosit pentru a ajuta guvernele să sprijine băncile. Detaliile finale vor fi aprobate astăzi şi este de aşteptat ca recapitalizarea băncilor să se producă până în luna iunie 2012, notează Reuters.

2. Guvernanţa economică

Liderii zonei euro au convenit asupra unor norme mai stricte pentru păstrarea finanţelor naţionale sub control, inclusiv amenzi pentru cei care încalcă o limită datorie de 60 la sută din produsul intern brut (PIB) şi o limită de deficit bugetar de 3 procente din PIB.

Citeşte pe Adevărul Europe ce înseamnă aceste noi reguli pentru bugetele naţionale

Va exista, de asemenea, o monitorizare mai atentă a planurilor bugetare naţionale pentru ca politicile macroeconomice în întreaga Uniune a monedei unice să fie mai bine coordonate.

Liderii zonei euro au în vedere de asemenea măsuri suplimentare pentru consolidarea convergenţei economice şi disciplinei fiscale, inclusiv modificări de tratat, pentru a permite un drept de intervenţie în bugetele guvernelor naţionale.

3. Fondul european pentru stabilitate financiară

Înfiinţat anul trecut şi folosit până în prezent pentru a salva Portugalia şi Irlanda, fondul de 440 miliarde euro se bazează pe garanţii de la toate statele membre din zona euro şi foloseşte capital de pe pieţele internaţionale emiterea de obligaţiuni. Este triplu-A evaluat.

Pieţele financiare nu sunt convinse însă că fondul este destul de mare ca să facă faţă problemelor mai adânci ale datoriilor Italiei şi Spaniei. Liderii din zona euro încearcă acum să vină cu modalităţi de a creşte valoarea fondului fără a aduce garanţii suplimentare faţă de cele pe care guvernele deja le-au făcut.

Franţa dorea să transforme EFSF într-o bancă care s-ar fi putut împrumuta de la Banca Centrală Europeană (BCE), la rate de dobândă scăzute pentru a împrumuta apoi ţările. Sarkozy a dat înapoi duminică după ce Germania şi BCE s-au opus acestei propuneri pentru că încălca tratatul UE. Vezi detalii aici

Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Nicolas Sarkozy au găsit numitorul comun

Liderii din zona euro iau acum în considerare două opţiuni, eventual în tandem, ceea ce ar presupune utilizarea fondului pentru a oferi garanţii pe o porţiune a fiecărei datorii noi din zona euro şi crearea unui vehicul de investiţii special (SPIV).

Conform planului de asigurare, în cazul în care Italia şi Spania emite noi datorii, EFSF poate garanta 20-30 la suta din orice pierderi care investitorii le-ar putea avea - această măsură fiind văzută ca o modalitate de a încerca să recâştige încrederea pe pieţele financiare.

EFSF ar acoperi prima parte a pierderilor de SPIV, care ar fi capabil să acorde împrumuturi pentru zona euro şi să cumpere obligaţiuni de pe pieţele primare şi secundare, potrivit unui document de lucru obţinut de Reuters.

Eşecul unui acord pe această temă va genera şi mai multe îngrijorări în pieţele financiare şi va aduce o presiune şi mai mare pe datoriile Spaniei şi Italiei.

4. GRECIA - iertarea de datorii

Liderii zonei euro vor încerca, de asemenea, să ajungă la un acord privind un nou pachet de ajutor pentru Grecia, care beneficiază deja de 110 miliarde de euro împrumuturi de la UE şi Fondul Monetar Internaţional. Un al doilea pachet de salvare, iniţial stabilit la 109 miliarde de euro, este probabil să fie mai mare, indică oficialii UE, deşi nu este clar cu cât.

Grecia a obţinut ştergerea a 50% din datoriile către creditorii privaţi

Acordul privind un al doilea pachet a fost stabilit la 21 iulie, când s-a convenit de asemenea faptul că din zona privată, creditorii ar renunţa la 21% din datorii oferind Greciei o reducere de 50 de miliarde de eruo până în 2014. Cu toate acestea, care se ocupă de-a dezvăluit şi va trebui să fie renegociat de miercuri.

Acum, guvernele pun presiune pentru ca sectorul privat să accepte o reducere "voluntară" de 50-60 la sută din datorii. Băncile au fost reticente să renegocieze acordul care le va aduce pierderi şi mai mari dar au oferit o reducere a datoriilor de 40 de procente, susţin surse bancare. FMI este mai sceptic pe această temă şi prezintă un scenariu care ar necesita o reducere de 60 la sută din valoarea datoriei pentru a face situaţia Greciei durabilă.

Citește și : UE ia decizii cruciale pentru euro. Soluţia 2: Cât de mare să fie fondul de salvare al zonei euro

Citește și : Ce mai poate salva din euro fondul de salvare european

Citește și: Italia pusă la zid de liderii UE: Trebuie să ia măsuri "curajoase" în următoarele zile

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite