UE ia decizii cruciale pentru euro. Soluţia 2: Cât de mare să fie fondul de salvare al zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moneda unică europeană s-a depreciat în raport cu mai multe valute
Moneda unică europeană s-a depreciat în raport cu mai multe valute

Mărimea Fondului european de salvare şi a modului în care el să fie folosit pentru a evita o contagiune a crizei datoriilor şi în restul statelor din zona euro este cel mai dificil punct de pe ordinea de zi a Consiliului European de duminică. Este şi cel în privinţa căruia o decizie finală se va lua într-un Euro summit extraordinar care a fost programat miercuri.

Fondul European de salvare în zona euro sau aşa numita Facilitate Europeană pentru Stabilitate Financiară (FESF), înfiinţat anul trecut şi folosit până în prezent pentru a salva Portugalia şi Irlanda, este de 440 miliarde euro, se bazează pe garanţii de la toate statele membre din zona euro şi are capital de pe pieţele internaţionale de capital prin emiterea de obligaţiuni. Este triplu-A evaluat. Pieţele financiare nu sunt convinse însă că valoarea EFSF este suffcient de mare pentru a face faţă problemele serioase cu care se confruntă alte două state din zona euro: Italia şi Spania.

Franța, avertizată de Moody's cu pierderea ratingului de țară, este printre cei mai vehemenți susținători ai măririi considerabile a Facilitate Europeană de Stabilitate Financiară (FESF). Un diplomat german a declarat, pentru Financial Times (FT), că nicio decizie substanțială nu va fi luată la summitul de duminică în privința fondului de salvarea european, ceea ce pune în pericol sistemul bancar din zona euro. "Nu va fi niciun acord, acesta va avea loc cel mai devreme miercuri," a spus diplomatul german, citat de FT.

De la 440 de miliarde la mii de miliarde de euro

Soluția de care multe din economiile din zona euro ar fi avut nevoie cel mai mult, pentru a a-și crea un scut anti-contagiune la problemele Greciei, ar fi fost, conform analiștilor, mărirea "substanțială" a fondului de salvare european, așa-numita Facilitate Europeană de Stabilitate Financiară (FESF). Momentan în valoare de 440 de miliarde de euro, FESF a primit propuneri de creșteri care variază între cateva sute de miliarde și câteva mii de miliarde - cerută de mai mulți economiști americani și de premierul Marii Britanii, David Cameron.

FESF ar putea ajuta statele din zona euro să-și apere ratingul creditului de țară, care este amenințat din cauza expunerii băncilor la datoria suverană a Greciei și a creșterii economice scăzute pe plan mondial.

Veștile proaste ale agențiilor de rating

Agenția de rating Moody's a declasat miercuri ratingul de țară al Spaniei de la "Aa2" la "A1". Știrea a venit la doar câteva zile după ce agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's (S&P) a declasat ratingul de credit pe termen lung al Spaniei cu o treaptă, din cauza sistemului bancar slab, a stagnării economice și a reformelor "incomplete" pentru reducerea ratei șomajului. "În ciuda semnelor de rezistenţă în performanţa economică în 2011, vedem riscuri pentru perspectivele de creştere economică din cauza şomajului ridicat, condiţiilor financiare mai stricte, nivelului încă ridicat al datoriilor din sectorul privat şi încetinirii economice a partenerilor comerciali ai Spaniei," a spus motivat S&P. Tot miercuri, agenția de evaluare financiară Standard & Poor's a tăiat ratingul de credit a trei bănci principale din Italia.

Divergenţele dintre Paris şi Berlin/ Franţa ameninţată la rating

Divergențele Franței și Germaniei asupra FESF reprezintă unul dintre motivele pentru care liderii europeni vor avea nevoie de două summituri europene consecutive, un eveniment deloc obișnuit pentru procedurile normale ale Bruxelles-ului. FESF trebuie să poată garanta 20% din pierderile suferite de obligațiunile spaniole și italiene și să poată ajuta Franța dacă sistemul său bancar va avea nevoie de capital substanțial de la guvern.

Conform unui oficial UE, scrie Financial Times, planul a început să se destrame din cauza fricii că Franța și-ar putea pierde ratingul de AAA, ceea ce ar duce la pierderi enorme pentru toate guvernele din zona euro."Abilitatea FESF de a strange bani pentru salvarea finaciară a economiilor, cu o rată a dobânzii foarte mică este strâns legată de statusul de AAA al Franței și al Germaniei. O declasare a statusului Franței ar putea marca colapsul întregului sistem de salvare european," mai scrie FT.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite