Ce mai poate salva din euro fondul de salvare european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soluția la criza datoriilor suverane care amenință toate economiile din zona euro și care pune în pericol și economia globală, așteptată în următoarele zile de la liderii europeni se concentrează mult asupra fondului de salvare european. În timp ce francezii vor să îl mărească substanțial, oficiali ai UE, citați de Financial Times sunt rezervați cu privire la capacitatea sa de a salva economia zonei euro.

Summitul european din 23 octombrie a creat o avalanșă de speranțe pentru salvarea zonei euro. Soluția de care multe din economiile din zona euro ar fi avut nevoie cel mai mult, pentru a a-și crea un scut anti-contagiune la problemele Greciei, ar fi fost, conform analiștilor, mărirea substanțială a fondului de salvare european, așa-numita Facilitate Europeană de Stabilitate Financiară (FESF). Momentan în valoare de 440 de miliarde de euro, FESF a primit propuneri de creșteri care variază între cateva sute de miliarde și câteva mii de miliarde - așa-numita "bazooka", cerută de mai mulți economiști seniori din S.U.A, dar și de premierul Marii Britanii, David Cameron.

Citește și: Fost consilier al lui Merkel: Dacă zona euro se dezintegrează, vom intra în era întunericului

FESF ar putea ajuta statele din zona euro să-și apere ratingul creditului de țară, care este amenințat din cauza expunerii băncilor la datoria suverană a Greciei și a creșterii economice scăzute pe plan mondial, care afectează principalele relații de comerț pe care se bazează economiile.

Miercuri (19 ocombrie), agenția de rating Moody's a declasat ratingul de țară al Spaniei de la "Aa2" la "A1". "Nu a existat nicio rezolvare credibilă la atuala criză a datoriilor suverane și va dura mult până când zona euro va putea recâștiga încrederea piețelor prin prospectele sale de coeziune polică și creștere economică," a spus aceasta.

Veștile proaste ale agențiilor de rating

Știrea a venit la doar câteva zile după ce agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's (S&P) a declasat (13 octombrie) ratingul de credit pe termen lung al Spaniei cu o treaptă, din cauza sistemului bancar slab, stagnării economice și a reformelor "incomplete" pentru reducerea ratei șomajului. "În ciuda semnelor de rezistenţă în performanţa economică în 2011, vedem riscuri pentru perspectivele de creştere economică din cauza şomajului ridicat, condiţiilor financiare mai stricte, nivelului încă ridicat al datoriilor din sectorul privat şi încetinirii economice a partenerilor comerciali ai Spaniei," a spus S & P într-o declaraţie.

Citește și: Grecia se califică pentru ajutorul financiar. Are nevoie de bani "cât mai repede posibil"

FOTO (jos): Evaluările agențiilor de rating clatină economiile din Europa

Sectorul bancar spaniol, afectat de criză şi în următoarele 18 luni, susţine S&P

De asemenea, tot miercuri (19 octombrie), agenția de evaluare financiară Standard & Poor's a tăiat ratingul de credit a trei bănci principale din Italia.

Veștile despre băncile italiene și Spania au venit la doar o zi după ce Moody's a avertizat Franţa că, în lipsa unor reforme care să crească încrederea în solvabilitatea sa, aceasta îşi va pierde calificativul maxim de "AAA".

"Franța și Germania au promis că vor veni cu o soluție comună pentru salvarea zonei euro la următorul summit european din 23 octombrie. Dacă zona euro nu va găsi o soluție pentru a rezolva această situație, vom vedea că rata dobânzii pe termen lung a împrumuturilor Italiei vor continua să crească, iar apoi Italiei va întâmpina probleme în se finanța," a spus Jessica Hoversen, analist financiar ar MF Global din New York, citată de agenția de știri Reuters.

Citește și: Credibilitatea zonei euro scade din nou. Revoltele paralizează Grecia

Franța, avertizată de Moody's cu pierderea ratingului de țară, este printre cei mai vehemenți susținători ai măririii considerabile a FESF. Însă un diplomat german a declarat, pentru Financial Times (FT), că nicio decizie substanțială nu va fi luată la summitul de duminică în privința fondului de salvarea european, ceea se poate transforma într-un pericol gre de evitat pentru sistemul bancar din zona euro. |Nu va fi niciun acord, acesta va avea loc cel mai devreme miercuri," a spus diplomatul german, citat de FT.

Citește și: Franţa şi Germania nu se înţeleg pe soluţiile crizei din zona euro. Se pregăteşte un al doilea summit pentru decizii

Divergențe franco-germane

Oficialii francezi cu care au vorbit reporterii FT, însă, au spus că se așteaptă ca următorul summit european să aibă loc înainte de ziua de miercuri (26 octombrie). Reporterii FT au întrebat diplomații germani: "De ce se mai ține acest consiliu duminică atunci?" "Bună întrebare. Pentru că Sarkozy vrea," au răspuns nemții.

FOTO (jos): Oficialii UE dezmint existenţa unui acord între Merkel şi Sarkozy privind majorarea resurelor EFSF la 2000 de miliarde de EUR

Oficialii UE dezmint existenţa unui acord între Merkel şi Sarkozy privind majorarea resurelor EFSF la 2000 de miliarde de EUR

Divergențele Franței și Germaniei asupra FESF reprezintă unul dintre motivele pentru care liderii europeni vor avea nevoie de două summituri europene consecutive, un eveniment deloc obișnuit pentru procedurile normale ale Bruxelles-ului. FESF trebuie să poată garanta 20% din pierderile suferite de obligațiunile spaniole și italiene și să poată ajuta Franța dacă sistemul său bancar va avea nevoie de capital substanțial de la guvern. Conform unui oficial UE senior, scrie Financial Times, planul a început să se destrame din cauza fricii că Franța și-ar putea pierde ratingul de AAA (conform căruia nu există niciun risc în a împrumuta țara), ceea ce ar duce la pierderi enorme pentru toate guvernele din zona euro.

"Abilitatea FESF de a strange bani pentru salvarea finaciară a economiilor, cu o rată a dobânzii foarte mică este strâns legată de statusul de AAA al Franței și Germaniei. O declasare a statusului Franței ar putea marca colapsul întregului sistem de salvare european," mai scrie FT.

Comisia Europeană își arată colții agențiilor de rating

Anumite agenții de rating ar trebui să fie considerate ca parte a actualei crize, din cauza interpretării greșite sau exagerate a riscului de țară, a spus ieri (20 octombrie) Michel Barnier, comisar european pentru piața internă.

"Evaluarea datoriilor suverane are un efect de domino asupra stabilităţii financiare, care se poate clătina și mai mult din cauza unei interpretări greșite," a spus Barnier.

FOTO (jos): Michel Barnier, comisarul pentru piața internă

 Comisarul european pentru Piaţa Internă şi Servicii, Michel Barnier

Comisarul pentru piață internă consideră că dialogul dintre agenția de rating și țara pe care o evaluează este necesar. "Nu au dialog, nu menționează metodologia conform căreia fac ratingul,(...) cred că avem nevoie de un tratament special atunci când o ţară tocmai a primit un pachet de ajutor financiar de la o instituție precum Fondul Monetar Internațional, de exemplu," a declarat Barnier.

Acesta a spus chiar că "am putea interzice sau suspenda agenţiile de rating, pentru o perioadă temporară, dacă credem că ele fac mai mult rău". "Dependența de agențiile de rating este depășită," a adăugat Barnier, "trebuie să ne reducem din această dependență de evaluare, sau măcar să suspendăm sau să interzicem evaluarea țărilor care se află într-un program de solidaritate ( de exemplu, Grecia, Spania, Irlanda)".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite