Fost consilier al lui Merkel: Dacă zona euro se dezintegrează, vom intra în era întunericului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Angela Merkel nu va permite zonei euro să se prăbușească, pentru că înțelege foarte bine că o astfel de situație ar duce la o eră a întunericului pentru zona euro," a spus astăzi (20 octombrie) un fost consilier al lui Merkel, Jeremy Rifkin, citat de Bloomberg.

"Europa are 500 de milioane de locuitori și cea mai bogată piaţă de pe Pământ. Europenii sunt lideri în dezvoltarea diferitelor tehnologii pentru energie curată, transport şi telecomunicaţii, eforturi menite să determine o creştere economică globală care să nu se bazeze pe petrol," a spus Jeremy Rifkin, profesor la Wharton Business School și fost consilier, pentru șase ani, al cancelarului german Angela Merkel, citat de Bloomberg.

Au mai rămas doar 3 zile până la mult-așteptatul summit european din 23 octombrie, a cărui miză este cu atât mai mare cu cât piețele financiare cer de la liderii europeni care se vor întâlni în Bruxelles un răspuns concret la criza datoriilor suverane din zona euro.

Miniștrii de finanțe ai grupului celor mai bogate economii din lume, G20, reuniți vineri (14 octombrie) și sâmbătă (15 octombrie) la Paris au cerut Uniunii Europene să vină cu un plan concret și credibil de recapitalizare a băncilor, să decidă nivelul de implicare a sectorului privat în salvarea economiei Greciei și să mărească capacitatea fondului de urgență, în prezent în valoare de 440 de miliarde de euro, pentru a proteja alte economii care ar putea fi afectate de problemele Greciei.

FOTO (jos): Sarcozy și Merkel trebuie să vină cu un plan comun de salvare al zonei euro, deși au interese naționale diferite

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy nu reuşesc să găsească un numitor comun

Mingea se află acum în curtea Franței și Germaniei. Angela Merkel, motorul discuțiilor de duminică (23 octombrie), a avertizat însă că liderii nu pot veni într-o zi cu o soluție salvatoare. "Iluziile care pun stăpânire pe noi acum, că prin acest pachet totul va fi rezolvat şi că totul se va sfârşi luni (24 octombrie) nu se vor împlini," a declarat Merkel.

"Era întunericului"

Rifkin, care i-a fost consilier lui Merkel timp de șase ani și-a pus speranțele în summitul european de duminică.

"Sper că o vor scoate cumva la capăt, nu a mai rămas nimeni altcineva care să poată rezolva această criză", a spus el ieri(19 octombrie), referindu-se la strategia lui Merkel de salvare a Europei și de păstrare a monedei europene unice.

"Dacă (zona euro) se dezintegrează, vom intra într-o eră a întunericului," a mai spus Rifkin, citat de Bloomberg.

Rifkin susţine că mărirea preţului petrolului în 2008, care a determinat scumpirea tuturor bunurilor, de la alimente la îmbrăcăminte, a fost principala cauză a crizei financiare, și nu neapărat colapsul Lehman Brothers Holdings Inc.

FOTO (jos): România este printre puținele țări din Europa cu zăcăminte de petrol

image

Economia mondială nu va reveni la nivelul de creștere dinaintea crizei, până când nu va renunța la combustibilii fosili, cum sunt petrolul, cărbunele sau gazele naturale, deorece prețul ridicat al petrolului va continua să tragă în jos extinderea creșterii economice, mai spune Rifkin, citat de Bloomberg.

Pentru a satisface cererea de pe piață, companiile petroliere vor trebui să investească mii de miliarde de dolari pentru a fora în locuri din ce în ce mai ostile, cum ar fi apele de mare adâncime din Golful Mexic sau din regiunea artică, conform unui raport din 2011 al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, mai scrie Bloomberg.

Felul în care Germania se folosește de energia regenerabilă, de grilele de electricitate și de mașinile electrice o plasează pe aceasta pe o poziție suficient de bună încât să conducă o mișcare globală de renunțare la combustibili fosili.

Rifkin propune și o soluție la dependența de petrol, anume crearea unui "Internet al energiei".

Soluția crizei: Rețele "virtuale" de energie

"UE conduce lupta împotriva efectelor schimbării climatice pe plan mondial. Cele 27 de state membre au impus, împreună, limite pentru emisiile de gaze cu efect de seră mai repede decât restul partenerilor lor globali. UE a creat o infrastructură necesară controlului emisiilor CO2 și reguli pe termen lung care obligă industriile să protejeze mediul înconjurător. Dacă zona euro se va prăbuși, toate planurile pe următorii 30 de ani ai UE, care ar schimba complet infrastructura de rețele energetice din Europa s-ar prăbuși și ele," mai spune Rifkin, conform Bloomberg.

"Dacă euro dă greș, Europa dă greș," a spus Merkel ieri, conform Bloomberg. "Dar noi nu vom permite să se întâmple acest lucru, a adăugat cancelarul german," a adăugat aceasta.

Moștenirea lui Steve Jobs

Rifkin i-a sfătuit pe Merkel, pe președintele francez Nicolas Sarkozy și pe premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero să rezolve problema economiei globale prin a pune capăt modelului de creștere bazat pe combustibili fosili, care "nu mai funcționează" și care atrage de la sine, de fapt, criza economică.

Creșterea economică durabilă va reveni doar atunci când oficialii şi directorii executivi vor începe "a treia revoluţie industrială", spune acesta.

FOTO (jos): Steve Jobs, fondatorul Apple Inc.

Steve Jobs a murit

Schimbarea despre care vorbește Rifin implică "mobilizarea tehnologiei Internetului pentru a gestiona o reţea descentralizată de generatoare de energie electrică regenerabilă", generatoare care s-ar putea instala în locuințele oamenilor și în birourile lor. "Bateriile domestice pe bază de hidrogen şi software-ul calculatoarelor vor oferi posibilitatea consumatorilor să cumpere şi să vândă energie printr-o reţea inteligentă," a spus el, scrie Bloomberg.

"Aceasta este completarea moştenirii pe care ne-a lăsat-o Steve Jobs," a mai spus Rifkin, referindu-se șeful Apple Inc., care a murit pe 5 octombrie. "Tehnologiile de colectare a energiei vor deveni din ce în ce mai ieftine. Se vor ieftini așa cum s-au ieftinit în timp și calculatoarele și telefoanele," mai spune acesta.

Rifkin a mai fost consilier pentru directori executivi ai Samsung Electronics Co., Citigroup Inc., McKinsey & Co. și Ford Motor Co, pentru Comisia Europeană și pentru Departamentul de Interne al S.U.A., conform Bloomberg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite