Franţa renunţă la planul său pentru fondul de salvare din zona euro în favoarea Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se adânceşte prăpastia dintre liderul german, Angela Merkel, şi cel francez, Nicolas Sarkozy
Se adânceşte prăpastia dintre liderul german, Angela Merkel, şi cel francez, Nicolas Sarkozy

Germania și Franța nu se înțeleg asupra Facilității Europene de Stabilitate Financiară(FESF), așa-numitul "fond de salvare european". Germania își impune poziția: Banca Centrală Europeană nu va fi implicată în finanțarea FESF.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat astăzi la Bruxelles că ideea Franţei ca fondului de salvare să i se dea licenţă bancară "a murit", lăsând loc unui amestec de planuri pentru acesta, potrivit cărora FESF ar fi utilizat pentru a oferi asigurare  deţinătorilor de obligaţiuni din zona euro.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a dat înapoi duminică (23 octombrie), în faţa opoziţiei germane. Fondurile Băncii Centrale Europene nu vor fi utilizate pentru a lupta cu criza datoriilor suverane, așa cum și-ar fi dorit acesta.

Sarkozy a recunoscut, însă, că propunerea Franţei de a multiplica puterea Fondului de salvare din zona euro, prin transformarea lui într-o bancă a fost condamnată de la bun ănceput, deoarece nici Germania, nici Banca Centrală Europeană nu au fost de acord.  

"Nicio soluţie nu este viabilă dacă nu se bucură de sprijinul tuturor instituţiilor europene", a declarat liderul francez  la o conferinţă de presă alături de cancelarul german Angela Merkel.

Merkel a adăugat că, pe masa discuţiilor, care au continuat duminică seară (23 octombrie) cu liderii din zona euro, au rămas doar două opţiuni pentru mărirea capacității fondului de salvare, momentan în valoare de 440 de miliarde de euro, însă niciuna dintre opțiune nu implică participarea Băncii Centrale Europene.

Citește și : UE ia decizii cruciale pentru euro. Soluţia 2: Cât de mare să fie fondul de salvare al zonei euro

Citește și : Ce mai poate salva din euro fondul de salvare european

Citește și: Italia pusă la zid de liderii UE: Trebuie să ia măsuri "curajoase" în următoarele zile

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite