VIDEO Băsescu: Băncile mamă nu au voie să retragă bani din subsidiare pentru recapitalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu "La Masa Adevărului" / Foto: Eduard Enea
Preşedintele Traian Băsescu "La Masa Adevărului" / Foto: Eduard Enea

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat după încheierea primei părţi a Euro summmit-ului de la Bruxelles că liderii UE au luat decizia privind recapitalizarea băncilor.

"Prin decizia adoptată astăzi nu doar România, ci toate statele au garanţia că subsidiarele aparţinând băncilor mamă din alte state vor menţine nivelul de capital şi pentru anii următori. Îngrijorarea noastră a primit un răspuns din partea statelor membre. Propunerea noastră a fost materializată printr-un text care vizează toate statele.

"Obiectivul, pe care iniţial l-am prezentat ca fiind unul al nostru, a fost generalizat ca obligaţie pentru băncile "mamă" de a-şi finanţa subsidiarele", a spus Băsescu. Şeful statului a mai precizat că supravegherea menţinerii fluxului de capital de către băncile mamă va fi făcută de Autoritatea Bancară Europeană şi de băncile naţionale.

 "Orice încercare de diminuare a fluxurilor de capital de către băncile mamă va fi imediat semnalată. Nu au voie să scadă sub capitalul de anul acesta", a mai precizat Băsescu.

Ce înseamnă această regulă pentru România

El a explicat faptul că, pentru România, adoptarea acestei prevederi în cadrul deciziei de recapitalizare a băncilor europene care să facă faţă unei posibile contagiuni a crizei datoriilor în zona euro este un semnal bun pentru economie.

Acest lucru va permite României inclusiv creditarea economiei cât şi  achiziţia de resurse financiare pentru acoperirea nevoielor bugetului de stat. "Va permite României să-si menţină nivelul actual de pe piaţa datoriilor suverane", a mai spus şeful statului.

Îngrijorarea cu care s-a dus Băsescu la Barroso

Recapitalizarea băncilor din statele zonei euro nu trebuie să afecteze fluxul lichidităţilor în România, a afirmat marţi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, susţinând poziţia preşedintelui român, care a insistat ca în strategia privind recapitalizarea băncilor să fie create condiţii de menţinere a expunerii băncilor care activează în România.

"Sunt de acord cu domnul preşedinte Băsescu, o chestiune pe care am mai discutat-o şi în Consiliul European, ca, dacă ne asigurăm că recâştigăm încrederea în sectorul bancar european, acest lucru nu trebuie să afecteze fluxul lichidităţilor în România", a spus preşedintele CE Jose Barroso.

Reuniunea liderilor din zona euro continuă în această noapte la Bruxelles cu dezbateri pe alte două elemente cheie în criza datoriilor: mărimea fondului de salvare din zona euro şi datoriile uriaşe ale Greciei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite