UPDATE Consiliul european a decis: Băncile europene expuse la datorii vor fi recapitalizate până în iunie 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Poloniei Donald Tusk
Premierul Poloniei Donald Tusk

Liderii UE au convenit miercuri (26 octombrie) asupra unei recapitalizări de 106 miliarde de euro a băncilor europene expuse la datoriile suverane. Băncile vor fi obligate să atingă o rată superioară de capital de 9% din capitalul de cea mai înaltă calitate până în iunie 2012.  Planul, care ar fi coordonat de Autoritatea Bancară European (ABE), va deveni decizie în momentul în care liderii din zona euro se vor decide asupra tu

Cele 27 de state membre au convenit în urma primei părți a summitului european de astăzi să ia aceste măsuri "urgent" pentru a reda credibilitatea sistemului bancar din Europa. Aceștia au decis să asigure "finanțarea pe termen mediu" a băncilor europene și să crească valoarea economiei reale.

Implementarea planului de recapitalizare  depinde acum de cele două decizii-cheie rămase de discutat între liderii din zona euro în seara aceasta: datoria suverană a Greciei și capacitatea Facilități Europene de Stabilitate Financiară. Deși există consens asupra prețului recapitalizării - băncile ar trebuie să strângă 106 miliarde de euro pentru a rezista șocurilor cauzate de criza datoriilor suverane, conform ABE -, liderii europeni încă nu au convenit asupra nivelului de implicare a investitorilor privați în reducerea datoriei grecești. Acesta este estimat, conform unor surse la 50-60%, procent mult mai amre decât cel stabilit în iulie 2011, de 21%.

Conform planului, pe viitor, băncile europene vor avea nevoie de mai mult capital decât până acum, iar acesta ar trebui să fie de mai bună calitate, astfel încât să poată suporta șocurile pieței. 

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a spus că discuțiile din prim parte a summitului, cu liderii tuturor celor 27 de state membre, s-au desfășurat într-un spirit de "solidaritate" în fața "provocărilor cu care se confruntă momentan Uniunea Europeană și zona euro".

"Recapitalizarea băncilor este o problemă care afectează toate statele membre. Iar ea vine la pachet cu restul de măsuri economice, independentă nu ar avea nicio șansă de succes, deci nu trebuie privită ca o măsură izolată," a spus ministrul polonez de finanțe Jan Vincent-Rostowski, după încheierea primei părți a summitului european.

Băncile europene vor fi nevoite să înregistreze o rată superioară de capital de 9% din capitalul de cea mai înaltă calitate, după estimarea evaluării de piață a expunerilor la datoria suverană, conform liderilor UE. Aceste măsuri trebuie să ofere o plasă e siguranță pentru bănci în fața șocurilor piețelor financiare, iar țintele stabilite pentru nivelul de capital trebuie atinse până în iunie 2012. Planurile pentru implementarea acestora vor fi compuse împreună cu autoritățile naționale, toată activitatea fiind coordonată de Autoritatea Bancară Europeană.

Astfel, recapitalizarea ar fi o măsură temporară, de șase luni, însă va continua de fapt să fie impusă până când băncile vor putea demonstra că au suficient capital și, chiar mai mult, vor putea convinge piețele că de faptul că au o bază de capital sănătoasă, conform unor surse UE.

"Aceasta este o măsură temporară care se va lua o singură dată, datorită circumstanțelor excepționale," a spus premierul polonez Donald Tusk. 

Grupul European al Băncilor pentru Economii(ESBG) că această creștere de 9% va rezulta în incapacitatea majorității instituțiilor financiare europene de a trece următoarele teste de stres, ceea ce va duce, cu siguranță, la mai și mai multă neîncredere din partea piețelor financiare. Într-o scrisoare trimisă miercuri (26 octombrie) președintelui Consiliului European Herman Van Rompuy și președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ESBG mai spune că multe ţări europene fie au pus deja în aplicare procesul lor propriu de recapitalizare, prin fonduri de la stat, fie sunt în cursul unui astfel de proces. "Considerăm că în ceea ce priveşte aceste ţări, este corect şi prudent să se aştepte până ce aceste planuri au fost pe deplin puse în aplicare înainte de a lua orice măsuri suplimentare la nivel european," a scris ESBG în scrisoarea oficială, amintind că recapitalizara ar fi mai eficientă dacă ar respecta specificul fiecărei țări europene. 

Trei soluții 

Prentru recapitalizare, băncile trebuie să folosească în primă fază surse private de capital, inclusiv cu ajutorul restructurării sau reconversiei datoriilor în instrumente de capital propriu. Pe această perioadă, băncile nu vor avea voie să distribuie dividente sau să ofere bonusuri. Dacă este necesar, guvernele naționale ar trebui să ofere sprijin, iar în ultimă fază, dacă acest sprijin nu este disponibil, fondul de salvare european(FESF) ar putea interveni. Surse europene au confirmat că FESF ar putea fi ajutat de alte instrumente financiare cum ar fi  mecanismul european de stabilitate, care este permanen, mai "flexibil" și mai"robust". "Acesta nu este un cadou pentru proprietarii de bănci," a avertizat însă ministrul polonez de finanțe Rostowski. Guvernele vor cere drept de acționari asupra unor activ în schimbul capitalului oferit. 

Deși președinția a refuzat să numească băncile care vor fi recapitalizate, aceasta a spus că vor fi incluse cele cu risc sistemic datorat unei expuneri mari la datoriile suverane din zona euro.

Citește și: Băsescu după Euro summit: Băncile mamă nu au voie să retragă bani din subsidiare pentru recapitalizare

Recapitalizarea propusă de CE se diferențiază de alte exerciții financiare prin faptul că va exista acea plasă de siguranță pentru nivelul de expunere al băncii respective la datoriile suverane. Întrebați dacă această plasă de siguranță se adresează mai ales băncilor care au o expunere pe piața greacă și care ar fi afectate de un posibil faliment al Greciei, experții europeni au spus: "Nu vrem să menținem problem strict în curtea Greciei, aceste măsuri vizează și datoriile altor state"

"O intervenție concentrată, scurtă, ar trebui să ne readucă pe drumul cel bun. Băncile nu se mai pot finanța, nu reușesc să convingă piețele că au suficient capital, iar în Europa trebuie să avem plase de siguranță mult mai ample și mai puternice pentru a încercui nesiguranța piețelor financiare în ceea ce spunem și arătăm," au mai spus surse UE.

Premierul suedez Fredrik Reinfeldt și-a declarat îngrijorarea față de cum ar putea afecta recapitalizarea întreg sistemul bancar din Europa. Înainte de a intra în consiliul de miercuri (26 octombrie), el a spus reporterilor: "Suedia vrea să ia parte la discuțiile de astăzi pentru că orice soluție la care se va ajunge va avea un impact asupra sistemului bancar din toată Europa. Aceasta este o criză financiară care a devenit o criză a datoriilor." 

Mecanismul "mai robust" de stabilitate

Barroso a propus recent implementarea mai rapidă, cu un an, a mecanismului european de stabilitate, un instrument financiar care ar "completa" Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (FESF), dar care, în mod normal, ar fi trebuit să intre în vigoare abia la mijlocul lui 2013. MES face mai mult decât să continue munca fondului de salvare temporar al UE. El are un caracter permanent, este mai flexibil, aceasta însemnând, conform unor surse europene, că "deciziile vor fi luate mai ușor", evitând, cel mai probabil, situații precum cea din Slovacia, unde parlamentul național nu a aprobat schimbările aduse FESF.

Rolul Autorității Bancare Europene

ABE, în a cărui bord se va afla și Banca Centrală Europeană va lucra împreună cu autoritățile naționale de monitorizare a sistemului bancar pentru a verifica dacă băncile respectă termenele-limită impuse și au strâns suficient de mult capital înainte să înceapă să distribuie din nou obligațiuni. De asemenea, examinarea expunerii băncilor la nivelul datoriilor suverane din Europa și din țara de proveniență va fi monitorizată  tot de ABE. Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a pregătit în ultimele săptămâni un raport privind situația băncilor din Europa,  cu alte cuvinte, o continuare a testelor de stres efectuate în vara 2011, pe care intenționa să o prezinte liderilor UE la summitul de astăzi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite