A intrat în vigoare noul Cod al Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De luni munca la negru se pedepseşte cu închisoarea. Angajatorii pot ajunge după gratii dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale. Noul cod al muncii mai prevede majorarea perioadei de preaviz şi reglementează agentul de muncă temporară. Modificări au fost făcute şi în cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior, primele şase luni de la debutul în profesie fiind considerate perioadă de stagiu.

Noua lege echilibrează relaţia dintre angajat şi angajator şi flexibilizează piaţa muncii. Codul Muncii creşte perioadele de preaviz şi de probă, permite firmelor să scape de lucrătorii incompetenţi şi pedepseşte aspru angajatorii care folosesc munca „la negru". O persoană care doreşte să se angajeze va sta în probă cel mult trei luni, dacă este vorba de un post de execuţie, şi maximum 120 de zile, pentru funcţiile de management. În cazul disponibilizărilor, primii pe lista neagră vor fi muncitorii mai puţin performanţi, fiindcă nu mai primează criteriile sociale de selecţie.

De asemenea, cresc amenzile date angajatorului: pentru fiecare om folosit fără forme legale, firma va plăti între 10.000 şi 20.000 de lei. Mai mult, angajatorul care are mai mult de cinci lucrători „la negru" riscă pedeapsa cu închisoarea, de la unu la doi ani.

Vezi aici principalele modificări aduse Codului Muncii în 2011

Vezi aici ultima variantă a Codului Muncii

VIDEO Dezbatere "Adevărul" - Schimbarea Codului e doar primul pas

Reducerea fiscalităţii pe muncă şi stimularea pregătirii profesionale a salariaţilor sunt alte măsuri aşteptate de mediul de afaceri .Modificarea legii muncii e vitală, dar insuficientă pentru a creşte rata de ocupare din România, a fost concluzia care a rezultat în urma dezbaterii organizate ieri de Adevărul Holding.

VIDEO Dezbatere "Adevărul": Valentin Mocanu: Orice Cod al Muncii care s-ar face ar fi abuzat / Peter L. Imre: Statul trebuie sa ramana cu atributiile de control si atat

Noul Cod al Muncii a fost analizat luni de reprezentanţii tuturor părţilor sociale în cadrul unei dezbateri speciale organizate de ziarul "Adevărul".

Contre între Dinu Patriciu şi Crin Antonescu pe tema Codului Muncii

După ce a acuzat existenţa unei campanii prin care Codul Muncii e legitimat drept capodoperă a liberalismului românesc, susţinând că s-a creat "un cvartet foarte recent" alcătuit din Emil Boc, Dinu Patriciu, Ioan Botiş şi Grigore Cartianu, preşedintele PNL afirmă că "nu ştie în ce parte să o apuce".

Comisia Europeană examinează anumite aspecte “îngrijorătoare” ale noului cod al muncii

Comisarul european pentru piața muncii, afaceri sociale şi incluziune László Andor a început o analiză anumitor "aspecte sociale" legate de noul cod al muncii din România, conform grupului social-democraților din Parlamentul European.

Un alt fel de Cod al Muncii

Cam la ora când Marius Nistor murea de ruşine că bucureştenii lui se înghesuiau la shopping sau prin cafenele, în loc să vină la miting şi să lupte împotriva sclaviei, câţiva tineri cu ochi mongoloizi, cu urechi mici şi priviri speriate tremurau la primele lor interviuri de angajare.

Boc: Dacă încurajăm sărăcia şi mâna întinsă, ne vom scufunda cu toţii

Viitorul Cod al muncii va descuraja "sărăcia şi mâna întinsă", prin faptul că introduce criteriile de performanţă în cazul concedierilor colective de personal şi va combate munca fără forme legale, potrivit premierului Emil Boc.

PSD şi PNL atacă proiectul Codului Muncii la Curtea Constituţională

Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a anunţat, după votul asupra moţiunii de cenzură, că grupurile parlamentare ale PSD şi PNL vor depune o contestaţie la Curtea Constituţională privind Codul muncii.

Codul muncii din România analizat de Comisia Europeană /Nu e vorba de infringement, e o analiză obişnuită

Comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale şi incluziune László Andor a început o analiză a noului cod al muncii din România.

Plagiatul PSD şi PNL, explicat de sindicate

Sindicaliştii, adevăraţii autori ai proiectului de Cod înregistrat de Uniunea Social-Liberală (USL) la Senat, susţin că puţinele deosebiri dintre legea Executivului şi cea a Opoziţiei sunt de importanţă capitală.

Codul Muncii, scris de Stânga cu mâna dreaptă

După ce Opoziţia a citit miercuri moţiunea pe Codul Muncii, PSD şi PNL au fost acuzate că au copiat în proporţie de 80% proiectul de lege al Guvernului. Paradoxal, textul moţiunii aduce opt argumente care sunt contrazise în proporţie de 70% de Codul pe care chiar Opoziţia l-a depus la Senat.

Reforma muncii, până în aprilie

Bruxelles-ul sugerează guvernelor naţionale să scadă impozitele pe venit şi să crească, în schimb, taxele de poluare. România trebuie să trimită la Bruxelles, până la mijlocul lui aprilie, planurile de reformă a pieţei muncii.

VIDEO Investitorii străini, parţial mulţumiţi de Codul Muncii

Noul act normativ va crea o piaţă a muncii mai flexibilă, dar reglementează parţial performanţa, sporeşte birocraţia şi nu cuprinde prevederi specifice pentru IMM-uri susţin marile companii occidentale. Investitorii străini spun că noul Cod al Muncii va spori angajările, va combate munca la negru şi va creşte productivitatea, dar mai are nevoie de îmbunătăţiri.

Dezbaterile "Adevărul": Codul Muncii, un pas uriaş spre capitalism

După 21 de ani de legislaţie a muncii de inspiraţie socialistă, România este pe punctul de a avea un act normativ care să susţină piaţa liberă. „Adevărul“ sprijină iniţiativa Executivului de a schimba legea care reglementează piaţa muncii.

Dezbatere "Adevărul" pe Codul Muncii: ce-i deranjează cu adevărat pe şefii de confederaţii

Codul Muncii a ajuns la Parlament într-o formă care nu lungeşte până la epuizare timpul de lucru, nu permite concedierea fără nicio explicaţie şi nici nu transformă contractele cu durată determinată în regulă pe piaţa muncii. Liderii sindicali susţin însă, în continuare, că legea va duce la creşterea şomajului. Citiţi mâine în „Adevărul" ce-i deranjează cu adevărat pe şefii de confederaţii, care au transformat poziţia de lider într-o carieră profitabilă.

VIDEO Boc în discursul de asumare: Nu este adevărat că românii vor fi obligaţi să lucreze în fiecare zi 12 - 14 ore

Guvernul şi-a asumat marţi răspunderea în faţa plenului reunit al Parlamentului pe Codul Muncii, proiect la care a adoptat doar opt amendamente din cele 144. PSD şi PNL au depus, în aceeaşi zi, moţiunea de cenzură "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate".

Codul Muncii, prins în războiul politic

PSD şi PNL depun o moţiune de cenzură împotriva noului proiect. Dacă în cazul PSD nu este o surpriză, PNL contestă o lege considerată de dreapta. România va avea cel mai probabil un nou Cod al Muncii, în condiţiile în care Uniunea Social-Liberală nu are suficiente voturi pentru a demite Guvernul Boc.

VIDEO Dezbatere Adevarul: "Noul Cod al Muncii este prima măsură anticriză importantă luată de Guvernul Boc"

Reprezentanţi ai patronatelor, ai sindicatelor, ai autorităţii, ai angajaţiilor şi ai angajatorilor au fost invitaţi la "Dezbaterile Adevarul" unde s-a pus în discuţie ce este bun şi ce este discutabil în noul Cod al Muncii pe care Guvernul se pregăteşte să şi-l asume mâine în faţa Parlamentului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite