Reforma muncii, până în aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bruxelles-ul sugerează guvernelor naţionale să scadă impozitele pe venit şi să crească, în schimb, taxele de poluare. România trebuie să trimită la Bruxelles, până la mijlocul lui aprilie, planurile de reformă a pieţei muncii.

Consiliul de miniştri pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori (EPSCO), reunit luni la Bruxelles, a făcut recomandări statelor membre. Consiliul a cerut guvernelor să scadă impozitele pe venit şi să balanseze această decizie prin creşterea taxelor de poluare pentru companiile cu activităţi ce dăunează mediului.

Angajatorii trebuie să ofere un program de lucru mai flexibil şi posibilităţi de îngrijire a copiilor, mai spune Consiliul. În plus, e nevoie de aranjamente contractuale flexibile şi sigure pentru tineri, pentru a-i încuraja să participe la forţa de muncă şi a le oferi posibilitatea de a-şi clădi carierele.

Pensionare târzie

Consiliul mai cere statelor să-şi prezinte strategiile pentru întârzierea pensionării populaţiei. Propunerea franco-germană din cadrul Pactului de competitivitate viza o vârstă standard de 67 de ani, dar Consiliul a decis că strategiile pot diferi în funcţie de speranţa de viaţă din fiecare ţară. Politicile trebuie să includă reducerea schemelor de pensionare anticipată, crearea unei mai strânse legături între contribuţiile plătite pe parcursul vieţii şi pensie, precum şi introducerea unor standarde deosebite pentru condiţiile de muncă ale angajaţilor în vârstă.

Consiliul mai spune că, în fiecare stat membru, costurile forţei de muncă trebuie să evolueze în conformitate cu productivitatea muncii şi a cerut să fie respectat rolul partenerilor sociali. În momentul în care economiile ţărilor se redresează şi numărul de locuri de muncă creşte, ajutoarele de şomaj care au fost extinse temporar pe timpul crizei economice trebuie să fie revizuite, mai spune Consiliul.

Semestrul european

Scopul UE este să crească rata ocupării forţei de muncă la 75% şi să reducă numărul de oameni care trăiesc în sărăcie în UE cu 20 de milioane până în 2020. În 2009, rata ocupării forţei de muncă a fost în medie de 64,6% în cele 27 de state membre, arată biroul de statistică al UE, Eurostat.

În România, media în 2009 a fost de 58,6% , cea mai scăzută din UE după Malta, Ungaria şi Italia. În aprilie, statele membre trebuie să prezinte prognozele economice pe anul următor  plus proiectele de reformă pe termen mediu, în domenii cum ar fi ocuparea forţei de muncă, sistemele de pensii sau incluziunea socială. Această obligaţie e inclusă în cadrul „Semestrului european", un plan de consolidare a politicilor economice.

În iulie, pe baza programelor înaintate în aprilie, Consiliul va oferi recomandări privind politicile, înainte ca statele membre să-şi finalizeze bugetele pentru anul următor. Acest mecanism are rolul de a ajuta la evitarea unor derapaje financiare în statele membre, cu efect de contagiune la nivelul Uniunii. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite