VIDEO Dezbatere "Adevărul" - Valentin Mocanu: Orice Cod al Muncii care s-ar face ar fi abuzat / Peter L. Imre: Statul trebuie sa ramana cu atributiile de control si atat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Cod al Muncii a fost analizat luni de reprezentanţii tuturor părţilor sociale în cadrul unei dezbateri speciale organizate de ziarul "Adevărul".

Principalele chestiuni trasate în timpul dezbaterii pe tema Codului Muncii:

Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc:

- Schimbarile operate pe Codul Muncii vor duce la stabilizarea economica.

- In criza avem de ales intre a diminua rata de ocupare sau a reduce temporar numarul orelelor de munca.

- Andreea Paul Vass a dat cateva exemple de buna practica din mai multe tari europene referitoare la imbinarea invatarii continue cu formele de protectie oferite la concediere.

image

Dan Matei Agathon, purtator de cuvant Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR):

- Vreau sa demitizez cateva chestiuni spuse in timpul dezbaterilor pe Codul Muncii.

- Mitul 1: faptul ca modificarea Codului va aduce sute de mii de locuri de munca. Nu este asa. Nu este suficienta aceasta schimbare legislativa, ea trebuie acompaniata de alte masuri, pentru a scoate la suprafata locurile de munca la negru sau gri.

- Al doilea mit ne este ca noul Cod va aduce sclavagismul in Romania. Nu este adevarat, deoarece exista astfel de legi in tarile occidentale si nu s-a intamplat nimic, nu am vazut ca salariatii de acolo sa fie exploatati de catre patron. Legile care se aplica muncitorilor de la Fiat, Italia, se pot aplica si muncitorilor de la Renault, Romania.

Peter L. Imre, director general "Adevarul Holding":

- Nu se poate vorbi de un numar exact de noi locuri de munca, insa, in mod cert, noul Cod al Muncii va stabili principiile si va pune bazele aparitiei unor noi locuri de munca.

-  Noul Cod aduce responsabilitate. Piata muncii este o piata ca oicare alta. Nu este cu nimic mai neconcurentiala decat celelalte piete.

-  Dupa 44 de ani de etatism nefericit, orice liberalizare este binevenita. Era timpul sa se produca aceasta flexibilizare de pe piata muncii.

- Dar, schimbarile nu vin usor, nimeni nu doreste sa renunte la favoritismele pe care i le ofera, de exemplu, legislatia. Codul in vigoare permite supravietuirea profesionala a incompetentilor.

- Nu doresc sa traiesc intr-o societate in care nemunca şi lenea sunt protejate prin lege.

image

Petru Dandea, vicepresedintele Confederatiei "Cartel Alfa":

-  Nu este adevarat ca aceasta "flexibilizare" a Codului va aduce milioane de locuri de munca.

- Dovada este cazul Poloniei, unde ponderea contractelor de munca pe perioada determinata este de 27% , dar somajul este mult mai mare decat in Romania, care are doar 1,3% dintre salariati platiti pe contracte pe perioada determinata.

Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc:

- Petru Dandea  are dreptate ca nu este suficient Codul pentru o crestere a ratei de ocupare,  dar, updatarea Codului face parte dintr-o viziune agregata care va duce la acest lucru.

- Desigur, este foarte importanta cresterea competentei profesionale a salariatilor din Romania.

-  Potrivit statisticilor, aproape 30% din forta de munca avea nevoie de pregatire profesionala, anul trecut.

- De asemenea, asa cum a spus si domnul Dandea, trebuie diminuata fiscalitatea pe munca.

- Dar, Polonia este singura tara europeaana care nu a intrat in recesiune A avut somaj mare, dar si productivitate  mare, si  asta inseamna si nivel de trai mai ridicat pentru salariatii de acolo.

image

Maria Grapini, angajator si membru PC:

-  Nu sunt de acord cu nicio parte care se situeaza la extrema. Nu cred despre Codul Muncii ca este nici rege si nici Cenusareasa.

- Codul trebuia schimbat demult pentru ca, in momentul de fata, ii favorizeaza pe angajatii incompetenti.

- Asta nu inseamna, insa, ca legea raspunde tuturor problemelor. De exemplu, o lege nu trebuie sa discrmineze, dar acest nou Cod o face, introducand diferente intre angajatorul stat si angajatorul privat. Statul poate sa angajeze a doua zi dupa concedieri colective, privatul nu poate decat dupa 45 de zile.

- De asemenea, in lege nu trebuie sa existe formulari ambigue sau interpretabile. Exista, insa

- Nu este adevarat ca patronii vor profita de noul Cod. Angajatorii pierd mai mult daca isi disponibilizeaza salariatii calificati doar pentru a aduce altii pe salariul minim.

 Valentin Mocanu, secretar de stat in ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale:

-  Cred ca ar trebui sa ne ferim de exagerari verbale. Sindicalistii spun ca noul Cod aduce scalagismul, domnul Agathon spune ca acum avem dictatura salariatilor.

- Orice Cod al Muncii care s-ar face ar fi abuzat de o parte sau alta. Important este sa vedem daca ceea ce construim va rezolva problemele de pe piata muncii.

- Pornim de la o situatie grava: avem 1,6 milioane de muncitori la negru. Aproximativ 30% din forta de munca activa este plecata din Romania si, daca vobim despre calitatea acestora din urma, trebuie sa spunem ca sunt persoane intre 23 si 47 de ani. In plus, cei plecati sunt cei mai determinati.

- Totodata, aproximativ 1,5 milioane de angajati au salariul minim pe economie.

- Acum se schimba Codul si este foarte bine ca se intampla asta, dar trebuie sa gasim solutii pentru a rezolva toate problemele.

- De exemplu, credeti ca de joi, dupa ce pica motiunea de cenzura, dispar lenesii si incompetentii? Ma indoiesc!

-  Dupa cum vreau sa le spun sindicalistilor ca pot fi exploatati si oamenii angajati cu forme legale. Am vazut salariati care dormeau pe cartoane, ca vai de ei.

-   De asemenea, nu cred ca toti cei 1,6 de milioane de muncitori la negru vor fi imediat angajati cu forme legale si nici ca toti muncitorii din strainatate se vor intoarce acasa. Important este sa mergem mai departe, sa folosim competentele existente acum pe piata muncii autohtone, pentru a creste rata de ocupare.

image

Cristian Secosan, directorul general al filialei locale a concernului industrial german Siemens:

- Si eu sunt un functionar, dar al statului german, şi pot spune că acest Cod are si parti bune si parti rele.

- Cuvantul cheie al preocuparilor noastre trebuie sa fie, insa, productivitate si eficienta. In directia asta trebuie sa fie concentrate eforturile.

Cristian Parvan, secretar general Asociatia Oamenilor de Afaceri Romani (AOAR):

- Codul Muncii nu va reusi sa faca nimic din ce s-a clamat aici.

-  Problema este ca nu se creaza un model economic care sa duca la aparitia locurilor de munca. Europa se teme de deficitul fortei de munca, calificate. Cei calificati vor pleca din Romania, in conditiile actuale. Codul nu rezolva nimic.

Peter L. Imre, director general "Adevarul Holding":

- Totul va fi perfect atunci cand statul nu se va mai baga in relatia dintre angajat si angajator.

-  Noi, astazi, dezbatem ce bine face Guvernul ca a modificat Codul Muncii. Dar, statul nu are nicio treaba cu relatia dintre angajat si angajator!

- Nici dumnavoastra, sindicalistii, domnule Dandea, nu aveti nicio treaba cu relatia asta, dintre angajat si angajator

- Statul trebuie sa ramana cu atributiile de control si atat!

Gelu Visan, deputat PDL:

- Codul este perfectibil si nu sunt de parere ca il face acum pentru  o eternitate. El va fi modificat de oricate ori va fi nevoie. 

George Butunoiu, specialist in recrutare pentru pozitii de varf:

- Va garantez ca jumatate din forta de munca la negru o sa dispara la putin timp dupa ce primele 10 persoane vor fi condamnate si inchise pentru ca au folosit oameni fara forme legale.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite