Boc: Dacă încurajăm sărăcia şi mâna întinsă, ne vom scufunda cu toţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul Cod al muncii va descuraja "sărăcia şi mâna întinsă", prin faptul că introduce criteriile de performanţă în cazul concedierilor colective de personal şi va combate munca fără forme legale, potrivit premierului Emil Boc.

"Astăzi eşti protejat mai mult dacă eşti sărac decât dacă eşti performant. Dacă încurajăm sărăcia şi mâna întinsă, ne vom scufunda cu toţii", a spus Boc, la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social. El a menţionat că prin noile reglementări criteriile de performanţă pentru departajarea salariaţilor la disponibilizare vor fi prevăzute în contractul de muncă de la început şi nu vor fi introduse arbitrar.

"Există criterii pe care le cunoşti de la început, de când ai semnat contractul de muncă, nu eşti supus arbitrariului că pe parcurs cineva ar putea să-ţi aducă alte criterii după principiul 'ai şapcă, n-ai şapcă' ", a susţinut primul-ministru.

Referitor la munca la negru, Boc a afirmat că persoanele care lucrează ilegal nu contribuie la bugetele de sănătate, şomaj şi pensii şi apoi vor veni "cu mâna întinsă" pentru a primi ajutoare sociale de la stat, în condiţiile în care România are 11 milioane de asistaţi social.

"Orice om care lucrează la negru este privat de asigurări de sănătate, de şomaj, de pensie. Este un om care vine mai târziu cu mâna întinsă la stat pentru a beneficia de asistenţă socială. Şi atunci, ne mirăm că în România avem 11 milioane de asistaţi social. Acest număr nu este normal pentru un stat care se doreşte performant", a declarat premierul Emil Boc.

În cadrul dezbaterii, liderul Confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a criticat noul Cod al muncii pentru faptul că ar permite angajatorilor să nu respecte timpul de odihnă legal al salariaţilor.

"Astăzi, în domeniul normării muncii, nu există nicio instituţie abilitată care să facă asemenea proceduri. V-am dat exemple clare legate de abuzuri pe care astăzi, pe actualul Cod al muncii, nenumăraţi angajatori le fac. Codul trebuie să fie un sistem de protejare a mecanismelor care să permită protecţia salariaţilor ca parte slabă în relaţia contractuală", i-a spus Hossu premierului.

În replică, Boc a susţinut că reglementarea pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea oferă salariatului mai multe drepturi decât Directiva europeană privind timpul de repaus.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite