VIDEO Boc în discursul de asumare: Nu este adevărat că românii vor fi obligaţi să lucreze în fiecare zi 12 - 14 ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul şi-a asumat marţi răspunderea în faţa plenului reunit al Parlamentului pe Codul Muncii, proiect la care a adoptat doar opt amendamente din cele 144. PSD şi PNL au depus, în aceeaşi zi, moţiunea de cenzură "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate".

UPDATE 14.15 Moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc – salarii mici, şomaj mare, firme falimentate", a fost depusă la preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor. Liderul grupului parlamentar al PSD, Mircea Duşa, a precizat că moţiunea de cenzură este depusă ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe Codul Muncii şi că, prin acest demers, este criticată procedura de angajare, dar şi fondul modificărilor propuse

UPDATE 11:19 Moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie va fi citită mâine, iar dezbaterea şi votarea ei va fi pe 16 martie, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

UPDATE 11:14 Asumarea răspunderii pe Codul Muncii a avut loc odată cu încheierea discursului premierului Emil Boc.

UPDATE 10:40 Premierul Emil Boc a început discursul de asumare:

- prin modificările pe care le propunem angajatorii vor putea angaja mai uşor, iar angajaţii îşi pot găsi mai repede un loc de muncă.

- lumea este în continuă schimbare. Din 2003 au apărut o serie de schimbări: intrarea României în Uniunea Europeană şi punerea de acord cu legislaţiile europene. A doua este criza mondială

- pentru că există riscul pierderii locului de muncă este necesară o mai multă flexibilitate în piaţa muncii. În 114 ţări din 139 este mai simplu să ocupi un loc de muncă decât în România.

- dacă ne uităm la rata de coupare din România nu depăşeşte 58 - 59%

- diminuarea muncii la negru. Orice loc de muncă ce nu este fiscalizat înseamnă mai puţină protecţie pentru angajat şi bani la stat. Acel cetăţean care lucrează la negru devine dependent de stat, fără ca el să poată avea nevoie de şomaj, pensie, asigurare medicală.

- România deţine cea mai mică pondere pe contracte determinate din total. La noi ponderea este de 1% dintr-o medie europeană de 14%.

- durata normală a timpului rămâne de 8 ore, conform Constituţiei. Actualul Cod al Muncii ne spune că durata maximă a orelor lucrate pe săptămână este de 48 de ore, deci nu se poate face mai mult de 8 ore pe săptămână suplimentar.

- nu este adevărat că românii vor fi obligaţi să lucreze în fiecare zi 12 - 14 ore.

- transmitem cetăţenilor acestei ţări că dacă muncesc şi îşi fac treaba, legea îi apără chiar şi în instanţă. Dacă demonstrează că şi-au făcut treaba şi muncesc corect, legea îi apără până în pânzele albe.

- referitor la sporul la munca de noapte, prin modificarea propusă se măreşte de la 15% la 25% dacă se lucrează minim 3 ore din timpul de noapte.

- pentru munca la negru se triplează amenzile, iar pentru cei care angajează la negru intervine instanţa penală. Angajatorii "la negru" nu vor mai putea accesa fonduri europene sau participa la diverse licitaţii.

- dacă nu apreciezi performanţa, ci asistenţa socială  nu este competitiv

- am acceptat câteva propuneri de la partenerii de coaliţie: sancţiune cu amendă pentru angajarea fără certificat medical.

- noul Cod al Muncii interzice în continuare solicitarea testelor de graviditate pentru femei la angajare.

- acest Cod al Muncii este pentru o Românie competitivă, pentrua  diminua munca la negru, pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat.

- este un cod pentru modernizarea României, astfel Guvernul îşi angajează răspunderea pe el.

UPDATE 10:28 Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că parlamentarii USL nu participă la şedinţa comună.

UPDATE 10:22 Premierul a intrat în sala de plen, unde îşi va asuma răspunderea, continuând să împartă flori doamnelor.

UPDATE 10:20 Boc: Codului Muncii este produsul voinţei coaliţiei, moţiunea nu are nicio şansă să treacă

Premierul Emil Boc a declarat că proiectul de modificare a Codului Muncii reprezintă "produsul voinţei coaliţiei, care corespunde nevoilor ţării de a se crea mai uşor locuri de muncă".

"Cu toţii avem interesul comun de a avea mai multe locuri de muncă, iar partenerii noştri sociali nu vor fi excluşi de la dialog. Codul Muncii nu este însă pentru întărirea puterii sindicatelor, ci a omului care este dornic să muncească", a spus Boc.

Referitor la moţiune, premierul a spus că nu este nici prima şi nici "ultima" la adresa Guvernului, dar că nu are şanse să treacă.

UPDATE 10:05 Premierul a ajuns la Parlament, unde a  împărţit frezii doamnelor cu ocazia Zilei Femeii.

Guvernul a aprobat, luni seară, opt amendamente propuse de parlamentari la Codul muncii, printre care şi prevederea expresă în text a legii speciale care acordă prioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioadă de 45 de zile.

Executivul a decis, totodată, că articolul referitor la negocierile colective să prevadă că "părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi încheiere a contractelor colective de muncă se stabilesc potrivit legii". În forma iniţială, acest articol stabilea că negocierea şi încheierea contractelor colective de muncă se reglementează prin lege specială.

"Contractele colective de muncă şi actele adiţionale încheiate în intervalul de la data intrării în vigoare a prezentei legi şi până la 31 decembrie 2011 nu pot prevedea o durată de valabilitate care să depăşească 31 decembrie 2011. După această dată, contractele colective de muncă şi actele adiţionale se vor încheia pe durată stabilită prin legea specială", prevede un amendament acceptat de Guvern. Un alt amendament acceptat prevede că "prin lege" şi nu "prin lege specială" se constituie, organizează şi funcţionează sindicatele.

Guvernul a mai decis că echivalentul pagubei provocate de către angajat în timpul muncii şi imputată acestuia pentru recuperare de către angajator va fi limitată la contravaloarea a cinci salarii minime brute pe economie.

Şedinţa de plen reunit a celor două Camere ale Parlamentului în care Guvernul îşi va asuma răspunderea este programată pentru ora 10.00.

PSD a anunţat că nu va propune amendamente, ci va depune moţiune de cenzură şi va sesiza Curtea Constituţională.

Liderul PSD Victor Ponta acuză faptul că noul Cod al Muncii va avea doar efecte negative. "Era obligaţia noastră de a încerca să oprim adoptarea Codului Boc, care va duce la trei rezultate: salarii mai mici, şomaj mai mare, firme falimentare", a explicat Ponta.

Liderul PNL, Crin Antonescu,  a caracterizat Codul Muncii  ca fiind unul "dezechilibrat" deoarece "nu e bun în primul rând pentru mediul de afaceri". "Noi nu avem cum să fim de acord cu aşa ceva, nu avem cum să nu atacăm cu o moţiune de cenzură, avem şi acordul marilor centrale sindicale şi al confederaţiilor patronale", susţine Crin Antonescu. Vezi aici mai multe detalii.

Şedinţă doar cu parlamentari şi cu jurnalişti


Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, să fie găsită o "formulă de securizare" a balcoanelor de la sala de plen, astfel încât evenimente precum cel din decembrie 2010, când Adrian Sobaru s-a aruncat de la balcon, să nu se mai repete.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că decizia Biroului Permanent ca, marţi, la asumarea răspunderii Guvernului asupra Codului Muncii să poată fi prezenţi, ca invitaţi, doar reprezentanţii presei, nu şi cetăţenii, este "o măsură excepţională", până se va face securizarea balcoanelor din sala de şedinţe.

Guvernul, sub presiunea moţiunii

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite