UPDATE Pe Aeroportul din Timişoara au început îmbarcările / Se redeschide spaţiul aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Erupţia unui vulcan din Islanda a impus cea mai mare restricţie aeriană din toate timpurile. Aproape 17.000 de zboruri au fost anulate sâmbătă în spaţiul aerian european, traficul fiind puternic perturbat de norul de praf şi cenuşă provenit din Islanda, a anunţat, sâmbătă, Organizaţia europeană pentru securitatea navigaţiei aeriene Eurocontrol, citată de AFP.

UPDATE 11.00 Comitetul guvernamental pentru situaţii de urgenţă a decis ca, la ora 15.00, să fie redeschise încă opt aeroporturi, respectiv cele din Otopeni, Băneasa, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Satu Mare şi Baia Mare.

UPDATE 07.00 Aeroporturile din Timişoara şi Arad se vor redeschide la ora 09.00

Ce s-a întâmplat DUMINICĂ:

UPDATE 12.47 Premierul Emil Boc a declarat la Guvern: "Populaţia nu este în niciun fel în pericol, deci nu are de ce să se teamă. Sperăm ca până mâine la ora 12 să putem să redeschidem câteva curse aeriene. Vom decide acest lucru la întâlnirea comandamentul de urgenţă de mâine de la ora 09.00". Comitetul guvernamental pentru situaţii de urgenţă a decis ca traficul aerian să fie menţinut închis pe întreg teritoriul României până luni la ora 12.00.

"Nu se impun măsuri speciale pentru populaţie, deoarece nu există nicio problemă privind calitatea aerului",  a mai spus premierul.

UPDATE 11:00 Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit la Guvern pentru a discuta dacă va menţine hotărârea luată ieri, aceea de a închide spaţiul aerian. Oficialii din Marea Britanie deja au luat această hotărâre.

CE S-A ÎNTÂMPLAT SÂMBĂTĂ:

UPDATE 20.00 Trafic aerian perturbat: 17.000 de zboruri au fost anulate în Europa

UPDATE 19.15 Ion Sandu: Nimeni nu ştie când va fi ridicat codul roşu pentru aviaţie

UPDATE 19.10 Comitetului pentru situaţii de urgenţă, întrunit la Palatul Victoria, a anunţat că sănătatea populaţiei nu este afectată de tranzitarea spaţiunui aerian al ţării noastre de către norul de cenuşă. Potrivit specialiştilor calitatea aerului nu va fi afectată nici dacă va ploua, deoarece norii de ploie se formează la 2.000 metri, iar norul de cenuşă se află la 6.000 metri.

UPDATE 18.00 Din cauza norului de cenuşă 20 de state şi-au închis total spaţiul aerian.

UPDATE 17. 45  CFR suplimentează trenurile internaţionale

UPDATE 17.30 Norul de cenuşă sosit din Islanda ce va cuprinde în această seară Suceava poate provoca probleme de sănătate sucevenilor care se vor afla în aer liber. Deoarece nu se ştie cu exactitate ce substanţe va cuprinde acesta, medicii le recomandă sucevenilor să aibă la ei o mască protectoare, care, în cazul unei ploi, să-i ferească de cenuşă şi elementele toxice pe care aceasta le curpinde.

UPDATE 17.15 De la o oră la alta concentraţia de pulberi din aer creşte simţitor, ajungând până aproape de limita de pericol, limită după care organismul uman are de suferit. Astfel, dacă la ora 12.00 staţiile de verificare înregistrau cote normale, începând cu ora 13.00 situaţia s-a schimbat, staţia de la Siret înregistrând circa 44 de micrograme/mc, cu puţin sub limita de 50 micrograme/mc.

UPDATE 13.27 Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă, la finalul şedinţei Comitetului pentru situaţii de urgenţă, reunit la Palatul Victoria, că "astăzi, la ora 21.00, norul vulcanic va acoperi întreg teritoriul României, la altitudini între 6.000 şi 10.000 de metri. Până mâine la ora 21.00 nu există niciun fel de risc de depuneri la sol a cenuşei vulcanice. Nu se reţin recomandări speciale pentru populaţie, nu există niciun fel de risc din privinţa vieţii de zi cu zi a populaţiei"

Boc a mai anunţat închiderea totală a traficului aerian românesc, de sâmbătă de la ora 18,00 până cel puţin duminică, la ora 12.00.

UPDATE 13.12 Spaţiul aerian al României va fi închis la ora 18.00

UPDATE 12:25 Norul de cenuşă vulcanică se va extinde sâmbătă, până la ora 21.00, deasupra României, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. ANM precizează că prezenţa norului la altitudinea de 6.000 de metri nu are impact asupra sănătăţii populaţiei.

UPDATE 13.27 Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă, la finalul şedinţei Comitetului pentru situaţii de urgenţă, reunit la Palatul Victoria, că "astăzi, la ora 21.00, norul vulcanic va acoperi întreg teritoriul României, la altitudini între 6.000 şi 10.000 de metri. Până mâine la ora 21.00 nu există niciun fel de risc de depuneri la sol a cenuşei vulcanice. Nu se reţin recomandări speciale pentru populaţie, nu există niciun fel de risc din privinţa vieţii de zi cu zi a populaţiei"

Boc a mai anunţat închiderea totală a traficului aerian românesc, de sâmbătă de la ora 18,00 până cel puţin duminică, la ora 12.00.

UPDATE 13.12 Spaţiul aerian al României va fi închis la ora 18.00

UPDATE 12:25 Norul de cenuşă vulcanică se va extinde sâmbătă, până la ora 21.00, deasupra României, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. ANM precizează că prezenţa norului la altitudinea de 6.000 de metri nu are impact asupra sănătăţii populaţiei. În Maramureş s-au semnalat creşteri ale concentraţiei de dioxid de sulf

UPDATE 11.12 Comitetul pentru situaţii de urgenţă se va reuni sâmbătă, la ora 12,00, la Palatul Victoria, sub conducerea premierului Emil Boc, pentru a analiza impactul norului de cenuşă vulcanică.

UPDATE 10.10 Norul de fum vulcanic va ajunge sâmbătă seara deasupra Capitalei, susţine serviciul meteo din Norvegia citat de realitatea.net şi va acoperi până duminică întreg teritoriul României. Norul vulcanic va ajunge deasupra Capitalei începând cu ora 19:00.

UPDATE 09.40 Au fost închise şi aeroporturile din Timişoara şi Arad. La ora 12 se închide şi aeroportul din Sibiu. Deocamdată nu se ştie când va fi ridicată restricţia.

UPDATE 09.16 Cursele anulate pe Otopeni: Bruxelles, Amsterdam, Londra, Paris, Frankfurt, Stuttgart, Munchen, Riga, Budapesta, Roma, Timişoara, Cluj, Bacău, Suceava şi Iaşi, Paris, Londra, Frankfurt, Dusseldorf şi Munchen, Helsink, Amsterdam, Copenhaga, Varşovia, Praga, Viena, Budapesta, Atena, Zurich, Milano, Barcelona, Timişoara, Chişinău, Madrid, Milano.

Curse anulate pe Băneasa: Londra, Dublin, Paris, Viena, Bergamo, Valencia, Bruxelles, Florenţa, Lisabona, Timişoara, Cluj, Roma, Valencia, Dortmund, Stuttgart.

UPDATE 09.00 Pe aeroportul Otopeni au fost anulate 73 de curse, iar pe aeroportul Băneasa - 19 curse.

UPDATE 07.44 Norul vulcanic a intrat în nord-vestul României la ora 06:00.

UPDATE 07.00 Aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Suceava s-au închis. Alte cinci aeroporturi sunt, la această oră, închise: cele din Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Târgu Mureş şi Cluj a fost întreruptă. Deocamdată nu se ştie când va fi ridicată restricţia.

Spaţiul aerian din România este parţial închis începând de sâmbătă, ora 00.01, pe sectorul de nord-vest al ţării, din cauza norului de cenuşă generat în urma erupţiei vulcanice din Islanda. Decizia a fost luată chiar dacă autorităţile au asigurat populaţia că nu există niciun pericol, întrucât norul se află la mare altitudine.

Spaţiul aerian era închis vineri după-amiază în Irlanda, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, ţările baltice, nordul Franţei,Ungaria, Elveţia, unele părţi din Germania (între care Dusseldorf, Köln, Hamburg, Berlin şi Frankfurt), Austria, Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Polonia.

CE S-A ÎNTÂMPLAT VINERI

UPDATE: 21.40 Traficul va fi închis şi la aeroporturile din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Suceava, Iaşi şi Bacău, nu doar la cele din Oradea, Baia Mare şi Satu Mare, cum a fost anunţat deja, din cauza norului de cenuşă care va traversa nord-vestul şi nordul ţării.

Aeroporturile din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş vor fi închise la ora 24:00, iar cele din Suceava, Iaşi şi Bacău sâmbătă la ora 07:00, a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Marin Anton.

UPDATE 16.30 Spaţiul aerian din nord-vestul României va fi închis sâmbătă, începând cu ora 03:00. Astfel aeroporturile din Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Satu Mare nu vor fi funcţionale.

Ministerul Transporturilor a decis închiderea traficului aerian, începând cu această noapte. Norul de cenuşă va ajunge asupra României în zona de nord-vest în această seară.

"59 de zboruri sunt anulate pe Otopeni", a declarat Valentin Iordache, purtător de cuvânt Aeroport H. Coandă "Nu au fost afectate curse interne, ci doar curse internaţionale spre nordul, vestul şi mai recent, centrul Europei" , a completat el.

Aeroportul Băneasa are nouă curse anulate, din cauza erupţiei vulcanice din Islanda care a generat un nor uriaş de praf şi cenuşă.

Potrivit Aeroportului "Henri Coandă" Otopeni, companiile aeriene care au anunţat, până vineri, la ora 16.00, anulări de curse aeriene sunt

- Tarom - înspre şi dinspre Bruxelles, Amsterdam, Londra, Paris, Frankfurt şi Riga,

- Air France - înspre şi dinspre Paris,

- British Airways - înspre şi dinspre Londra,

- Lufthansa - înspre şi dinspre Frankfurt, Dusseldorf şi Munchen,

 - Finnair - înspre şi dinspre Helsinki,

- KLM - înspre şi dinspre Amsterdam,

- LOT - înspre şi dinspre Varşovia,

- CSA - înspre şi dinspre Praga,

- Austrian Airlines - înspre şi dinspre Viena 

- Malev - înspre şi dinspre Budapesta.

Pe Aeroportul "Aurel Vlaicu" Băneasa au anunţat curse anulate companiile Blue Air - înspre Londra şi Dublin, înspre şi dinspre Paris, Wizz Air - înspre şi dinspre Londra şi dinspre Dortmund şi compania German Wings - înspre şi dinspre Stuttgart.

UPDATE Emil Boc a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă

UPDATE 14.21 În România sunt anulate în acest moment 57 de curse aeriene: 52 de curse sunt din Bucureşti şi cinci din Cluj, Sibiu şi Timişoara

Citiţi şi: Vulcanul islandez ţine delegaţia română departe de Polonia

UPDATE 13.48 Norul de cenuşă va ajunge la noapte deasupra României. Zona vizată este cea de nord-vest.

Administraţia Naţională de Meteorologie afirmă că din estimările specialiştilor norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică din Islanda nu va afecta direct România, însă se va apropia de Nord-Vestul teritoriului în cursul zilei de sâmbătă.

În consecinţă, Agenţiile pentru Protecţia Mediului din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului.

UPDATE 13.16 Irlanda ridică restricţia impusă pe aeroporturile din Dublin si Cork, pe măsură ce norul de cenuşă vulcanică se îndepărtează de statul irlandez, transmite CNN.

De asemenea, Suedia a anunţat că va redeschide spaţiul aerian în partea de nord a ţării, la ora locală 15.00, informează autorităţile aeriene.

UPDATE: 11.51. Cursa Blue Air de la Sibiu la Koln a fost și ea anulată. Conducerea aeroportului nu exclude ca și alte curse de vineri după amiază să aibă aceeiași soartă. Este vorba de cursele spre Viena, Valencia și Munchen.

Norul de cenuşă vulcanică ar putea amâna funeraliile lui Lech Kaczynski

UPDATE 11.14 Norul de cenuşă format după erupţia unui vulcan din Islanda a ajuns pe cerul din regiunea Moscovei, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Acesta au informat că în acest moemnt se ia decizia închiderii sau nu a spaţiului aerian rus afectat de acest nor de cenuşă.

Erupţia vulcanului aflat sub gheţarul Eyjafjallajokull din Islanda, care a aruncat cenuşă la înălţimea de 6 kilometri, a determinat deja închiderea a zeci de aeroporturi din Uniunea Europeană, respectiv din Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda, Germania, Franţa. La nivel mondial au fost anulate circa 21.000 de curse, dintre care circa 6.000 doar în Europa.

UPDATE 10.45: Numărul curselor aeriene anulate din cauza norului de cenuşă eliberat în atnosferă de erupţia unui vulcan în Islanda a ajuns la 43. Dintre acestea, trei sunt la Cluj, una la Timişoara, una la Sibiu şi restul pe cele două aeroporturi din Capitală.

UPDATE 10.22 A crescut numărul curselor aeriene anulate, ajungând la 40, cinci fiind din Cluj şi Timişoarea, restul din Capitală.

UPDATE 10.03: Numărul curselor anulate a ajuns la 38. Dintre acestea 34 sunt din Bucureşti, iar patru din Cluj şi Timişoara.

UPDATE 09.24  Potrivit purtătorului de cuvânt al Aeroportului Internaţional "Henri Coandă", Valentin Iordache, în cursul zilei de vineri, pe acest aeroport sunt anulate 28 de curse

"Totalul curselor anulate pentru astăzi este de 28. Este în special vorba despre zboruri către vestul Europei, respectiv zboruri ale companiilor Air France, Lufhtansa, Fin Air, KLM, Lot şi Tarom", a declarat purtătorul de cuvânt al aeroportului Henri Coandă, Valentin Iordache, la RTv.

Acesta le-a recomandat călătorilor să se informeze la companiile aeriene dacă zborurile lor sunt sau nu anulate.

Acesta a precizat că la o medie de 80-100 de pasageri pentru fiecare cursă, numărul celor care au avut de suferit deoarece le-au fost anulate zborurile se ridică la circa 1.500 de persoane. Cei care s-au trezit că le-au fost anulate cursele vor zbura în altă zi sau ar putea ajunge la destinaţie pe rute ocolitoare.

image

UPDATE 09.00 31 de curse anulate

31 de zboruri spre şi dinspre România au fost anulate. Dintre cursele afectate 28 sunt din Bucureşti, iar trei din Cluj şi TImişoara.

Sunt afectate cursele spre şi dinspre Londra, Dublin , Paris, Helsinki, Varşovia, Frankfurt, Dusseldorf şi Dortmund.

Până în aceast moment au fost anulate zborurile de pe patru aeroporturi: două din Capitală şi două din ţară, respectiv Timişoara şi Cluj.

17 curse care trebuiau să plece din România spre destinaţii europene au rămas la sol, iar 13 curse care ar fi trebuit să ajungă în România sunt blocate în marile aeroporturi europene.

24 din cursele anulate sunt de le Aeroportul Internaţional "Henri Coandă".

image

21.000 de curse au fost anulate în întreaga lume ca urmare a norului de cenuşă vulcanică

Marea Britanie a decis prelungirea cu şase ore a măsurii de închiderii a aeroporturilor, până astăzi la ora 18.00 GMT (21.00, ora României), iar Franţa cel puţin până la ora locală 14.00 (15.00, ora României).

Spaţiul aerian britanic a fost închis joi începând cu ora 11.00 GMT (14.00, ora României). În această perioadă, ar putea fi autorizate numai câteva zboruri înspre Irlanda de Nord şi Scoţia.

Şi aeroporturile din nordul Franţei vor rămâne închise cel puţin până vineri la ora locală 14.00 (15.00, ora României), a anunţat joi seară într-un comunicat Direcţia generală a aviaţiei civile franceze (DGAC).

În total, 25 de aeroporturi franceze au fost închise joi la ora locală 23.00 (24.00, ora României).

LISTA ZBORURILOR ANULATE

Aroportul Internaţional "Henri Coandă"

PLECARI:

Tarom:


ROT371 - Bucuresti - Brussels

ROT301 - Bucuresti - Frankfurt

ROT381 - Bucuresti - Paris

ROT391 - Bucuresti - Londra

ROT361 - Bucuresti - Amsterdam

ROT223 - Bucureşti - Riga

Air France:

AFR1089 Bucuresti - Paris

AFR1889 Bucuresti - Paris

British Airways:

BAW885 - Bucuresti - Londra

BAW887 - Bucuresti - Londra

Lufthansa:


DLH3417 Bucuresti - Frankfurt

DLH3429 Bucuresti - Dusseldorf

DLH3413 - Bucureşti - Frankfurt

DLH3427 - Bucureşti - Dusseldorf

DLH3415 - Bucureşti - Frankfurt

Finnair:

FIN3772 - Bucuresti - Helsinki

KLM:

KLM1372 Bucuresti - Amsterdam

KLM1374 Bucuresti - Amsterdam

KLM1376 - Bucuresti - Amsterdam

LOT:

LOT644 Bucuresti - Varsovia

LOT642 Bucureşti - Vaşovia

CSA:

CSA803 - Bucureşti - Praga

SOSIRI:

Tarom:

ROT372 - Bruxelles - Bucureşti

ROT302 - Frankfurt - Bucureşti

ROT382 - Paris - Bucureşti

ROT392 - Londra - Bucureşti

ROT362 - Amsterdam - Bucureşti

ROT224 - Riga - Bucureşti

Air France:

AFR1888 - Paris - Bucureşti

British Airlines:

BAW886 - Londra - Bucureşti

BAW884 - Londra - Bucureşti

Lufthansa:

DLH3426 - Dusseldorf - Bucuresti

DLH3412 - Frankfurt - Bucureşti

Finnair:

FIN3771 - Helsinki - Bucureşti

KLM:

KLM1373 - Amsterdam - Bucureşti

KLM1375 - Amsterdam - Bucureşti

LOT:

LOT643 - Varşovia - Bucureşti


Aeroportul Internaţional "Aurel Vlaicu"

PLECĂRI:


Wizz Air

W6765 - Bucureşti - Dortmund

W6741 - Bucureşti - Londra

Blue Air

JOR105 - Bucureşti - Paris

German Wings


4U2795 - Bucureşti - Stuttgart

SOSIRI:

Wizz Air

W6766 - Dortmund - Bucureşti

W6742- Londra - Bucureşti

Blue Air

JOR106 - Paris - Bucureşti

German Wings

4U2794 - Stuttgart - Bucureşti


Aeroportul internaţional Cluj-Napoca

PLECARI:

Wizz Air:

W6 775 Cluj - Dortmund

W6 787 Cluj - Paris

SOSIRI:

Wizz Air
:

W6 776 Dortmund - Cluj

W6 772 Londra - Cluj

W6 787 Paris - Cluj


Aeroportul internaţional "Traian Vuia"
TIMIŞOARA:


PLECARI:

CARPATAIR:

V3 315 Timisoara - Dusseldorf

SOSIRI:


V3 316 - Dusseldorf - Timişoara

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite