UPDATE Funeraliile lui Lech Kaczynski nu vor fi amânate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funeraliile de duminică ale preşedintelui Poloniei Lech Kaczynski şi ale soţiei acestuia nu vor fi amânate din pricina uriaşului nor de cenuşă produs de erupţia vulcanului din Islanda, care a cauzat anularea a mii de curse aeriene şi închiderea unor aeroporturi în nordul Europei.

UPDATE Funeraliile lui Lech Kaczynskivor avea loc la data prevăzută

Funeraliile preşedintelui polonez şi ale soţiei sale vor avea loc aşa cum s-a prevăzut, în acest weekend, în ciuda faptului că problemele de trafic aerian din Europa riscă să împiedice sosirea delegaţiilor străine, a anunţat un înalt responsabil al preşedinţiei.

Voinţa familiei este ca în nicio circumstanţă data funeraliilor să nu fie modificată, a declarat presei Jacek Sasin.

UPDATE Aeroportul de lângă Cracovia a fost închis

Aeroportul de la Balice, pe care ar urma să aterizeze majoritatea liderilor aşteptaţi duminică la funeraliile preşedintelui polonez Lech Kaczynski, a fost închis pentru toate cursele, din cauza norului de cenuşă vulcanică, a declarat o sursă din cadrul aeroportului, potrivit Reuters.

Pe aeroportul Balice operează acum numai avioane de mici dimensiuni, a menţionat sursa.

Potrivit informaţiilor furnizate de Reuters, care citează declaraţia unui oficial din administraţia prezidenţială poloneză, funeraliile preşedintelui polonez ar putea fi amânate.

La ceremoniile de înmormântare a lui Lech Kaczynski,  programate pentru duminică, 18 aprilie, la catedrala Wawel din Cracovia, în sudul Poloniei, şi-au anunţat prezenţa preşedintele american Barack Obama, şeful statului rus Dmitri Medvedev şi mulţi alţi lideri mondiali.

La această oră, aeroportul din Cracovia este unul din cele două încă deschise pe întreg teritoriul Poloniei.

Cu toate acestea, alternativa amânării acestor funeralii este luată în calcul de reprezentantul cancelariei prezidenţiale, Jacek Sasin, potrivit Times Live.

În cazul în care această cenuşă vulcanică va afecta buna desfăşurare a ceremoniilor şi dacă unii dintre participanţi nu vor putea sosi la timp, atunci opţiunea amânării poate fi luată în considerare, a declarat Sasin.

El a insistat însă că o amânare a ceremoniei este un scenariu pur ipotetic şi improbabil şi că deocamdată nu există un plan în acest sens.

Lech Kaczynski, soţia sa, Maria, şi numeroşi alţi oficiali polonezi au murit în accidentul aviatic de sâmbătă de lângă Smolensk, în vestul Rusiei. În urma acestei tragedii, Polonia a decretat doliu naţional până duminică, 18 aprilie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite