Ion Sandu: Nimeni nu ştie când va fi ridicat codul roşu pentru aviaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetului pentru situaţii de urgenţă, întrunit la Palatul Victoria, a anunţat că sănătatea populaţiei nu este afectată de tranzitarea spaţiunui aerian al ţării noastre de către norul de cenuşă. Potrivit specialiştilor calitatea aerului nu va fi afectată nici dacă va ploua, deoarece norii de ploie se formează la 2.000 metri, iar norul de cenuşă se află la 6.000 metri.

Norul de cenuşă vulcanică va traversa România de sâmbătă de la ora 21.00 şi până duminică, la ora 9.00, a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

"Prin simulările făcute în diferite puncte din ţările din vestul Europei, în cazul în care norul de cenuşă vulcanic ar fi poluat atmosfera, în una din ţările vestice, circulaţia la sol în stratul de la 0-2.000 de metri este în aşa fel încât nu pătrunde pe teritoriul României pentru că, la sol, circulaţia este diferită de circulaţia aerului, la înălţimea de 6.000-10.000 de metri', a spus Sandu.

Prognoza este făcută până duminică la ora 21.00.

"Vom actualiza această prognoză în stratul 0-2.000 de metri, dumincă la ora 21.00, dar până atunci suntem singuri că nu va traversa România la sol", a explicat directorul general al ANM.

Prognoza Autorităţii Naţionale de Meteorologie arată că ploile serioase vor începe de luni, de la ora 12.00, dar până atunci este posibil ca norii de cenuşă să traverseze teritoriul României, astfel încât să nu existe suspiciuni de poluare, a declarat sâmbătă, la o conferinţă la Ministerul Mediului, Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

"Va începe să plouă serios de luni, de la ora 12.00. Credem că şi norul de la 6.000 de metri va traversa România, astfel încât să nu existe suspiciuni de poluare", a spus Sandu. El a subliniat că ploile din această perioadă provin din nori de la altitudini mai mici de 6.000 de metri.

În cazul în care va ploua şi duminică şi, în urma măsurătorilor, va reieşi că norii sunt sub 6.000 de metri nu va trebui luată nicio măsură anti-poluare.

Comitetul pentru situaţii de urgenţă se va reuni, din nou, duminică, de la ora 11.00, la Palatul Victoria, pentru a analiza ultimele evoluţii ale deplasării deasupra teritoriului ţării noastre a norului de cenuşă vulcanică provenit din Islanda.

"Nimeni nu ştie când va fi ridicat codul roşu pentru aviaţie", a declarat Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Acesta a explicat că nicio prognoză nu poate fi făcută deoarece erupţia vulcanului încă nu s-a încheiat.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite