Laura Codruţa Kovesi lasă armele jos după şase ani de "realizări impresionante"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi

Laura Codruţa Kovesi îşi încheie marţi activitatea ca procuror general al României, fiind singura care îşi duce mandatul până la capăt. Acesta este al doilea mandat al magistratului la conducerea Ministerului Public.

Absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Kovesi şi-a început cariera de magistrat la Sibiu, ca procuror. Şapte ani mai târziu, mai exact la 2 octombrie 2006, ea a devenit procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, înlocuindu-l pe Ilie Botoş. Acesta fusese schimbat din funcţie în 28 iulie 2006, în urma scandalului mediatic privind fuga din România a lui Omar Hayssam, inculpat pentru fapte de terorism, în legătură cu răpirea a trei reporteri români.

La prima numire în funcţie, Kovesi a fost propusă de ministrul Justiţiei, şi, potrivit cutumei, confirmată de şeful statului.

Trei ani mai târziu, la 2 octombrie 2009, preşedintele Traian Băsescu a decis reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României, pentru o perioadă de trei ani. Decizia preşedintelui a fost luată în ciuda avizului negativ emis de CSM. Kovesi fusese propusă de fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a declarat, la începutul lunii martie, la bilanţul activităţii Ministerului Public(MP), că în 2011 numărul inculpaţilor trimişi în judecată a fost cel mai mare din istoria instituţiei.

Activitatea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea PÎCCJ a fost lăudată de oficiali internaţionali. În luna decembrie 2011, directorul FBI, Robert Mueller, consemna că "mandatele procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, şi al procurorului-şef al Direcţiei naţionale anticorupţie, Daniel Morar, expiră în 2012, după şase ani de realizări impresionante". În 6 iulie 2011, fostul ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, i-a conferit procurorului general al României Ordinul Naţional al Meritului în grad de ofiţer, spunând că procurorul general reprezintă un pariu câştigat al tinerelor generaţii ale acestei ţări.

Deşi se spunea că este "omul lui Băsescu", în 2010 Parchetul General, condus de Kovesi, a cerut Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul Monica Iacob-Ridzi. De asemenea, în 2012, în scandalul privind fuga din ţară a deputatului PDL Mihail Boldea, Kovesi a cerut controale la DIICOT. Mai mult, anterior fugii lui Boldea, Kovesi a fost cea care a cerut ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia.

În repetate rânduri, Kovesi a încercat să reformeze sistemul judiciar român. Spre exemplu, Kovesi a propus ministrul Justiţiei modificarea legii privind organizarea judiciară, fiind nemulţumită că procurorul general nu poate să efectueze controale de fond la unităţile din subordine, nu poate să evalueze procurorii şi nu poate să îi sancţioneze.

De asemenea, acesta a reiterat problema lipsei de personal în instituţiile judiciare, acest lucru generând întârzieri şi tergiversări al numărului mare de dosare instrumentate.

Recent, Kovesi a fost implicată şi într-un scandal de plagiat. Mugur Ciuvică si Grupul de Investigaţii Politice au acuzat-o că ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat. GIP a publicat o listă lungă cu pasaje comparate, similară celei publicate în cazul lui Victor Ponta. Diferența a fost că lista GIP nu a fost exactă, și GIP nu a cercetat în profunzime unele surse. Astfel, s-a putut dovedi ușor că acuzația a fost complet falsă, deoarece autoarea a publicat ea însăși textele presupus plagiate, în reviste de specialitate anterioare[necesită citare] finalizării doctoratului, care ar fi fost mai apoi preluate în terțe articole, pe care GIP le-a presupus ca fiind cele după care s-a plagiat

De mai multe ori, Kovesi a spus că succesorul ei ar putea fi chiar Daniel Morar căruia i-a prelungit recent mandatul cu şase luni la şefia DNA. Acesta din urmă spune că n-are de gând să participe "la o farsă". "Adică să ne depunem candidaturile în condiţiile în care numele se ştiu", a explicat Morar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite