Un nou scandal de plagiat! Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, este acuzată că şi-ar fi copiat lucrarea de doctorat. Ea a sesizat CSM în apărarea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi este acuzată de plagiat, după ce şi-ar fi copiat anumite fragmente din lucrarea de doctorat din lucrări de specialitate şi chiar de pe anumite site-uri de internet.

UPDATE 20.00 Prof. dr. Viorel Paşca - îndrumătorul tezei de doctorat a procurorului general al României Codruţa Kovesi - spune că definiţiile date în acte normative, în texte juridice, nu înseamnă plagiat, precizând că lucrarea şefului Ministerului Public a fost verificată.

UPDATE 19.00 Consiliul Superior al Magistraturii CSM nu a primit documentele pe care Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, spunea că le-a comunicat referitor la un eventual plagiat al procurorului general, însă a fost sesizat de Codruţa Kovesi cu privire la apărarea reputaţiei.

Cei care formulează acuzaţia sunt Grupul de Investigații Politice (GIP) și Miliția Spirituală. În schimb, Codruţa Kovesi a sesizat vineri Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea reputaţiei sale profesionale.

Potrivit documentelor publicate azi pe site-ul grupul.ro, Grupul de Investigații Politice (GIP) și Miliția Spirituală, lucrarea de doctorat a procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, este un plagiat.

„În decembrie 2011, Laura Codruţa Kovesi a susţinut la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universității de Vest din Timişoara teza de doctorat cu titlul Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal. Laura Codruţa Kovesi a fost însoţită de un cortegiu de susţinători în frunte cu George Maior, directorul SRI şi Marius Iacob, procurorul general adjunct. Procurorul general al României a primit pentru această lucrare calificativul magna cum laude", arată aceste organizații.

„Lucrarea Codruţei Kovesi este un plagiat începînd chiar de la prima propoziţie", susțin organizațiile. "Aceasta reproduce cuvînt cu cuvînt, fără să citeze, prima frază din studiul Lupta societăţii organizate împotriva criminalităţii organizate publicat de Col. (r) prof. dr. Ion Dragoman şi Drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea în Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I" în nr. 2 din 2007, cu patru ani înainte ca Laura Codruţa Kovesi să-şi susţină teza de doctorat", potrivit Grupului de Investigaţii Politice.

Aceştia mai arată că procurorul a preluat inclusiv material de pe site-uri pentru elevi: http://www.referate-scolare.ro/, http://www.referat.ro/, http://6profu.ro, http://facultate.regielive.ro/ etc.

Potivit documentelor, „GIP a transmis documentele care demonstrează plagiatul Laurei Codruţa Kovesi Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) și Universităţii de Vest din Timişoara. Potrivit articolelor 20, alineatul 3, articolului 50, alineatul 2 și articolului 69 alineatul 2 din Codul studiilor universitare de doctorat și potrivit articolului 170, alineatul 1 din Legea 1/2011 a educației naționale, titlul de doctor al Laurei Codruța Kovesi trebuie retras, iar aceasta trebuie să răspundă în fața legii".

În plus, organizațiile susțin că au transmis, de asemenea, documentele care probează faptul că lucrarea de doctorat a procurorului general este un plagiat Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.

Kovesi îşi apără reputaţia profesională

La rândul său, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat vineri Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea reputaţiei sale profesionale, după ce Grupul de Investigaţii Politice (GIP) şi Miliţia Spirituală au acuzat-o că lucrarea sa de doctorat este un plagiat.

Kovesi afirmă, într-un comunicat de pres, că articolul publicat pe site-ul GIP "încearcă să exploateze momentul mediatic marcat de controversele asemănătoare din ultima perioadă şi ne delimităm de tentativele de a atrage Ministerul Public în controverse care nu au legătură cu activitatea judiciară".

Laura Kovesi declară că teza de doctorat cu titlul "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal" face trimitere la toţi autorii şi lucrările citate, iar caracterul de noutate şi valoarea ştiinţifică a lucrării au fost constatate de către comisia de doctorat din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Conform metodologiei, lucrarea a fost postată pe site-ul instituţiei organizatoare, iar susţinerea lucrării a fost publică, potrivit comunicatului. 

Procurorul general precizează că lucrarea conţine, ca orice teză de doctorat, stadiul cercetărilor în domeniu până în momentul începerii cercetării ştiinţifice propriu-zise şi pe tot timpul cercetării ştiinţifice, iar lucrările studiate sunt citate ca bibliografie, fără o trimitere expresă.

De asemenea, stadiul cercetării în domeniu nu se menţionează în totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai în cazul definiţiilor ce aparţin în exclusivitate unui anumit autor.

"Teza cuprinde un număr de 444 pagini, iar pasajele la care se referă articolul reprezintă aspecte de generalitate, nu de conţinut. Volumul de informaţie pe care îl cuprinde teza poate duce la apariţia unor erori materiale de dactilografiere, chiar şi privind numele unor autori. Totodată, unele fragmente presupus a fi citate fără indicarea sursei se regăsesc în numeroasele articole privind combaterea criminalităţii organizate la care am fost autor sau coautor şi care au fost publicate anterior anului 2005, indicate în CV-ul publicat de 6 ani pe site-ul MP. Unele dintre aceste articole sunt citate, la rândul lor, în lucrările la care face referire articolul", transmite Kovesi.

Ea mai susţine că teza de doctorat nu cuprinde însuşirea vreunei metodologii ştiinţifice a unui alt autor, iar lucrările indicate în cuprinsul articolului sunt menţionate ca sursă bibliografică.

"Spre exemplu, în cuprinsul articolului se face trimitere în mod repetat la lucrarea autorilor Gheorghiţă Mateuţ şi colaboratorii, cu titlul "Traficul de fiinţe umane. Infractori, victimă, infracţiune" - despre care se susţine că nu ar fi fost menţionată, deşi este citată în cuprinsul tezei de doctorat la paginile 222, 225, 224, 234, 240, 260, 273, 274, 278, 282, 284 şi 290. Pe de altă parte, în situaţiile în care acelaşi citat al unui autor se regăseşte atât în teza de doctorat, cât şi în altă lucrare, a fost citat doar autorul iniţial, potrivit normelor uzuale de redactare a lucrărilor ştiinţifice", explică Kovesi.

Procurorul general adaugă că unele paragrafe indicate în articol, prezentate ca fiind însuşite de la alţi autori, reprezintă în fapt definiţii ale infracţiunilor care se regăsesc în texte legale şi în convenţii internaţionale, ori evoluţii ale infracţionalităţii prezentate în rapoartele de activitate ale structurilor Ministerului Public, care nu intră în obiectul dreptului de autor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite