Kovesi cere declanşarea urmăririi penale în cazul Ridzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul Monica Iacob-Ridzi.

Fostul ministru al Tineretului este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Ridzi este suspectată că ar fi obţinut pentru sine sau pentru alt funcţionar public un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii.

Fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi a informat, marţi, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor că se află în concediu prenatal şi că situaţia sa medicală face imposibilă deplasarea la Camera Deputaţilor.

"Este evident că situaţia medicală obiectivă în care mă aflu face imposibilă deplasarea mea în acest moment la Camera Deputaţilor", a precizat Monica Iacob Ridzi în documentul înaintat conducerii Camerei, potrivit unor surse parlamentare.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat, în 9 februarie, procurorul general al României să solicite Parlamentului urmărirea penală şi ministrul Justiţiei să ceară încuviinţare percheziţiei informatice în cazul fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi infracţiuni la legea contabilităţii.

În 10 februarie, Ministerul Justiţiei (MJ) infroma că a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor o adresă a procurorilor anticorupţie care cereau încuviinţarea unei percheziţii informatice în dosarul vizând-o pe Monica Iacob-Ridzi.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat procurorul general, Codruţa Kovesi, pentru a solicita Parlamentului României - Camera Deputaţilor, în baza dispoziţiilor articolului 109 alineatul 2 din Constituţia României, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei nr.270/10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, urmărirea penală faţă de Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, în prezent deputat, se arată într-un comunicat de marţi al procurorilor.

"În conformitate cu dispoziţiile art. 109 al. 2 din Constituţia României, art. 12, art. 19 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, şi ale Deciziei nr. 270 din 10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, procurorul general al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesizat prin referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a solicitat: Parlamentului României - Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Iacob Ridzi Monica Maria, deputat în Parlamentul României (fost ministru al tineretului şi sportului), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu referire la art. 248 C.pen., fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, prev. de art. 289 C.pen. cu aplicarea art. 17 lin. 1 lit. c din Legea nr. 78/2000 şi a art. 41 alin. 2 C.pen., uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, prev. de art. 291 C.pen., cu aplicarea art. 17 lin. 1 lit. c din Legea nr. 78/2000 şi a art. 41 alin. 2 C.pen., şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, prev. de art. 31 alin. 2 C.pen. rap. la at. 43 din Legea nr. 82/1991 cu referire la art. 289 C.pen., cu aplicarea art. 17 lin. 1 lit. c din Legea nr. 78/2000 şi a art. 41 alin. 2 C.pen., infracţiuni săvârşite în concurs real, prevăzut de art. 33 lit. a C.pen", se arată în comunicatul Ministerului Public.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite