Kovesi spune că îi va prelungi mandatul lui Morar la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat, miercuri seara, că îi va prelungi mandatul lui Daniel Morar de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie dacă nu apare altceva.

Mandatul lui Daniel Morar la şefia DNA expiră pe 12 august, însă, după cum a precizat procurorul general al României, într-o emisiune la Digi 24, la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt mai multe posturi vacante, inclusiv şefi de secţii sau adjuncţi de direcţii.

"Că m-aţi întrebat de dl procuror şef Morar, dumnealui este delegat. Dacă nu apare niciun fel de propunere sau nu este numită o altă persoană, legea prevede că el este delegat pe o perioadă de şase luni. De altfel, acest lucru (n.r- prelungirea) a fost făcut cu toţi cei care au deţinut funcţii de conducere până la numirea unui alt procuror", a explicat Kovesi.

De altfel, în contextul în care chiar mandatul Laurei Codruţa Kovesi expiră în luna octombrie, procurorul general a subliniat importanţa numirii mai întâi a unui alt procuror general pentru ca acesta, ulterior, să îşi poată forma echipa cu care să lucreze.

"Din perspectiva mea, cred că ar fi foarte important ca mai întâi să fie numit un procuror general şi abia apoi să fie ocupate celelalte funcţii de conducere. Este extrem de importantă colaborarea dintre procurorul general şi procurorul şef al DNA, să existe o bună comunicare, să existe aceeaşi viziune managerială pentru că nici unul, nici celălalt nu poate să facă nimic dacă nu lucrează împreună. În al doilea rând, cred că este extrem de important ca cel care va fi procuror general să poată să îşi facă echipa. Cred că procurorul general care vine trebuie să aibă aceleaşi drepturi pe care le-am avut şi eu de a-şi face echipa, de a-şi alege oamenii cu care să lucreze, să fie garantată stabilitatea, continuitatea şi independenţa decizională, la fel cum ne-a fost asigurată şi nouă", a susţinut procurorul general al României.

Ea s-a declarat de acord cu ceea ce s-a scris în raportul Comisiei Europene privind justiţia din România "în sensul că trebuie să fie numiri transparente, proceduri transparente, pe criterii riguroase, că aceste numiri trebuie să se facă în perioada în care există o legitimitate instituţională".

Întrebată dacă ar fi interesată de o rocadă între ea şi Daniel Morar, Laura Codruţa Kovesi a spus că acesta lucru este prematur de spus.

"Eu mai am două luni de mandat, o să mă gândesc la ce doresc să fac. Pot să vă spun că doresc foarte mult să lucrez în sistemul judiciar şi, dacă va fi nevoie de experienţa mea într-o anumită funcţie, sigur că pot să accept acest lucru, dar în principal doresc să lucrez în sistem", a mai spus Kovesi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite