Băsescu ignoră CSM: Kovesi, încă un mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu ignoră CSM: Kovesi, încă un mandat
Băsescu ignoră CSM: Kovesi, încă un mandat

Procurorul general, Codruţa Kovesi, speră să colaboreze cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, deşi aceştia nu o mai doresc în fruntea Ministerului Public. Laura Codruţa Kovesi a fost reînvestită ieri, prin decret prezidenţial, în funcţia de procuror general, pentru încă trei ani, în ciuda avizului negativ al CSM.

Mai citeşte şi:


Este pentru prima dată când preşedintele ţării, Traian Băsescu, nu a ţinut cont de avizul Consiliului Superior al Magistraturii, chiar dacă acesta are caracter consultativ.

Conform legii, procurorul general este numit de preşedintele ţării la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al CSM. Procurorul general poate fi reînvestit în funcţie doar o singură dată.

Toţi cei cinci magistraţi din Secţia pentru procurori a CSM au avizat negativ, săptămâna trecută, reînvestirea în funcţia de procuror general a Codruţei Kovesi.

De ce a spus CSM „nu“

Motivele invocate de CSM au fost „lipsa de performanţă în exercitarea atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă a activităţii în cadrul Ministerului Public şi inconsecvenţă în propunerile de reorganizare a acestui minister“.

De asemenea, CSM i-a reproşat procurorului general că „nu a reuşit identificarea măsurilor necesare pentru obţinerea unui număr crescut de cauze cu finalitate judiciară“.

Secţia pentru procurori a Consiliului a respins solicitarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de reînvestire în funcţie a Codruţei Kovesi şi pentru „disfuncţionalităţile majore“ care ar fi existat între procurorul general şi CSM.

Cererea de reţinere a unor procurori

În replică, Laura Codruţa Kovesi a arătat că relaţia cu CSM s-a şubrezit în momentul în care membrii Consiliului au refuzat să dea aviz pentru reţinerea unor procurori implicaţi în fapte de corupţie.

Anul trecut, mai mulţi magistraţi - printre care şi fostul prim-adjunct al procurorului general Gabriela Ghiţă – au fost implicaţi într-un scandal ce viza fraudarea concursului de admitere în Institutul Naţional al Magistraturii. CSM a refuzat categoric cererea procurorilor Parchetului General de reţinere a magistraţilor, fiind ulterior trimişi în judecată în stare de libertate.

CSM neagă însă aceste aspecte şi consideră că procurorul general „a denaturat unele demersuri şi activităţi desfăşurate cu bună credinţă de către Consiliul Superior al Magistraturii“. Ieri, oficialii CSM au refuzat să comenteze decizia preşedintelui de a ignora avizul negativ al Consiliului şi de a reînvesti-o în funcţie pe Codruţa Kovesi.

Aceasta însă şi-a manifestat încrederea în cei care i-au acordat un vot de blam: „Îmi propun ca, împreună cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, să reuşim identificarea soluţiilor pentru sistemul judiciar“.

Obiective

Principalele obiective ale Codruţei Kovesi în noul mandat sunt:  preluarea Poliţiei Judiciare în cadrul Ministerului Public, după modelul DNA, şi alocarea de fonduri proprii pentru organizarea activităţilor de flagrant fiecărei unităţi de parchet.

image

Îmi propun ca, împreună cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, să reuşim identificarea soluţiilor pentru sistemul judiciar.

image


Codruţa Kovesi
procuror general al României

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite