Update Kovesi cere ridicarea imunităţii parlamentare a deputatlui Mihai Bodea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Boldea ieşind din sediul DIICOT
Mihai Boldea ieşind din sediul DIICOT

O eventuală propunere de arestare a deputatului Mihai Boldea nu este un lucru uşor pentru DIICOT. Procurorii au de făcut mai mulţi paşi până să ajungă la încătuşarea celui acuzat. Laura Codruţa Kovesi a cerut în urmă cu puţin timp ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului.

UPDATE 11:14 Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi a cerut în urmă cu puţin timp ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Mihai Boldea, acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, dar şi de alte infracţiuni. Cererea a fost adresată ministrului Justiţiei, care la rândul său trebuie să ceară acest lucru Camerei Deputaţilor.

Deputatul Mihai Boldea nu poate fi arestat cu uşurinţă, dacă procurorii ar propune, iar judecătorii ar fi de acord cu emiterea mandatului de arestare, pentru că suspectul beneficiază de imunitate parlamentară. DIICOT a parcurs deocamdată primul pas prin a cere procurorului general Laura Codruţa Kovesi să declanşeze procedurile necesare. Mai departe, Kovesi trebuie să facă o cerere către ministrul Justiţiei, care la rândul său trimite cererea la Camera Deputaţilor. În cazul în care comisia juridică din Camera Deputaţilor îşi dă avizul, în final, totul depinde de votul deputaţilor, care pot admite o eventuală arestare a colegului lor sau să o blocheze.

Potrivit DIICOT Galaţi, deputatul Mihai Boldea ar face parte dintr-o grupare constituită din 22 de persoane, printer care şi fostul subprefect de Galaţi Aura Luchinicuc, suspectaţi că se ocupau cu înşelăciuni în domeniul imobiliar.

Procurorii susţin că membrii grupării, care era specializată în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, identificau terenuri şi imobile situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului. Prejudiciul se ridică la aproximativ un milion euro.

Şase mandate de arestare emise până în acest moment

Şase dintre persoane au fost deja arestate: secretara biroului de avocatură al lui Boldea, Elena Petrea, Alexandru Bogdan Boza, cunoscut ca om de afaceri care a activat şi în viaţa politică, Tudorel Vrânceanu, Mirică Sava Lucian, Mirică Carmen şi Lazăr Ştefan.
Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au decis pentru Aurora Luchiniuc, fost subprefect de Galaţi şi actual consilier juridic în Prefectura Galaţi, şi Mihaela Bolboceanu, avocat în cabinetul de avocatură al lui Mihail Boldea, ca măsura de arestare să fie înlocuită cu interdicţia de a părăsi localitatea.

Deciziile pot fi atacate în instanţă de către părţi. Deputatul Mihail Boldea nu a fost reţinut acesta beneficiind de imunitate parlamentară, aşa că s-a demarat procedura specifică pentru astfel de cazuri, respectiv pentru ridicarea imunităţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite