Galaţi: hoţie de stat cu fondurile SMURD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Curduman, preşedinte Asociaţia SMURD Galaţi şi Raed Arafat, fondatorul SMURD
Vasile Curduman, preşedinte Asociaţia SMURD Galaţi şi Raed Arafat, fondatorul SMURD

O organizaţie nonguvernamentală înfiinţată în paralel cu cea care sprijină SMURD la nivel naţional îi păcăleşte pe cei care vor să ajute serviciul de urgenţă cu 2% din impozit. Respectiva organizaţie a adunat, pe baza confuziei create de denumire, aproape un milion de lei, din care la serviciul care salvează mii de vieţi a ajuns mai nimic.

Serviciul Mobil de Urgenţă Resuscitare şi Descarcerare, pe scurt SMURD, nu are nevoie de prezentare: este cea mai importantă instituţie salvatoare de vieţi din România.

Mai citeşte şi:
10 milioane de euro investiţi în primul centru de urgenţe regional

Medicii de la SMURD Galaţi, bătuţi cu pumnii şi cu parul în misiune

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

Medicii de la Urgenţe pleacă din ţară pe capete

Puţini ştiu însă că în spatele acestui serviciu - care la începuturile sale a funcţionat la Târgu-Mureş în regim de voluntariat - se află o organizaţie nonguvernamentală: „Fundaţia pentru SMURD". Aceasta a fost înfiinţată pentru ca populaţia să poată sprijini financiar serviciul care şi-a câştigat un loc important în conştiinţa publică.

De la înfiinţare, adică din 2006, mii de români au ales să redirecţioneze 2% din impozitul lor pe venit în contul Fundaţiei pentru SMURD pentru a contribui la întreţinerea şi dezvoltarea acestui serviciu. Şi roadele acestor contribuţii se văd, reţeaua SMURD dezvoltându-se continuu.

Căpuşa de pe malul Dunării

În septembrie 2006 a fost înfiinţată şi „Asociaţia SMURD Galaţi" ai cărei fondatori - Consiliul Local, Consiliul Judeţului, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică - declarau că noua organizaţie urmăreşte ca fondurile colectate de la gălăţeni să fie utilizate exclusiv pentru SMURD Galaţi. Această intenţie contrazice principiul de bază al „Fundaţiei pentru SMURD", care utilizează fondurile colectate strict în funcţie de proiecte şi necesităţi, fără priorităţi locale.

Criză de asistente la Spitalul Judeţean. Cei care vor posturile libere fac muncă patriotică, deoarece angajările au fost blocate!

Nereguli grave la Spitalul Judeţean din Galaţi: în caz de incendiu, maternitatea ar arde ca o torţă!

Ea însă n-a fost pusă în practică pentru că doar o sumă infimă - aproximativ 70.000 de lei - din fondurile colectate de Asociaţie a ajuns la SMURD. Personalul ISU este însărcinat în fiecare an să împartă fluturaşi şi să lipească afişe cu contul bancar al organizaţiei gălăţene pentru inducerea în eroare a contribuabililor. „Nu există nicio relaţie între cele două entităţi. Fundaţia pentru SMURD nu are control asupra activităţii respective şi nu există transfer de fonduri între cele două entităţi", se specifică pe site-ul oficial al Fundaţiei.

Spitalul Judeţean Galaţi se află în moarte clinică: nu mai are niciun ban şi conturile sunt blocate

Complicitate refuzată

La începutul acestui an, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu modul în care este condusă asociaţia şi cu lipsa de transparenţă în gestionarea banilor colectaţi din donarea a 2% din impozitul pe venit. DSP nu mai face parte din Asociaţie şi pentru că nimeni nu cunoaşte destinaţia banilor colectaţi de la gălăţeni. „Adevăratul SMURD a făcut numeroase solicitări pentru diverse necesităţi şi nu s-a rezolvat nimic. Nu are nimeni idee ce se întâmplă cu aceşti bani gestionaţi după bunul plac al lui Vasile Curduman, preşedintele organizaţiei", a mai declarat Valentin Boldea, fostul director al DJSP.

Medic român: "România este o ţară fără speranţă, în care se moare cu zile!"

A dat vina pe ISU

În replică, Vasile Curduman, preşedintele Asociaţiei, are o justificare pentru faptul că n-a prea răspuns solicitărilor SMURD. „Lucrurile merg foarte greu. Totul este militarizat. Eu nu pot să comand ceva fără reprezentanţii ISU. Totul se face cu aprobarea lor. Fiind militarizat, durează foarte mult să facem achiziţii de orice fel", afirmă Vasile Curduman. Generalul Vladimir Secară, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, spune că este o minciună: „ISU nu s-a împotrivit vreodată să primească donaţii de la această asociaţie.

Sănătatea bolnavă: Spitalele gălăţene, torţe cu cruce roşie

Cei care o reprezintă trebuia să achiziţioneze materialele necesare şi să le doneze prompt către SMURD."
Curduman recunoaşte faptul că „păstoreşte" o sumă considerabilă cu care s-ar putea face enorm de multe pentru SMURD. „Aproximativ 9,6 miliarde de lei vechi avem acum în conturi, bani veniţi prin intermediul donaţiilor, acei 2%", a mai spus preşedintele asociaţiei. Are şi de ce să le fie recunoscător pentru că din dobânzile bancare la o asemenea sumă respectabilă se plătesc salarii decente angajaţilor asociaţiei (al căror număr şi identitate nu ne-au fost precizate) şi se fac cheltuieli neştiute.

Exod la UPU Galaţi: Jumătate dintre medicii de la Urgenţă au plecat din ţară în ultimele două săptămâni

„Este un abuz"

Lui Vasile Curduman nu-i plac însă comparaţiile cu organizaţia care sprijină SMURD la nivel naţional, ci numai confuzia cu aceasta. „Nu s-a pus niciodată problema asocierii cu această fundaţie naţională", mai afirmă Curduman.

Este adevărat că doctorul Raed Arafat, întemeietorul SMURD şi subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii, „ştie bine despre ce este vorba", dar nu în sensul în care sugerează Curduman. „Până şi denumirea este un abuz, pentru că nu se poate acorda unei asociaţii denumirea unei instituţii publice cum este SMURD. Pe de altă parte, despre scopul asociaţiei, de utilizare a banilor din Campania 2% doar pentru serviciul de la Galaţi, trebuie spus că SMURD nu e un serviciu egoist, iar banii colectaţi au impact asupra tuturor cetăţenilor indiferent unde se află când au nevoie de asistenţă", susţine Raed Arafat.

Moarte suspectă la Spitalul Judeţean: o femeie a murit imediat după ce a adus pe lume un băieţel

Acesta a mai spus că banii Fundaţiei trebuie utilizaţi fără a se face diferenţieri regionale, urmărindu-se strict funcţionarea şi dezvoltarea uniformă a reţelei şi că, din acest motiv, gestionarea Campaniei 2% este normal să se facă la nivel naţional, în mod transparent.

GALERIE FOTO/Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi a fost transformat în pensiune pentru maidanezi

Autorităţile ezită

Consiliul Local şi Consiliul Judeţului, care sunt cofondatoare ale acestui proiect de tip căpuşă, au ezitat să dea un răspuns clar cu privire la modul cum sunt gestionaţi banii colectaţi. În vreme ce primarul Dumitru Nicolae spune că totul se desfăşoară legal - „Sunt sigur că nu există nicio încălcare a legii acolo" -, Eugen Chebac, preşedintele CJ este ceva mai circumspect: „Voi solicita un audit".

"Nu pot să comand ceva fără reprezentanţii ISU. Totul se face cu aprobarea lor. Fiind militarizat, durează foarte mult să facem achiziţii de orice fel."
Vasile Curduman preşedinte Asociaţia SMURD Galaţi

"SMURD nu e un serviciu egoist, iar banii colectaţi au impact asupra tuturor cetăţenilor indiferent unde se află când au nevoie de asistenţă."
Raed Arafat subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii

Nevoile SMURD, ignorate de Asociaţia SMURD

Iată lista cu principalele solicitări ale conducerii UPU-SMURD, adresate Asociaţiei: baterie cu electrolit-gel pentru aparatura medicală din maşina medicului de urgenţă; hărţi tip mapă, laptop pentru evidenţa separată a cazurilor, abonament la spălătorie pentru ambulanţe; consumabile pentru aparatul portabil de analizare a electroliţilor şi gazelor sangvine; şase telefoane mobile, dintre care două cu chit pentru maşină; echipament de protecţie individuală pentru nouă medici, patru paramedici şi 20 de asistenţi medicali. Niciuna dintre aceste solicitări nu a fost onorată.

Teroare în spitale. Dr. Nicolae Bacalbaşa:"Acum două zile a venit unul drogat care avea pistolul la el"

10 milioane de euro investiţi în primul centru de urgenţe regional

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite