Ucigaşul elevului din Craiova, arestat preventiv pentru 29 de zile / Declaraţia lui: „Iau zece ani pentru un prost!“ - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi elevi de la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova au fost atacaţi ieri în drum spre şcoală. Unul dintre ei a murit.

UPDATE 15.29: Romel Voicu, ucigaşul elevului din Craiova, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile

UPDATE 10,30 Conflict stupid care a dus la crimă - un coleg al baiatului ucis şi fratele criminalului s-au luat la harţă de la o pungă

UPDATE 23.20 Tânărul de 19 ani a fost reţinut pentru 24 de ore, el fiind cercetat pentru omor calificat

UPDATE 22.01 A fost găsită arma crimei. Ucigaşul o ascunsese în boscheţi. El însuşi a predat-o anchetatorilor

UPDATE 21.19: Contactate de "Adevărul", surse judiciare au descris reacţia violentă a criminalului la audieri. Suspectul a declarat cu nonşalanţă: Ei, asta este, l-am omorât! Zece ani pentru un prost! Declaraţia i-a şocat până şi pe procurori.

Deşi iniţial, criminalul declarase că nu a vrut decât să-şi sperie victima, în timpul audierilor, care s-au prelungit în noapte, acesta a izbucnit.

Elevii care s-au înjunghiat au distrus o şcoală din Timişoara: “Am pierdut zeci de copii”

AGRESOR DE NOTA 10: Premiantul clasei de la Liceul Auto care şi-a înjunghiat colegii a fost mutat la altă şcoală

Prietenii lui Andrei Goreci scriu pe Facebook: Nu poate fi adevărat!

Atacuri armate în şcoli la nivel mondial

Un bolnav psihic, principalul suspect în cazul crimei de la liceu

Boc i-a cerut lui Igaş să plece urgent la Craiova pentru a ancheta incidentul de la liceu

Elevi înjunghiaţi în faţa şcolii: Unul dintre ei a murit / Poliţia a reţinut un suspect

Remember incidente în şcoli/ Un elev a murit în urma unei altercaţii în timpul orelor

În primă instanţă, atacatorul a susţinut în faţa anchetatorilor că nu a vrut să-l ucidă pe elevul de 17 ani, ci doar să-l intimideze.  Victima se certase zilele trecute cu fratele agresorului.

Andrei Goreci (17 ani) şi prietenul lui cel mai bun, Cristian Manea (17 ani), se îndreptau ieri după-amiază către şcoală. Cu două minute înainte să intre pe poarta instituţiei de învăţământ, un fost elev al liceului, care-i aştepta, s-a năpustit asupra lor cu un cuţit şi a lovit fără milă.

Pe Andrei l-a înjunghiat în inimă, iar pe Cristian l-a rănit. Copiii au privit cu spaimă cum colegul lor îşi dădea ultima suflare, într-o baltă de sânge. Medicii de la ambulanţă au încercat în zadar să-l readucă la viaţă.

Copilul nu a putut fi smuls din ghearele morţii. „S-au încercat manevrele de resuscitare, însă, din păcate, tânărul a decedat din cauza loviturilor primite", a spus Florin Cocoşilă, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.

Criminalul a fugit de la faţa locului, lăsând în urmă elevi îngroziţi, doi părinţi devastaţi de durere şi o stradă însângerată. Oamenii legii au intrat în alertă şi l-au identificat pe agresor: un tânăr de 19 ani. „Romel Voicu a fost elevul nostru, însă acum doi ani a cerut să fie transferat la Liceul Auto din Craiova. Avea probleme psihice, în urmă cu câteva luni a încercat să se sinucidă", a spus Lucian Săndoi, directorul Liceului „Tudor Arghezi" din Craiova.

Copii în stare de şoc

Elevii au izbucnit în lacrimi în momentul în care şi-au văzut colegul fără suflare. „Ieri am vorbit cu el şi era foarte fericit. Andrei era un copil cuminte, care învăţa bine. Nu-mi vine să cred că a fost omorât", a spus Andreea Mateescu.

Criminalul a fost prins, două ore mai târziu, după ce toată poliţia din Dolj s-a mobilizat pentru acest caz. Ministrul de Interne, Traian Igaş, a venit în Bănie pentru a superviza ancheta.

Victima, Andrei Goreci (17 ani)

La audieri, Romel Voicu le-a spus iniţial anchetatorilor că nu a intenţionat să îl ucidă pe Andrei. „N-am vrut să-l omor, doar să-l sperii!", a povestit, senin, asasinul. Tragedia a pornit de o banală îmbrânceală între elevi. „Victima s-a certat, în urmă cu câteva zile, cu fratele agresorului, elev în clasa a X-a la acelaşi liceu. Agresorul este cercetat pentru omor calificat şi riscă până la 25 de ani de închisoare", a  spus Magda Bădescu, purtător de cuvânt în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Dus la audieri în jurul orelor 15.00, Cristian Manea, a doua victimă, le-a spus poliţiştilor că nu a avut timp să riposteze. Agresorul a lovit şi a fugit. „A scos cuţitul şi ne-a lovit. L-a omorât ca pe un câine", a spus băiatul, care este în stare de şoc.

Colegii tânărului ucis nu mai vor să meargă la ore.  „Parcă trăim un coşmar. Nu ne vine să credem că bunul nostru coleg a fost omorât", a spus o elevă cu lacrimi în ochi. Andrei Goreci este descris de apropiaţi ca un prieten adevărat, un copil inteligent, plăcut, de bun-simţ. ; A contribuit Laura Pumnea

"Agresorul este cercetat pentru omor calificat şi riscă până la 25 de ani de închisoare."
Magda Bădescu
purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj

Agresiv cu premeditare

image

Romel Voicu (19 ani) a fost reţinut la două ore după crimă



Specialiştii susţin că drama petrecută la Liceul „Tudor Arghezi" are un impact psihologic foarte puternic asupra elevilor. „Gestul presupune premeditare, dacă ne gândim că nu toată lumea are cuţit asupra ei pe stradă", spune psihoterapeutul Irina Gruia, punctând că tragedia de ieri este pentru copiii de acolo o traumă pe care nu o vor uita toată viaţa, fiind o confirmare a lipsei de siguranţă în spaţiul public. „Se recomandă consilierea elevilor", mai spune psihoterapeutul Irina Gruia.

Violenţa, materie de bază în şcoli

Şcolile din România se află pe locul doi în Europa într-un clasament al nivelului de violenţă, top care cuprinde 37 de ţări, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Potrivit datelor organizaţiei Salvaţi Copiii România, peste 70 la sută din elevii români se tem de comportamentul agresiv al colegilor de şcoală. Un studiu al Institutului Naţional de Criminologie arată faptul că două treimi dintre minori care au ajuns în instanţă erau elevi la data comiterii de infracţiuni.

Victimele răzbunării

În ultimii ani, în unităţile de învăţământ din România, mai mulţi elevi au fost înjunghiaţi de colegi sau de persoane străine. Cel mai recent incident petrecut în Dolj a avut loc la 9 septembrie 2010, când Cătălin Miu, un elev de 17 ani, a fost înjunghiat mortal în inimă de nişte indivizi din comuna Băileşti.

Anul trecut, pe 21 octombrie, Alexandru Cocoană (13 ani), din comuna Obârşia de Câmp, judeţul Mehedinţi, a murit înjunghiat de un elev de clasa a IX-a, de la şcoala profesională din localitate. Copilul a intervenit într-un conflict spontan, în staţia de autobuz, la 500 de metri de şcoală, încercând să îi despartă pe colegii săi, moment în care ucigaşul a scos un cuţit cu lama de opt centimetri şi i l-a înfipt în inimă.

Pe 1 octombrie 2007, un elev de la Liceul de Artă din Craiova a fost înjunghiat în parcul din apropierea unităţii şcolare. Autorul atacului: un elev de 15 ani.

Şi profesorii sunt luaţi la bătaie

Valentin Mitrache, directorul adjunct al Liceului Sportiv din Craiova, şi Mircea Alexandrescu, profesor de sport, au fost bătuţi, fără motiv, de un grup de elevi.

Psihologii explică violenţa din şcoli prin faptul că elevii se uită foarte mult la filme agresive, iar părinţii nu se mai ocupă de educaţia copiilor lor.

image

AGRESOR DE NOTA 10: Premiantul clasei de la Liceul Auto care şi-a înjunghiat colegii a fost mutat la altă şcoală

VIDEO/Un boschetar şi-a făcut de cap în curtea liceului auto din Galaţi

ARAD: Şcoală şocată de tupeul unor elevi de clasa a XII-a, inconştienţi

ARAD: Vecini şocaţi de drama unui copil de nouă ani, din bloc, care a fost violat de propriul tată

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite