EXCLUSIV Avocat: Statul e bun de plată în cazul Carmen Bejan. Şeful penitenciarelor: I-am asigurat toate condiţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Florea e după gratii la Timişoara, iar iubita sa, Carmen Bejan, este încarcerată la Penitenciarul Arad
Sergiu Florea e după gratii la Timişoara, iar iubita sa, Carmen Bejan, este încarcerată la Penitenciarul Arad

Statul român este bun de plată pentru moartea fetiţei deţinutei Carmen Bejan, studenta condamnată pentru crima de la Medicină, spune avocatul Florin Kovacs, director executiv al Asociaţiei pentru Promovarea Femeii din România (APFR). Şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a declarat pentru adevarul.ro că s-au asigurat toate condiţiile medicale normale în acest caz.

Directorul APFR este de părere că sistemul judiciar a încălcat în cazul Bejan două articole din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale şi că statul român este bun de plată, dacă această situaţie ajunge la CEDO. Chestorul Ioan Băla, director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), a declarat pentru adevarul.ro că sistemul judiciar a asigurat toate condiţiile medicale normale deţinutei şi că ANP nu poartă nicio răspundere pentru moartea bebeluşului.

„Culmea, trei judecătoare i-au respins recursul"

„Este un caz celebru al unui deţinut care a dat statul în judecată pe articolul 3 referitor la interzicerea torturii pentru că celula lui era prea aproape de toaletă şi a câştigat. În acest caz, în care vorbim de o sarcină cu probleme, este în mod clar încălcat dreptul la viaţă. Culmea este că un complet format din trei judecătoare a respins recursul în dosarul în care Carmen Bejan a cerut să fie eliberată provizoriu pentru naştere. În mod cert Curtea Europeană a Drepturilor Omului va constata că s-au încălcat articolele 2 şi 3 din Convenţie", a spus avocatul Kovacs.

Directorul APFR a mai declarat, pentru adevarul.ro, că acest caz expune optica greşită a instanţelor.

„Este evident că sistemul penitenciar nu poate asigura cea mai bună asistenţă medicală în astfel de cazuri. Care era problema dacă ducea sarcina afară? Era monitorizată şi apoi se putea întoarce la executarea pedepsei. Indiferent ce ar fi făcut, nu se justifică aceste rele tratamente la care a fost supusă şi nici neacordarea şansei de a naşte în libertate. Suntem încă tributari unei mentalităţi învechite. Culmea, un complet format din trei femei i-a interzis dreptul de a naşte în libertate. S-a invocat faptul că sarcina a apărut tocmai în scopul eliberării. Cât timp statul este cel care, prin Administraţia Penitenciarelor, a produs condiţiile de apariţie a acestei sarcini, trebuia să-şi asume toate consecinţele, printre ele şi eliberarea provizorie. Legea a prevăzut această posibilitate tocmai pentru că nu sunt cele mai bune condiţii în penitenciare" a mai spus Kovacs.

Citeşte şi:

UPDATE Criminala de la Medicină şi-a pierdut copilul. Bebeluşul a murit la naştere
Anchetă la Spitalul Judeţean Arad în legătură cu sarcina studentei criminale. Medicii care au monitorizat-o vor fi verificaţi

Ce spunea criminala de la Medicină despre copilul său: “Nu are nicio vină. Aș putea pierde sarcina din cauza poftelor” FOTO

Lucreția Schroth, văduva rromului tranșat la Medicină: “I-am cerut lui Dumnezeu încă o pedeapsă pentru criminală”

Avocatul Florin Kovacs a mai adăugat că Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi-a asumat un risc imens, care produce acum efecte, când a spus instanţei că poate asigura cele mai bune condiţii medicale. „Şi-au asumat un risc imens de frică să recunoască în faţa instanţei că nu sunt condiţii bune. Instanţele vor spune că ei sunt vinovaţi. Este o mare mizerie ce s-a întâmplat, indiferent de ce a făcut Carmen Bejan. În cazul ei, în opinia mea, era vorba de o legitimă apărare. Acum este oprimată şi tratată ca un criminal de război", a mai spus directorul APFR.

Chestorul Ioan Băla: Am făcut tot ceea ce a dispus instanţa


Şeful ANP, chestorul Ioan Băla, a declarat pentru adevarul.ro că în acest caz au fost asigurate toate condiţiile medicale normale. „S-au făcut opt ecografii. Şase dintre ele au fost făcute în spitale civile, cinci la Spitalul Judeţean Arad şi ultima la Spitalul Universitar. Abia la ultima s-au constatat problemele grave. Administraţia Penitenciarelor a asigurat toate condiţiile medicale normale în acest caz", a declarat chestorul Ioan Băla. Acesta a mai adăugat că, în ultimul an, peste 100 de deţinute au născut fără probleme în detenţie şi că în cazul Carmen Bejan nu s-a încălcat Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale.

„Noi am făcut tot ceea ce a dispus instanţa, la fel ca în toate cazurile", a mai declarat Ioan Băla.

Surse care au avut acces la informaţii legate de acest caz au mai informat că examenele ecografice din Arad nu au dus la concluzia că ar exista probleme speciale cu fătul. Aceleaşi surse au mai informat că medicii de la Spitalul Universitar au constatat existenţa unor malformaţii prea târziu. Este posibil ca la examenele anterioare să fi scăpat acest aspect din lipsă de experienţă sau atenţie, au informat sursele citate.

Un destin incredibil

Carmen Bejan provine dintr-o familie cu convingeri religioase împinse la extrem. Reporterii adevarul.ro care au scris de-a lungul timpului despre acest caz au relatat că tânăra nu avea acces la televizor şi a fost crescută în condiţii stricte într-o localitate din judeţul Arad.
Când a devenit studentă a Universităţii de Medicină din Timişoara, tânăra l-a cunoscut pe Sergiu Florea. Împreună cu acesta, în vara anului 2009, a comis o crimă care a şocat România.



Ancheta ulterioară a relevat detaliile şocante ale crimei de la Medicină. Studenta de 20 de ani a decis să se prostitueze, la cererea lui Sergiu Florea (20 de ani). Justificarea este şocantă: avea nevoie de bani pentru a da mită la examene. În noaptea crimei, 31 iulie 2009, urma să întreţină primele relaţii sexuale contra cost, într-o cameră de cămin, cu Trifu Schroth (65 de ani).

Clientul studentei era un cunoscut şef de stabor ţigănesc din Timişoara. Sergiu Florea s-a ascuns în camera unde urma să aibă loc actul sexual, dar în timpul negocierilor dintre Carmen şi Trifu, a intervenit între cei doi. Clientul a fost agresat şi apoi ucis cu zeci de lovituri de cuţit. După comiterea crimei, cei doi s-au deplasat la un supermarket de unde au cumpărat o geantă. Au tranşat cadavrul pentru a intra în valiză şi apoi au încărcat bagajul sinistru în maşina victimei, cu scopul de a abandona şi incendia maşina într-o pădure. Pentru că autoturismul Mercedes nu a mai pornit şi un paznic şi-a dat seama că se petrece ceva dubios, crima a fost descoperită imediat.

Sergiu Florea a încercat să se sinucidă în 1 august 2009, înainte să fie prins de poliţie. Carmen Bejan s-a predat ziua următoare, după ce a bântuit pe străzi. Aceasta a spus poliţiştilor că nu a mâncat nimic şi s-a predat „de foame".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca cei doi tineri să execute o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru omor deosebit şi profanare de morminte. Prima instanţă i-a condamnat pe cei doi la 16 ani, dar aceştia au făcut recurs şi Curtea de Apel Timişoara a majorat pedeapsa, iar Înalta Curte a menţinut această decizie.

Aflată în penitenciarul Arad, Carmen Bejan a cunoscut un traficant de droguri cu care a rămas însărcinată şi s-a căsătorit. Tânăra a cerut instanţei întreruperea executării pedepsei pentru a naşte, dar cererea a fost respinsă. Miercuri, 23 mai 2012, Carmen Bejan a născut o fetiţă fără mâini şi cu alte malformaţii grave. Copilul a murit la naştere.

Sergiu povesteşte că, de fapt, Carmen l-a înjunghiat singură pe Schrott

image

Sergiu Florea a scris o carte în penitenciar în care o acuză pe Carmen pentru crimă. Carmen Bejan nu poartă acelaşi nume. Apare în volum sub numele de Karla. După ce povesteşte că Trifu venise la Medicină pentru a face sex cu "Karla", cei doi nu s-au înţeles la bani, a încercat să-i lovească, iar Sergiu, în legitimă apărare, l-ar fi bătut pe bărbatul de etnie rromă. Mai apoi, până să se dezmeticească ce se întâmplă, Klara l-ar fi ucis pe Schrott. „Mă întinsesem, gândindu-mă la potenţialele decizii pe care le puteam lua. Apoi se auziseră sunete ciudate, drept urmare îmi deschisesem ochii. Imaginea îmi captase cu siguranţă întreaga atenţie, căci acum persoana ţintuită la podea în urma loviturilor încasate era mult diferită faţă de cum o lăsasem eu. Se pare că fata «inocentă», Karla, avusese un moment de cădere psihică şi înjunghiase bărbatul de mai multe ori", povesteşte Sergiu Florea.

Prima reacţie a managerului editurii, când a citit cartea lui Sergiu: "Nu public aşa ceva"

Mai citeşte şi:

Dragostea nebună care a dus la o crimă sinistră
Crimă fără precedent în căminul de la Medicină

Timişoara: VIDEO Studenta acuzată de crima s-ar fi prostituat la cererea iubitului care voia maşină 

Timişoara: Priveghi cu mare fast la vila lui Trifu Schrottu, bărbatul de 65 de ani omorât şi tranşat în căminul Medicinei (GALERIE FOTO)  

Sentinţa în dosarul crimei de la Medicină: 20 de ani

Criminalii de la Medicină vor să termine facultatea în puşcărie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite