Cazul Chauncey Hardy se aseamănă izbitor cu cel al lui Marian Cozma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Cozma a fost pivotul lui Veszprém şi al echipei naţionale de handbal
Marian Cozma a fost pivotul lui Veszprém şi al echipei naţionale de handbal

În 8 februarie 2009, România a fost cutremurată de vestea uciderii handbalistului Marian Cozma, la Veszprem, în Ungaria. Totul s-a petrecut într-un local din orașul maghiar, internaționalul fiind înjunghiat. Cazul lui Cozma seamănă izbitor cu cel al baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a decedat  duminică seară, la București, după ce a fost bătut crunt într-un bar din Giurgiu.

Crima din 2009 s-a petrecut la clubul „Skorpio”, la petrecerea ce a urmat copilului handbalistului Gergo Ivancsik. În timp ce Cozma a fost înjunghiat mortal, sârbul Sesum a primit câteva lovituri în cap, iar croatul Pesici a fost lovit cu cuțitul în zona rinichiului. Locuitorii din Veszprem, suporterii echipei de handbal de acolo au deplâns moartea handbalistului bucureștean. Acesta a fost îngropat la cimitirul Pipera, la ceremonie asistând circa o mie de persoane, care au scandat şi au aplaudat minute  în şir numele internaţionalului român. În sicriul lui Cozma au fost puse un tricou al echipei de club la care a activat în Ungaria, Veszprem, şi o minge de handbal. 

CITEŞTE ŞI: Sportivii străini, ţinta bătăuşilor din cluburile bucureştene

Cinci preoţi au oficiat slujba de înmormântare a handbalistului la Biserica Teiul Doamnei Ghica din Bucureşti. Slujba a început în jurul orei 12:30, în biserică fiind prezenţi familia, oficiali români din handbal, delegaţia maghiară care cuprinde echipa MKB Veszprem, dar şi oficialităţi locale din oraşul maghiare.  

Pe clădirea clubului Dinamo a fost afişat un banner de mari dimensiuni cu imaginea lui Marian Cozma, purtând tricoul de campion naţional al ediţiei 2004-2005. Mesajul scris era ''Te vom iubi mereu!'', 1982 – 2009.

Închisoare pe viață pentru doi inculpați în Cazul Marian Cozma
 
În iunie trecut, tribunalul din Veszprém, Ungaria, a dat sentinţe dure, după ce, timp de peste doi ani, a adunat probe şi a audiat sute de martori. Sandor Raffael, cel care l-a înjunghiat mortal pe Marian Cozma, a declarat că este singurul vinovat în omorârea handbalistului român.

După un proces îndelungat şi audierea a sute de martori, Tribunalul Judeţean Veszprém i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe Sandor Raffael şi Gyözö Németh, ucigaşii handbalistului Marian Cozma. Al treilea acuzat, Ivan Sztojka, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Judecătorul Balazs Németh a scos în evidenţă gravitatea faptelor şi a arătat că Raffael şi Németh nu vor fi eliberaţi condiţionat din închisoare decât după cel puţin 30 de ani. Alţi patru acuzaţi au fost condamnaţi şi ei la detenţie, pe perioade între doi ani şi opt luni şi cinci ani. Tuturor condamnaţilor li s-a interzis pe mai mulţi ani exercitarea drepturilor civile.

În  actul de acuzare a cărui citire a durat patru ore, Procuratura a demonstrat că o serie de date atestă participarea la fapte a acuzaţilor. Astfel, s-a dovedit clar că, în zorii zilei de 8 februarie 2009, pe strada din faţa barului din Veszprém, unde Cozma şi coechipierii lui petreceau, Sandor Raffael l-a înjunghiat mortal pe Marian Cozma, jucătorul lui MKB Veszprém şi al României.

ARTICOLUL INTEGRAL DESPRE PROCESUL UCIGAȘILOR LUI MARIAN COZMA

În concluzie, între cele două crime, a lui Marian Cozma și a americanului Chauncey Hardy, există următoarele asemănări:

- ambele agresiuni s-au petrecut într-un local, la o petrecere la care participau mai mulți sportivi, colegi de echipă

- victima a fost un component al unei echipe de jocuri sportive din oraș

- ambii atrăgeau ușor atenția celor din jur. Marian Cozma avea o statură atletică, fiind și foarte înalt, în timp ce Chauncey Hardy era un sportiv de culoare, fiind identificat ușor drept străin

Principala deosebire între cele două crime:

- Marian Cozma era foarte cunoscut în Veszprem, pe când Chauncey Hardy venise la Giurgiu abia în luna august. Posibilitatea ca agresiunea să fie provocată de un conflict mai vechi între sportiv și autorul ei este, așadar, mai mică.

Citiţi şi:

Filmul morţii baschetbalistului american Chauncey Hardy, bătut într-un club din Giurgiu

UPDATE / FOTO- VIDEO Principalul suspect pentru moartea lui Chauncey Hardy a fost adus la Parchet

El e Gipsy, cel care l-a batut până la moarte pe baschetbalistul american. Vezi cum face legea în Giurgiu interlopul, alături de amicul său Butoane

Sportivii străini, ţinta bătăuşilor din cluburile bucureştene

Fotbalistul Alexandru Iatan şi baschetbalistul Chauncey Hardy şi-au pierdut viaţa în urma unor incidente petrecute în Giurgiu

Levar Seals: ”România pare a fi cel mai dur loc din lume”

Cine face legea în Giurgiu? Clanul “Butoane”, implicat în scandaluri de cămătărie, taxe de protecţie şi reglări de conturi

Medicii bucureşteni spun că baschetbalistul Chauncey Hardy care a murit aseară nu consumase alcool

FOTOGALERIE CU FANII ŞI COLEGII DE ECHIPĂ AI LUI HARDY APRINZÂND LUMÂNĂRI ÎN MEMORIA ACESTUIA

Chauncey Hardy este de loc din Middletown. El a semnat cu echipa de baschet CSŞ Giurgiu în august trecut

Chauncey Hardy, an american basketball player, dies after a fight in a night club

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite