Închisoare pe viaţă pentru ucigaşii lui Marian Cozma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul din Veszprém, Ungaria, a dat sentinţe dure, după ce, timp de peste doi ani, a adunat probe şi a audiat sute de martori. Sandor Raffael, cel care l-a înjunghiat mortal pe Marian Cozma, a declarat că este singurul vinovat în omorârea handbalistului român.

După un proces îndelungat şi audierea a sute de martori, Tribunalul Judeţean Veszprém i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe Sandor Raffael şi Gyözö Németh, ucigaşii handbalistului Marian Cozma. Al treilea acuzat, Ivan Sztojka, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Judecătorul Balazs Németh a scos în evidenţă gravitatea faptelor şi a arătat că Raffael şi Németh nu vor fi eliberaţi condiţionat din închisoare decât după cel puţin 30 de ani. Alţi patru acuzaţi au fost condamnaţi şi ei la detenţie, pe perioade între doi ani şi opt luni şi cinci ani. Tuturor condamnaţilor li s-a interzis pe mai mulţi ani exercitarea drepturilor civile.

În  actul de acuzare a cărui citire a durat patru ore, Procuratura a demonstrat că o serie de date atestă participarea la fapte a acuzaţilor. Astfel, s-a dovedit clar că, în zorii zilei de 8 februarie 2009, pe strada din faţa barului din Veszprém, unde Cozma şi coechipierii lui petreceau, Sandor Raffael l-a înjunghiat mortal pe Marian Cozma, jucătorul lui MKB Veszprém şi al României.

De la stânga la dreapta: Ivan Sztojka, Sandor Raffael şi Gyözö Németh (click pe foto pentru a mări)



Înainte de lovitura fatală, acelaşi Raffael îl rănise pe Cozma cu cuţitul într-o încăierare din discoteca barului. Pe stradă, Cozma a căzut şi a fost lovit cu picioarele. Gyözö Németh şi Ivan Sztojka l-au imobilizat pe Cozma înainte de a fi înjunghiat. Între timp, Németh l-a rănit cu cuţitul în rinichi pe croatul Ivan Peşici, colegul de echipă al lui Cozma şi l-a lovit cu piciorul în cap pe sârbul Jarko Sesum, care a încercat să-i vină în ajutor lui Cozma.

Criminalul şi-a cerut scuze

De la stânga la dreapta: Ivan Sztojka, Sandor Raffael şi Gyözö Németh (click pe foto pentru a mări)

La pronunţarea sentinţei, trei dintre acuzaţi au spus că li s-a făcut rău şi au fost scoşi din sala de judecată, procedurile judiciare fiind întrerupte pentru scurt timp.

Având dreptul la ultimul cuvânt, principalul acuzat, Sandor Raffael, şi-a recunoscut vina şi şi-a exprimat părerea de rău pentru fapta comisă. "Mă simt vinovat, sunt singurul responsabil de moartea lui Marian Cozma. Însă nu şi pentru suferinţa lui Ivan Pesici şi Zarko Sesum. Regret nespus de mult cele întâmplate. În fiecare noapte visez acele întâmplări. Nu am vrut să-l omor pe Marian Cozma. Vreau să transmit condoleanţe familiei handbalistului", a spus Raffael Sandor.

Gyözö i-a oferit rinichiul lui Pesici

Nemeth Gyözö a vorbit o oră şi jumătate în faţa judecătorului. „Nu mă aştept ca familia lui Cozma să mă ierte. Pierderea copilului este cea mai mare durere pentru un părinte. Dar eu îmi cer scuze. Nu mi-e teamă de responsabilitate. Accept pedeapsa pentru ce am făcut. Nu pot să-mi ofer inima pentru Marian Cozma, pentru a-l putea ajuta, dar îmi ofer rinichii pentru Ivan Pesici", a spus Nemeth Gyözö. 

"Cred că în spatele celor cu cuţite se află altcineva, eu îl caut. E o decizie corectă, deşi dreptate nu se va putea face niciodată."
Petre Cozma
tatăl fostului handbalist

"Sper ca aceste sentinţe să fie aceleaşi şi la decizia definitivă, dar am emoţii, pentru că ştiu ce înseamnă procedurile justiţiei."
Cristian Gaţu
preşedinte FRH

9 luni a durat procesul în cazul asasinării lui Cozma, timp în care Tribunalul a audiat sute de martori.

79 de volume au documentele procesului (17.000 de pagini în total).

27
de mii de euro e costul până la ora actuală al procesului, adică 73 de milioane de forinţi, sumă pe care o vor plăti condamnaţii.

Pedepsele acuzaţilor

Sandor Raffael    închisoare pe viaţă
Gyözö Németh    închisoare pe viaţă
Ivan Sztojka    20 de ani de închisoare
Pal Gabor    5 ani de închisoare
Bihari Csaba    4 ani de închisoare
Antalik Laszlo    2 ani şi 8 luni de închisoare
Helga Toth    4 ani de închisoare

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite