Ciolanul lui Ponta şi bocitoarele Poliţiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimic nu se schimbă în România, „toate-s vechi şi nouă toate", vorba poetului. Lui Ponta îi ia cam mult timp să formeze noul guvern şi asta spune că, de fapt, tot despre ciolan e vorba. A fost ciolan portocaliu, acum e în oala USL.

Au cerut puterea din rărunchi, pe un ton care sugera că ştiu exact ce au de făcut. Au făcut multă gargară electorală spunând publicului că se impun schimbări importante şi rapide. Când au dobândit puterea ne arată că nu aveau nici măcar o echipă pregătită.

Faptul că Ponta nu avea pregătită o formulă guvernamentală este limpede. Dacă exista o echipă, ea era anunţată în primul moment de după desemnarea lui Ponta ca prim-ministru, sau măcar după o noapte nedoemită de grija ţărişoarei.

Puteam avea un prim exemplu că ceva se schimbă în politica românească. Nu s-a schimbat nimic, "alte măşti, aceeaşi piesă - alte guri, aceeaşi gamă". Transferul de putere de la PDL la USL este acelaşi spectacol patetic şi penibil al felierii ciolanului, doar „bucătarul" e schimbat.
Vineri a fost desemnat Ponta prim-ministru, luni încă vorbim de negocieri pentru formarea guvernului.

Crin Antonescu a făcut aseară o declaraţie care ne spune limpede ce va urma. Îi va îndepărta din funcţii pe toţi cei din "gaşca lui Băsescu". Asta înseamnă că după împărţirea ciolanului guvernamental va urma circul obişnuit din judeţe, cu schimbări de şefi în toate instituţiile. Asta a făcut PDL, când a înfăşcat puterea, asta face USL acum. Pare că nu se va termina niciodată acest circ blestemat pentru funcţii.

Între timp vom avea parte de câteva luni în care iar nu funcţionează nicio instituţie, pentru că toţi sunt preocupaţi să ocupe fotoliul de director. Se întâmplă asta pentru că, de 20 de ani, clasa politică acţionează cu un diletantism teribil. Îi interesează doar dacă „dau bine" pe sticlă şi în paginile ziarelor, dar nu au niciun plan serios în spatele discursurilor sforăitoare.

Nu doar politicienii sunt aşa. Statul român este o scenă uriaşă pe care aproape toate instituţiile joacă piese ieftine, numai cu gândul la imagine.
La alt nivel, dar exact în acelaşi spirit, Poliţia Rutieră a trimis bocitoare în cluburi, ca să-i sperie pe cei care beau alcool şi apoi se urcă la volan. Nu este prima campanie inutilă gândită şi pusă în practică numai pentru a ajunge o ştire şi atât. La fel sunt panourile care spun degeaba câţi morţi sunt în accidente sau poliţiştii de carton.

Mult mai eficient şi profesionist ar fi ca Poliţia Rutieră să fie mai prezentă în stradă şi să-şi facă pur şi simplu datoria, după un plan bine gândit. Cât mai eficient şi serios, fără agenţi pitiţi în boscheţi sau radare plasate la ciupeală. Atât şi nimic mai mult.

Tembelii care beau şi apoi gonesc nebuneşte pe şosele nu se opresc cu bocitoare sau statistici expuse pe marginea drumului. Îi doare fix în cot de butaforia Poliţiei Rutiere, cât timp nu sunt traşi pe dreapta şi lăsaţi fără dreptul de a conduce. Statisticile negre se pot schimba cu multă muncă şi cu strategii aplicate constant, nu doar atunci când trebuie îndeplinit planul de amenzi.

Mutatis mutandis ajungem la rădăcina răului din societatea românească: lenea, lipsa de seriozitate şi fuga de efort. Toţi sunt deştepţi în declaraţii şi pe ecran, în toate domeniile, dar găsesc greu soluţii eficiente în practică. Dau lecţii teoretice geniale, dar întregul univers complotează împotriva lor când vine vorba să le pună rapid în practică. De la prim-ministrul desemnat care face opoziţie genial şi apoi "negociază" patru zile pentru un guvern, până la şefii din Poliţia Rutieră care trimit bocitoare în cluburi, în timp ce agenţii din subordine dorm în bocanci sau, mai grav, stau la pândă numai pentru a încasa şpagă de la şoferi.

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Moment penibil în istoria Poliţiei Române

Bastoane pentru Piaţa Universităţii, răbdare pentru clanurile din Caracal

Cum, cu cine şi pentru ce sume lucrează mafia din Justiţie

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Ce-i sperie cu adevărat pe bancheri

Capatos, Crin şi Vadim în fundul gol. CTP derapat



Tupeul lui Lucescu


De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite