Noi facem politica hahalerelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au înjurat ca la uşa cortului după ce au defilat la braţ în alegeri. Apoi nu şi-au vorbit o vreme. Acum cochetează cu ideea de a face alianţe împreună. Ţi se face scârbă când îi asculţi.

Corneliu Vadim Tudor l-a curtat politic pe Gigi Becali, în direct, la un post de televiziune. Cei doi discutau relaxaţi despre posibilitatea unei colaborări, ca doi prieteni foarte vechi.

E handicapat în ultimul hal. Şi-a făcut ultima clasă la şcoala de corecţie! A tras pe nas droguri. Am informaţii, dar nu bag mâna în foc, că se şi droghează cu cocaină. Medicii l-au analizat, are pupilele mărite şi un comportament deviant. Acest Becali pentru mine este un păduche, este un pigmeu. Are un limbaj de urangutan. Este o slugă, un executant. Un fost bişniţar de mahala", spunea Vadim despre Becali.

E nebun. De nebunie face aşa. Trebuie internat. Ori în spital, ori la vreo mănăstire. Ca să scoată dracii din el! Dacă nu eşti posedat de diavol, n-ai cum să spui lucrurile astea. Cred că el e posedat de diavol. Luaţi-l voi şi rugaţi-l să vină în altar, să vedeţi dacă nu sare de acolo, că Dracul nu are voie în altar. El este un nenorocit. Eu un singur lucru pot să spun: Vadim, nebun!", a răspuns Becali.

Nu este un dialog inventat. Este un schimb de replici dintre Vadim şi Becali, purtat acum câţiva ani, când şi-au declarat război total.

Ieri seară, după ce a fost făcută publică informaţia că Becali negociază o colaborare cu PD-L, Vadim a intrat în dialog cu Becali, în direct. S-au purtat de parcă nu s-ar fi certat niciodată. Foarte prietenos, pe un ton părintesc, Vadim l-a rugat pur şi simplu pe Becali să vină alături de el într-o construcţie politică pentru alegeri. Cei doi au vorbit şi despre o posibilă colaborare cu Dan Diaconescu.

Sâmbătă dimineaţă, Becali s-a întâlnit cu Elena Udrea pentru a discuta şi perfecta o colaborare politică. Analiştii care au comentat „alianţa" au vorbit despre o posibilă candidatură a lui Silviu Prigoană la Primăria Capitalei.

Privind aceste personaje este lesne de înţeles de ce tot mai mulţi români strâmbă din nas, scârbiţi, atunci când vine vorba de politică. Scena politică seamănă tot mai mult cu o mahala în care se adună "hahalerele", ca să folosesc un cuvând din vocabularul proaspătului aliat politic al PDL.
Întrebat dacă va candida pentru altă funcţie, la următoarele alegeri, europarlamentarul Gigi Becali a declarat: „Eu, ca europarlamentar, am 27.000 de euro la dispoziţie, pe lună. În România primesc câteva sute. Ia zi, între 27.000 şi câteva sute ce alegi!? Eu reprezint 500 de milioane acum, nu 20 de milioane. Ce e mai bine? Jumătate de miliard sau 20 de milioane?".

O declaraţie care arată pentru ce face politică Becali: doar pentru orgoliu. Un orgoliu pe care şi-l satisface cu gândirea rudimentară a unui copil de grădiniţă: eu am cei mai mulţi soldăţei.

Alţii o fac pentru banii pe care îi pot stoarce prin contracte cu statul şi din traficul de influenţă pe care îl permite o funcţie publică înaltă. Poşetele scumpe şi hainele de firmă costă mulţi bani şi este tot mai greu să faci profit în mediul privat.

Unii ne cer voturi pentru a scăpa de puşcărie. Pozează în avocaţi ai poporului, sperând că vor păcăli suficient de mulţi naivi sau proşti pentru a ajunge într-o poziţie din care să nu mai plătească pentru faptele lor. Câţiva şi-au găsit un culcuş comod în politică. Pot să doarmă până după prânz, fără teama că rămân pe drumuri.

Ţi se face lehamite când îi priveşti.

S-au cocoţat toţi acolo
prin voturile unor oameni, tot mai mulţi, care trăiesc cu impresia că astfel de personaje le pot reprezenta interesele. Este greu de înţeles ce tip de gândire poate să aibă cineva care acordă încredere unuia ca Becali. Cert este că există mulţi conaţionali care o fac şi acest lucru se vede în sondajele de opinie.  Se va vedea şi la numărarea voturilor, dacă oamenii decenţi din România nu-şi schimbă atitudinea.

Nu este o soluţie să refuzi să priveşti acest spectacol de prost gust şi să îi laşi pe alţii să decidă în locul tău. Rezultatul acestui tip de atitudine este tocmai ascensiunea unor personaje ca Becali, Vadim, Udrea, Diaconescu.

Mulţi ar spune că vinovaţi pentru halul în care a ajuns scena politică sunt politicienii. Alţii acuză educaţia precară publicului. Prostia românilor ar putea să fie o explicaţie, dacă s-ar prezenta la urne 90 la sută din electorat şi am avea acelaşi rezultat. Adevărul este că vinovaţi sunt toţi cei care lasă decizia în mâna celor uşor de manipulat şi se declară prea scârbiţi pentru a alege dintre toate relele pe cel mai mic. Chiar noi suntem vinovaţi pentru tot ceea ce criticăm acum în politică.

Becali, Vadim, Udrea, Diaconescu
sunt acolo pentru că noi permitem asta. Depinde numai de noi să schimbăm ceea ce ne repugnă acum. Întorcând privirea şi refuzând să decidem, facem ca scena politică să fie una a hahalerelor.

România nu are nevoie de soluţii magice, de tehnocraţi geniali sau de vreun politician cu destin mesianic şi nici de miliardele FMI sau UE. Are nevoie ca fiecare dintre noi să urmărească atent politicienii şi apoi vină în faţa urnelor ca să decidă cine are dreptul să fie pe scena politică.

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Mălin Bot

Ce-i sperie cu adevărat pe bancheri


Capatos, Crin şi Vadim în fundul gol. CTP derapat


Punem şi noi mâna pe lopată?

Ilie Năstase, campionul bădăran

Preşedintele şi marea manipulare

Tupeul lui Lucescu


De ce nu ne pasă de România?

Vrăjitoare infractoare

Săracii țigani bogați

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu

România mea şi România lor


Citeşte alte opinii de blogul jurnalistului Malin Bot:

Opriţi-l pe Capatos!

Ipocriții

Ungurii ne servesc o lecţie

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Campionul bădăran s-a răţiot aiurea la jurnalişti


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite