Săracii țigani bogați

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul lucru făcut de rromii care s-au văzut cu bani a fost să construiască. Mult și cât mai strident. Este un paradox foarte interesant produs se persoane care aparțin unei culturi nomade.

Aproape că nu există oraș, de la Strehaia până la Iași, în care să nu se facă remarcate palatele cu turnulețe edificate de rromi. În multe cazuri construcțiile au fost ridicate cu autorizații de urbanism, ceea ce înseamnă că au avut un proiect pe care l-a gândit și parafat un arhitect.

Despre gustul proprietarilor, decența arhitecților și prostia autorităților se poate dezbate zile întregi, însă un lucru e cert, de la prima vedere. Cei care au plătit proiectul au dorit clădiri cât mai mari și cât mai impunătoare.  Arhitectul a proiectat, constructorii au executat, primăria a aprobat, iar proprietarul a fost fericit și a achitat "facturile" aferente.

Rromii înstăriți s-au întrecut între ei în palate și pagode, spre uimirea vecinilor de stradă, cartier, oraș. În unele zone s-a produs chiar o agresiune urbanistică gravă. Un spectacol al opulenței care a născut multe întrebări firești. De unde provin banii? De ce sunt autorizate pagodele? De ce nu sunt demolate cele ridicate ilegal sau care nu respectă proiectul? Întrebări la care au răspunsuri clare numai fericiții proprietari ai palatelor.

În euforia opulenței imobiliare proprietarii nu s-au gândit cum vor răspunde la alte două întrebări foarte importante: cât costă „întreținerea" și din ce plătim impozitul pentru măgăoaie?

Săptămâna trecută o televiziune de știri prezenta un reportaj din Strehaia unde o familie de rromi se plângea că moare de frig pentru că primăria nu-i mai acordă ajutorul de încălzire. Astăzi aflăm de la reporterii "Adevărul" din Târgu-Jiu că autoritățile locale scot la vânzare bunurile unor familii de țigani care au restanțe uriașe la plata impozitelor locale.

Foamea de bani a autorităților locale, care au bugete tot mai rahitice din cauza crizei, produce altă situație paradoxală: proprietarii celor mai opulente clădiri din multe orașe riscă acum să ajungă înapoi în corturi pentru că atunci când au decis să construiască nu și-au pus problema logică și simplă a costurilor ulterioare produse de aceste construcții.

Mai gravă este situația celor care au fost lăsați de autorități să construiască la negru, cu muncitori zilieri. S-au ales cu clădiri care le vor pica în cap la primul cutremur serios. Veritabile capcane ale propriului orgoliu.

Mălin Bot este redactor-șef adevarul.ro

Citește și alte editoriale:

De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu

Revoluţia care nu a mai avut loc

România mea şi România lor

Citeşte alte opinii de blogul jurnalistului Malin Bot:

Ipocriții

Nevoia de modele şi morală

Câți bani merită băieții deștepți din serviciile secrete?

Escroci deghizați în cămătari

Cum a ajuns legea o barieră doar pentru boi

Citeşte alte opinii pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite