Cum „fraiereau” traficanţii de ţigări vameşii şi poliţiştii de frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma de 50 de euro pe bax li se părea cam mare celor care introduceau ţigări de contrabandă în ţară, motiv pentru care, deseori, le declarau vameşilor şi poliţiştilor o cantitate mult mai mică. Înregistrările investigatorilor din Dosarul Moraviţa scot la iveală atât modul în care traficanţii încercau să îi înşele pe funcţionarii publici, cât şi „târguiala" care urma.

Una dintre persoanele trimite în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită şi contrabandă este Dan Sava, cunoscut sub numele Saulică. Acesta a fost înregistrat în timp ce încerca să îi păcălească pe poliţişti şi vameşi, dar şi cum negocia ulterior cu ei banii pe care urma să îi dea ca mită.

GALERIE FOTO DE LA DESCINDERILE DIN VAMA MORAVIŢA DIN TIMIŞ

"În aceeaşi noapte, a introdus ţigări în ţară şi inculpatul DAN SAVA, zis „Saulică", care, la întrebarea inculpatului TARCEA PETRU „Câte ai?", a răspuns „4 am! 4, dă-le dracu'! Na, 5, da' acuma unu-n plus ... dacă n-am şi io unu' ce morţii lor să fac ... că n-am nimic ...". Apoi, DAN SAVA a intrat în toneta lucrătorilor vamali şi, în prezenţa investigatorului sub acoperire, VODĂ MIHAI CRISTIAN, a dat inculpatului PETRUŢA MARIUS HORAŢIU o sumă de bani afirmând „Na!". Investigatorul l-a întrebat în acea împrejurare pe DAN SAVA „Bă, 4 ai lăsat, nu?", iar acesta a răspuns afirmativ", se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Tupeu de vameş: a vrut să-şi închirieze elicopter din Ungaria ca să vină la serviciu

Vameşi şi poliţişti filmaţi în timp ce urmăreau filme porno

Au fost situaţii în care Dan Sava a "păcălit" vameşii cu ştirea poliţiştilor:

„Printre persoanele care au introdus fraudulos ţigări în ţară, s-a numărat şi inculpatul DAN SAVA, zis „Saulică".
Iniţial, acesta a discutat cu agentul de poliţie, inculpatul CHIOSA COSTINEL, căruia i-a spus că va introduce ilegal în ţară, în două autoturisme, 22 baxuri de ţigări, însă le va spune lucrătorilor vamali că are doar 17 baxuri de ţigări, urmând ca pentru diferenţa de 5 baxuri, să dea suma cuvenită cu titlu de mită, respectiv 250 euro, doar lucrătorilor de poliţie. Astfel, DAN SAVA a afirmat textual: „...Băi, taci dracu', mă ţigane... COSTI, nu mă fă să ...(neinteligibil)... că eu nu-s mort ...(neinteligibil)... lasă-mă dracu' să mă duc şi eu să fie bine, na!... îţi promit...", „Douăş'două... să nu ne audă vama, că vreau să-i păcălesc pe vamă...". Investigatorul VODĂ CRISTIAN l-a întrebat pe DAN SAVA: „Păi şi la vamă câte ai zis că ai?", iar acesta a răspuns: „şaptiş'pe..." (a se vedea procesul verbal din 15.04.2011, de redare în forma scrisă a conţinutului convorbirilor purtate în mediul ambiental la 19.11.2010, intervalul orar1546:24-1558:26 - vol.24 , filele 328 - 335).

Partidă de sex cu o poliţistă, filmată de ofiţerii anticorupţie

Paranoia microfoanelor la Moraviţa: vameşii şi poliţiştii de frontieră se tem că încă sunt filmaţi şi ascultaţi

Vameş săltat pentru mită: "Sexul şi şpaga sunt reginele vămilor din România"

Cu toate acestea, lucrătorul vamal şi-a dat seama că în cele două autoturisme se afla o cantitate mult mai mare de ţigări, motiv pentru care, i-a spus lui DAN SAVA că nu este de acord să-i permită intrarea în ţară. În urma discuţiilor contradictorii care s-au purtat între PETRUŢA MARIUS HORAŢIU, DĂRĂBUŢ FLORIN, GRIGUŢA RADU HORAŢIU, DRAGOMIR VALERIAN, DEGAN MARIAN LUCIAN şi IVANA MARIN, s-a stabilit ca DAN SAVA să dea, cu titlu de mită, suma de 1.000 euro, aferentă pentru 20 baxuri de ţigări, precum şi 150 euro lucrătorului vamal STOIAN VELIMIR.
Astfel, DAN SAVA a intrat în toneta lucrătorilor vamali, unde se aflau inculpaţii DĂRĂBUŢ FLORIN PETRU, TARCEA PETRU şi învinuitul GRIGUŢA RADU HORAŢIU, iar acesta din urmă i-a atras atenţia: „Deci, să nu mai vii cu maşina aşa!", după care l-a întrebat: „Câte ai avut în total?". DAN SAVA a răspuns: „Cum să vă mint, pe care să vă mint? Ha!", „Bă, nu, sincer... deci au fost 20 de cutii... total", „Bă, nu... nu vă mint, 20! 20 a fost! Nu mint cu nimic! 20 de cartoane tu... bă, au fost întregi... în maşina mea au fost întregi... n-am apucat să le aranjez... deci, dacă le aranjam, era şi maşina mea exact ca a lu' alea... deci nu te mint cu nimic", „Ca alelalte 2! Ţi-am zis... na... nu s-a văzut nimic... na... nu am mai apucat să le aranjez p-ale mele că... nu am mai apucat... că erau acolo... m-o f...t şi ANV-ul aici, acum mă... şi ăsta... vezi?", „Păi, toţi zice: «lasă banii jos, na!» Cum p..a mea, când îi las jos, nu-i bun... E bine?".

Fostul şef al Poliţiei Române apără un vameş arestat pentru şpagă, cu casă în Germania

În imaginile înregistrate de către investigatorul sub acoperire, se observă cum inculpatul DAN SAVA a scos din buzunar un teanc de bani şi a început să numere, iar, la un moment dat, învinuitul GRIGUŢA RADU HORAŢIU a afirmat: „O mie". După ce a numărat banii, DAN SAVA i-a dat lucrătorilor vamali şi apoi s-a adresat inculpatului STOIAN VELIMIR, care făcea parte din Brigada mobilă a ANV, pe care l-a întrebat: „Ş-acuma... la voi cât să vă dau?", iar acesta a răspuns: „Cât te lasă inima..." „ - mai redau procurorii DNA în rechizitoriul prin care au trimis în judecată cele două loturi Moraviţa.

Funcționarii corupți susțin că au luat mita provocați de agenții sub acoperire

Două vămi din Vestul României, blocate de mascaţi: au fost reţinuţi toţi vameşii şi poliţiştii de frontieră

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite