Paranoia microfoanelor la Moraviţa: vameşii şi poliţiştii de frontieră se tem că încă sunt filmaţi şi ascultaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii de la frontieră, aduşi în locul vameşilor şi poliţiştilor reţinuţi săptămâna trecută, nu cred că au fost retrase toate echipamentele de supraveghere din vamă. În continuare, angajaţii statului fac cumpărături pe caiet la magazinul unde colegii lor săltaţi plăteau cu şpaga primită.

La exact o săptămână de la megaoperaţiunea şpaga de la vamă, când 29 de poliţişti şi vameşi de la Moraviţa au fost duşi cu elicopterele la Bucureşti şi sunt acum cercetaţi pentru luare de mită, în vama de la graniţa cu Serbia domneşte o linişte ciudată. Treizeci de poliţişti de frontieră au lăsat, pentru o lună, birourile şi au ieşit pe teren, în vama cu „scandal". La prima vedere, e ca şi cum taifunul desprins din filmele de acţiune parcă nici nu ar fi existat. Maşinile trec spre Serbia, vameşii verifică actele, totul indică o rutină plictisitoare.

Două vămi din Vestul României, blocate de mascaţi: au fost reţinuţi toţi vameşii şi poliţiştii de frontieră

Partidă de sex cu o poliţistă, filmată de ofiţerii anticorupţie

Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!"

Fantoma „operaţiunii şpaga" îi bântuie însă pe cei care vămuiesc acum: au rămas sau nu microfoanele şi camerele de supraveghere în pereţi? Mai au pereţii încă au „ochi" şi „urechi"? Poliţiştii şi vameşii noi recunosc că au verificat fiecare cotlon al clădirii, nu au găsit nimic suspect, dar merg pe ideea că relele nu se termină niciodată. „Nu are rost să comentăm dacă descinderile au fost pe bune sau nu a fost altceva decât o comandă politică. O să vedem câţi dintre colegi o să fie condamnaţi. Noi suntem oameni simpli, nu avem vile, maşini de lux sau conturi prin bănci. Tentaţia şpăgii există peste tot, dar preţul plătit e prea mare. Mai bine ne bucurăm de libertate, aşa săraci cum suntem. Noi suntem nişte ţapi ispăşitori. Pun pariu că au fost lăsate camerele video şi microfoanele", a spus Adrian, poliţist de frontieră. Tânărul munceşte de doi ani la Moraviţa şi spune că nu s-a atins niciodată de bani murdari.

image

Oameni simpli
Mulţi dintre poliţiştii de frontieră şi vameşii de la Moraviţa care erau ieri la punctul de trecere al frontierei au privit la televizor descinderile, însă spun că nu au avut în niciun moment emoţii că mascaţii le-ar putea bate la uşă. Angajaţii din tura de dimineaţă de la Moraviţa se prezintă drept „oameni simpli, care nu fac altceva decât să aplice legea şi nu să o încalce". Dacă înainte dura maxim cinci minute să treci din România în Serbia, acum timpul alocat verficărilor s-a dublat.

image

Corupţia nu face cumpărături pe caiet
Într-unul dintre referatele de propunere a arestării preventive, procurorii spuneau că poliţiştii de frontieră îşi făceau cumpărături „pe caiet", de la ţigări şi alcool la fursecuri şi prăjituri, toate luate din magazinul din vamă. Oamenii legii nu plăteau cumpărăturile, orice achiziţie fiind trecută pe un caiet. La finalul turei, înainte de împărţirea şpăgii, şeful de tură plătea datoriile şi pe urmă se trecea la împărţirea şpăgii. „Da, le dau produse pe caiet poliţiştilor şi vameşilor. Ei îmi plătesc pe urmă. Sunt săraci, dar nu cred că au luat şpagă. Cine a mai auzit de oameni bogaţi care să nu îşi permită o sticlă de apă, un suc sau nişte bomboane. Toate descinderile au fost un fel de justiţie televizată", a spus Ana Pop, vânzătoare la magazinul din vamă.

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Gerhald Ernst pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite