Vameş săltat pentru mită: "Sexul şi şpaga sunt reginele vămilor din România"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre vameşii săltaţi de mascaţi săptămâna trecută din Vama Moraviţa, dar care nu a fost arestat, spune că mita, afacerile cu ţigări şi "afacerile inimii" sunt o chestie normală  în toate vămile din România. El a vorbit pentru Adevărul despre sistemul de corupţie care a pus stăpânire pe Vama Moraviţa.

Vameşi şi poliţişti filmaţi în timp ce urmăreau filme porno

Unul dintre vameşii din Vama Moraviţa, care nu a fost arestat săptămâna trecută, spune că avansările în sistem, pentru un loc de vameş sau de poliţist de frontieră în vămile unde se câştigă sute de mii de euro din traficul cu ţigări, se fac inclusiv pe criterii sexuale. "Mai multe poliţiste au întreţinut relaţii sexuale cu şefii din Poliţie, Vamă sau din partidele politice, pe lângă zecile de mii de euro pe care le-au dat ca să ajungă în Vama Moraviţa. Aşa îşi menţin stabilitatea în funcţie. Au fost şi poliţişti sau vameşi care şi-au dat jos pantalonii ca să ajungă la Moraviţa. Există şi femei puternice în sistem, mai ales la vamă. Iar despre sexul şi masturbarea care are loc prin birourile poliţiei de frontieră se cunoaşte de ani de zile. E la ordinea zilei. În turele de noapte unii muncesc, alţii fac sex. Nu poţi să te duci să-ţi reclami colegii că fac sex. Unii ştiau că sunt filmaţi de camerele de supraveghere ale punctului de frontieră şi tot o făceau. Exact ca şi cu şpaga", a povestit vameşul, care la rândul său este acuzat că a luat şpagă.

Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!"

"Am luat, însă nu la fel de mult ca şi ceilalţi"

Acesta recunoaşte că a luat mită, însă a fost surprins doar în două situaţii de către anchetatori. "Am luat, însă nu la fel de mult ca şi ceilalţi. Nu e o scuză. Dar la Moraviţa nu eşti lăsat să aplici legea. Ori iei şpagă, ori ai plecat. Am ales să rămân, acum plătesc. S-au strâns zeci de miliioane de euro din traficul de ţigări. Poliţiştii şi vameşii au căzut pe şpăgile mărunte de zi cu zi. Nimeni nu vorbeşte despre tiruri, despre afacerile cu zeci de mii de baxuri care trec în coloane de tiruri pe la vama cu Serbia. Se ştie când intră în ţară, cum intră, cine le oferă protecţie. Iar şpaga aia nu ajunge la noi. Un echipaj de la Poliţia Rutieră merge cu maşina cu girofar în faţa coloanei de tiruri cu ţigări, ca să nu aibă traficanţii probleme pe drum. Totul e planificat", a mai povestit vameşul, care spune că probabil va fi nevoit să plece din sistem la finalul procesului.

CLICK AICI CA SĂ CITEŞTI CUM ERA STRÂNSĂ ŞPAGA LA VAMA MORAVIŢA

"Şpaga, la fel ca sexul, este un mod de viaţă"

El susţine că poliţiştii şi vameşii din Moraviţa erau conştienţi de câteva săptămâni că sunt supravegheaţi, dar nu îşi închipuiau că vor fi săltaţi. "Ştiam că există anchetatori şi camere de supraveghere. Ştiam şi cine sunt investigatorii sub acoperire. Nici dracu nu se aştepa să fie săltat din Vama Moraviţa. Pentru că Moraviţa este stat în stat. Am fost supravegheaţi şi în trecut. Nimeni nu a păţit nimic. Au fost controale, vameşi şi poliţişti au fost prinşi cu baxurile de ţigări şi cu zecile de mii de euro în buzunare. Nimeni nu a păţit nimic. Cei care luau şpagă rămâneau, inconştienţii care ordonau controalele dispăreau din funcţii. Şpaga, la fel ca sexul, este un mod de viaţă în vamă. Ele sunt reginele vămilor din România", a mai declarat vameşul.

Vameşii şi poliţiştii acuzaţi că au luat şpagă, plimbaţi prin toată ţara cu elicopterele

Cum a fost plimbarea cu elicopterul?

Vameşul spune că în drumul cu elicopterul spre Bucureşti poliţiştii şi vameşii se întrebau doar cum să pună mâna pe telefon să îşi sune "spatele". "Unii au reuşit să dea telefoane şi să ceară ajutor, dar nu l-au primit. Era de aşteptat. Alţii au ameninţat că vor turna tot ce ştiu, dar nu cred că au făcut-o. Omerta funcţionează de fiecare dată. Nu poţi să te pui cu sistemul de şpagă, care este de zece ori mai bine organizat decât instituţiile statului. Cei prinşi o să facă puşcărie, dar nu toţi. Alţii vin în vamă, iar vămuirea merge înainte. Oamenii care se uită la televizor rămân cu spectacolul, noi rămânem cu vilele, maşinile şi terenurile pe numele rudelor", a mai spus vameşul.

Rămâi pe timişoara.adevarul.ro ca să afli mai multe detalii despre mărturiile vameşului din Moraviţa


Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Cristian Poelincă pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite