BREAKING NEWS Două vămi din Vestul României, blocate de mascaţi: au fost reţinuţi toţi vameşii şi poliţiştii de frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiune de amploare în această dimineaţă în judeţul Timiş. Procurorii DNA, structura  centrală, însoţiţi de jandarmi din toată ţara, au descins în urmă cu câteva minute la Vama Moraviţa

Procurorii DIICOT l-au reţinut pe fostul directorul adjunct al vămii Sibiu

Fotbaliştii de la Poli întâmpinaţi în vamă de mascaţi, procurori şi trupe speciale

ORA 15.45 Şeful poliţiştilor din Vama Moraviţa spune că nu ştia de şpăgi. Şeful Punctului de Trecere a Frontierei Moraviţa a declarat pentru Adevărul: "Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat de acţiunile colegilor mei. Nu ştiam că se practică asemenea lucruri în punct, altfel s-ar fi luat măsuri dure. Îmi pare rău pentru ei", a spus Dănuţ Rovinar, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Moraviţa.

Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!"

UPDATE Șeful de tură de la Vama Moravița este dat în urmărire generală

ORA 15.05 Alţi 15 poliţişti şi vameşi sunt transportaţi la Bucureşti.
Cel de-al doilea elicopter al Ministerului

Administraţiei şi Internelor a decolat spre Bucureşti, cu 15 poliţişti de frontieră şi vameşi la bord. Aceştia au fost reţinuţi, astăzi, şi urmează să fie audiaţi de procurorii din capitală.

Galerie Foto: Vameşii reţinuţi au ajuns la DNA

ORA 12.00 Şase poliţişti de la Cruceni şi trei din Deta au fost reţinuţi.
Cei şase poliţişti fac parte din echipa care supraveghea Punctul de Trecere de la Foeni, aflat la graniţa cu Serbia, care era deschis doar trei zile în fiecare lună. Pe la Foeni există suspiciuni că traficanţii de ţigări de contrabandă treceau graniţa fără probleme, având sprijinul poliţiştilor. De la Sectorul Poliţiei de Frontieră Deta au fost reţinuţi alţi trei poliţişti.



ORA 11.20 Un elicopter plin cu poliţişti a decolat din vamă.
Zece poliţişti de frontieră din Vama Moraviţa au fost urcaţi de trupele speciale într-un elicopter, care a decolat de pe un câmp aflat lângă sediul punctului de trecere a frontierei, urmând să îi ducă pe suspecţi la Bucureşti, pentru o nouă rundă de audieri. Al doilea elicopter se pregăteşte să decoleze.



ORA 11.00 Şpaga era depusă într-o căciulă.
Potrivit anchetatorilor, o singură tură din Vama Moraviţa din Timiş reuşea să strângă aproximativ 5.000 de euro, bani care erau apoi împărţiţi la finalul între vameşi şi poliţişti.

CLICK AICI CA SĂ CITEŞTI CUM ERA STRÂNSĂ ŞPAGA LA VAMA MORAVIŢA


ORA 10,30 Poliţiştii de frontieră au fost dezarmaţi.
Lor li s-a luat armamentul din dotare de către colegii lor, de la DGA şi de la Jandarmerie, şi sunt audiaţi în aceste momente. Traficul a fost reluat în vamă, iar verificările sunt făcute poliţiştii de frontieră aduşi de la celelate puncte de trecere a frontierei din Timiş.

GALERIE FOTO DE LA DESCINDERILE DIN VAMA MORAVIŢA DIN TIMIŞ


ORA 09.05: 15 persoane sunt reţinute în acest moment la Moraviţa.
Cei 15 poliţişti de frontieră şi vameşi acuzaţi de contrabandă şi luare de mită.



ORA 08.55: Două elicoptere au aterizat la Vama Moraviţa.
În ele vor fi urcaţi cei reţinuţi în urma acţiunii ample şi vor fi duşi la Piteşti, unde vor fi audiaţi.

Vameşii şi poliţiştii acuzaţi că au luat şpagă, plimbaţi prin toată ţara cu elicopterele

image
image
image
image

Au fost reținuți și câțiva polițiști de frontieră arădeni în urma descinderilor din vama Stamora Moravița

ORA 08.30: Investigatorii sub acoperire i-au filat pe poliţişti şi vameşi câteva luni


Ofiţeri sub acoperire de la DGA i-au urmărit pas cu pas pe vameşii şi  poliţiştii de frontieră din Moraviaţa şi Naidăş, care au fost filmaţi cu camere de supraveghere montate în gheretele unde avea loc controlul documentelor, cât şi în mai multe încăperi ale poliţiştilor de frontieră din sediul punctului de frontieră. Aparatura de supraveghere a fost montată încă de anul trecut, din momentul în care sediul a fost recondiţionat de muncitori pentru spaţiul Schengen.  

ORA 07.30: Alţi 20 de poliţişti de frontieră, reţinuţi la intrarea în tură


image

Pe lângă cei 40 de poliţişti de frontieră reţinuţi la Vama Moraviţa, care se aflau la lucru în această noapte, alţi 20 de poliţişti au fost reţinuţi la intrarea în tură, la ora 07.00. Unul dintre şefii de tură, care trebuia să fie de serviciu în această noapte, este în concediu medical de două zile, iar ofiţerii DGA au descins în locuinţa sa din Arad. Surse din rândul anchetatorilor spun că o parte din poliţiştii de frontieră, care sunt audiaţi acum, vor fi transportaţi la Bucureşti cu elicopterul.

CITEŞTE DETALII DESPRE TRAFICANŢII DE ŢIGĂRI ŞI "MINUNILE" PE CARE LE FAC EI LA FRONTIERA CU SERBIA:

BREAKING NEWS Mascații au împânzit Vama Naidăș din Caraș-Severin

Poliţişti de frontieră din Timiş au bătut palma cu traficanţii de ţigări şi de persoane

UPDATE, ORA 7.10: Tranzitull între România şi Serbia este blocat.
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Timiş au făcut primele declaraţii oficiale. "Tranzitul dintre România şi Serbia este blocat la această oră pentru că o altă structură desfăşoară o acţiune la această oră. Nu s-a stabilit când se va relua traficul", a declarat Ciprian Gaic, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.

UPDATE, ORA 06.30: 
Descinderile de la vămile Naidăș și Moravița coincid cu cele din Timișoara. Potrivit anchetatorilor sunt vizate apartamentele unor polițiști de frontieră și vameși. Circulația spre și dinspre Serbia este în continuare blocată. 

UPDATE, ORA 06.16: Judeţul Timiş este practic blocat de acţiunea din această dimineaţă. La ieşirea din Timişoara au loc filtre, în timp ce drumul către Moraviţa este blocat în fiecare comună spre vamă. De ambele părţi ale frontierei controlul vamal este oprit. Procurorii caută mai multe documente, inclusiv în casele procurorilor. Potrivit realitatea.net, poliţiştii de frontieră şi vameşii au fost supravegheaţi în ultimele şase luni. 

Mai citiţi:

Vameşii şi poliţiştii săltaţi la Siret strângeau mita cu găleata. Şpaga era împărţită de superiori (UPDATE)

Poliţist şpăgar de la Siret: „Au fost şi vremuri mai bune. Plecai cu sacoşa de bani acasă: băgai 20 de bus-uri înainte, aveai 2.000 de dolari " (UPDATE)

Descinderile din această dimineaţă sunt fără precedent în judeţul Timiş. Surse neoficiale susţin că la acţiune participă 20 de procurori, iar desinderile au loc atât în Moraviţa, cât şi în Timişoara. Traficul spre Serbia este practic blocat de echipaje ale Poliţiei Rutiere. Acţiunea din această dimineaţă este copia celei de la Siret, unde au fost arestate 59 de persoane, vameşi şi poliţişti de frontieră, acuzaţi de corupţie.

O echipă "Adevărul de Seară" este la Moravița. Rămâneți pe timisoara.adevarul.ro pentru a vedea cum evoluează ancheta

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Cristian Poelincă pe blogul acestuia!

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Gerhald Ernst pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite