DNA a soluționat cu neînceperea urmăririi penale dosarul „Mită la Pașapoarte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xena, prinţesa războinică de la paşapoarte
Xena, prinţesa războinică de la paşapoarte

Angela Costinaș, Florinița Olteanu și Vasile Moldovan au fost scoși de sub urmărire penală de DNA în cazul mitei de la Pașapoarte. Anchetatorii caută acum autorul real al denunțului și ar putea ajunge la „Xena”. Site-ul satu-mare.adevarul.ro va difuza mâine o înregistrare audio în care Simona Babici amenință că se va răzbuna, începând cu data de 1 septembrie, pe subalternele care au trimis petiții împotriva ei. &n

Angela Costinaș, cercetată pentru trafic de influență și luare de mită, Olteanu Florinița, cercetată pentru luare de mită, ambele angajate ale Serviciului Public Comunitar de Evidența și Eliberarea Pașapoartelor Simple (SPCEEPS) Satu Mare și Vasile Moldovan, angajat la Serviciul de Evidența Populației Negrești-Oaș, cercetat de asemenea pentru luare de mită, au fost scoși de sub urmărire penală de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Printr-o ordonanță a procurorului Tiberiu Sigheartău, șef birou în cadrul Serviciului Teritorial Oradea, DNA a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva celor trei și a trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare.

Procurorii caută autorul real al denunțului

Potrivit ordonanței, procurorii DNA au ajuns la concluzia că „actul inițial de sesizare – denunțurile aparent trimise din Austria, prin poștă, de numita Maria Tonte, cu privire la pretinsele fapte de corupție – nu este original, fiind posibil ca denunțurile să fie plănuite de persoane interesate în vederea producerii unor reacții din partea organelor judiciare – fapt care s-a și întâmplat - și a unor consecințe juridice pentru persoanele împotriva cărora au fost formulate”. DNA a trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare pentru continuarea cercetărilor și identificarea autorului real al denunțului, care va fi cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

VEZI AICI DENUNȚUL ȘI SCHEMA MITEI ANCHETATĂ DE DGA

Cercetările au fost demarate de Direcția Generală Anticorupție la Satu Mare în 19 august, ca urmare a unui denunț transmis prin poștă din Austria, în care sătmăreanca Maria Tonte afirma că a dat mită pentru a-și obține buletinul și pașapoartele pentru ea și fiica ei. Atât la audirerile efectuate de DGA cât și în discuția cu reporterul „Adevărul de Transilvania”, Tonte a negat că ar fi autoarea denunțului.

Citește aici declarația Mariei Tonte acordată pentru satu-mare.adevarul.ro

Din rezoluția procurorului DNA, intrată în posesia reporterului „Adevărul de Transilvania”, rezultă că anchetatorii au o pistă pentru identificarea autorului denunțului. Procurorii pornesc de la o ilegalitate comisă de Camelia Pop, angajată a SPCEEPS Satu Mare, care a vizualizat în două rânduri cererile de eliberare a pașapoartelor depuse de Maria Tonte pentru ea și fiica ei, în perioada anterioară trimiterii denunțului. „Datele de identificare existente în sistem au fost vizualizate de agent în data de 27.04.2011 și 24.06.2011, această încălcare a bazei de date fiind făcută cu încălcarea prevederilor art. 42 alin. 8 din instrucțiunile Ministerului Administrației și Internelor nr. 27/2001, care interzic orice prelucrare de date cu caracter personal care nu este motivată de îndeplinirea unei atribuții de serviciu a utilizatorului”, se arată în rezoluție.

PROCURORII AR PUTEA AJUNGE LA „XENA”

Potrivit informațiilor pe care le deținem, Camelia Pop ar fi declarat la audierile de la DGA că i-a furnizat informațiile lui Marius Ciorbă, angajat la Evidența Populației Satu Mare. Soția acestuia, Carmen Ciorbă, angajată a SPCEEPS Satu Mare, a fost transferată la București pentru a nu-și pierde locul de muncă în valul de disponibilizări din MAI, după ce a luat notă mai mică decât Angela Costinaș, principala vizată de denunț, la examentul de confirmare pe postul din cadrul compartimentului informatic al SPCEEPS. 

Maria Tonte: „Cred că poliția ar trebui să-i caute pe Ioan și Floarea Severea, eu cu soțul meu și Angela Costinaș le-am fost nași la nuntă, Severea sunt finii noștri și eu știu că sunt prieteni cu unu Marius Ciorbă de la Buletine, și că nevastă-sa voia postul lui Angela de la Pașapoarte.”

Carmen Ciorbă este una dintre apropiatele comisarului șef Simona Babici, șefa SPCEEPS Satu Mare. Într-o ședință de lucru din luna august, în timp ce site-ul satu-mare.adevarul.ro derula campania de dezvăluiri „Xena, prințesa războinică de la Pașapoarte”, în care am prezentat abuzurile comise de Babici, poreclită „Xena” de subalterni, Carmen Ciorbă și Babici avertizau asupra iminenței represaliilor împotriva grupului potrivnic din Serviciul de Pașapoarte.

AVEM ÎNREGISTRAREA

Site-ul satu-mare.adevarul.ro va difuza mâine pe site înregistrarea unei ședințe de lucru de la SPCEEPS în care Camelia Pop și Simona Babici, profitînd de absența din ședință a Angelei Costinaș și a Floriniței Olteanu, vizate în denunț, au afirmat că vor răspunde cu petiții la plângerile formulate de cele două la Direcția Generală de Pașapoarte și MAI, care a atras la SPCEEPS patru controale ale Corpului de Control al DGP și un control al Corpului de Control al Ministerului Administrației și Internelor în ultimii doi ani. Din petițiile depuse din interiorul SPCEEPS împotriva Simonei Babici, conducerea Direcției Generale de Pașapoarte și secretarul de stat al MAI pentru relația cu Instituțiile Prefectului, Mihai Capră, au aflat, printre altele, că Babici și-a obligat o angajată să-i facă pedichiura în birou, că a refuzat în mod ilegal eliberarea unui pașaport și că jumătate din angajatele serviciului au cerut să fie mutate de la Pașapoarte pentru a scăpa de Babici.

CITEȘTE MAI JOS SERIA DEZVĂLUIROR „XENA, PRINȚESA RĂZBOINICĂ” DE LA PAȘAPOARTE

„Xena, prinţesa războinică“ de la Paşapoarte este cercetată pentru abuz în serviciu

„Xena de la Pașapoarte”, iertată de DGP printr-un plic marcat „SECRET”

„Xena” face ravagii la Pașapoarte. Cinci din 13 vor să plece!

„Xena” a transformat Serviciul de Pașapoarte în Serviciul „Extraveral”

„Xena” de la Pașapoarte, sub tratament medical

Xena merge la psihiatru!

„Xena” trebuia dată afară în 2010!

„Xena” intră în război cu sindicatele

Mihai Capră despre Xena: „Potoliți-vă sau vă dau afară!”

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite