„Xena” trebuia dată afară în 2010!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calificativul „satisfăcător” acordat de prefectul Radu Giurcă la finele anului trecut pentru activitatea Simonei Babici, șefa de la Pașapoarte, trebuia să genereze înlocuirea din funcție a „Xenei”. Babici a fost salvată de chestorul Aurel Vasile Sime, care a admis contestația pe care aceasta a depus-o la Direcția Generală de Pașapoarte, transformîndu-i calificativul în „bine”.

Protocolul MAI, care impune respectarea ierarhiilor în cazul plângerilor îndreptate împotriva șefilor din subordinea ministerului, este cel care a „șters cu buretele” toate acuzațiile îndreptate de angajați împotriva comisarului șef Simona Babici, șefa Serviciului Public Comunitar de Evidența și Eliberarea Pașapoartelor Simple (SPCEEPS) Satu Mare. Același protocol a salvat-o de la demitere pe „Xena” la finele anului 2010, cînd aceasta a primit un calificativ mic, „satifăcător”, de la prefectul Radu Giurcă. „Nu poți fi șef de serviciu cu calificativ sub <<bine>>” a declarat prefectul.

Calificativul acordat de prefect a fost contestat de comisarul șef, iar contestația a fost rezolvată pozitiv la Direcția Generală de Pașapoarte (DGP). Potrivit unor surse din MAI, cel care a analizat contestația a fost șeful DGP, chestorul Aurel Vasile Sime, directorul Direcției Generale de Pașapoarte, care i-a modificat calificativul în „bine”. Babici și-a păstrat funcția. 

Toate petițiile „anti Xena” ajung la chestorul Sime

Toate plângerile care vizează activitatea Simonei Babici, șefa SPCEEPS Satu Mare, ajung, conform protocolului MAI, să fie cercetate sub coordonarea chestorului Aurel Vasile Sime, șeful DGP. Controlorii favoriți ai chestorului, comisarul șef Mihai Mareș și inspectorul principal Ștefan Ieșanu, din corpul de control al DGP au fost la Satu Mare de patru ori în ultimii doi ani, trimiși de chestor pentru a investiga informațiile conținute de cele aproximativ 15 petiții și plângeri care reclamau abuzuri ale șefei de la Pașapoarte, îndreptate împotriva angajaților și sătmărenilor care au apelat la SPCEEPS. Babici a scăpat fără pată din toate controalele, cu excepția unuia, când a fost sancționată cu 5% din salar pentru că își obliga o angajată să-I facă pedichiura în biroul de conducere de la SPCEEPS. 

Traseul plângerilor

Plângerile depuse la Instituția Prefectului împotriva Simonei Babici iau calea Ministerului Administrației și Internelor și ajung pe masa secretarului de stat pentru Relația cu Instituțiile Prefectului, Mihai Capră. Acesta le redirecționează către Direcția Generală de Pașapoarte, condusă de chestorul Aurel Vasile Sime, care trimite oameni în verificări. Cu toate că are la dispoziție patru oameni pentru controale, comisarul șef Mihai Mareș și inspectorul principal Ștefan Ieșanu, aparent favoriți ai chestorului, sunt singurii care vin în control loa Satu Mare. Potrivit declarațiilor unor lideri de sindicat din MAI, cei doi vin la Satu Mare „cu lecția învățată de la București”.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite