„Xena” de la Pașapoarte, sub tratament medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xena, prinţesa războinică de la paşapoarte
Xena, prinţesa războinică de la paşapoarte

O asistentă medical din cadrul Spitalului Județean Satu Mare face vizite regulate, de mai multe ori pe săptămână, în biroul Simonei Babici, alias „Xena”, șefa Serviciului Public Comunitar de Evidența și Eliberarea Pașapoartelor Simple (SPCEEPS) Satu Mare. Potrivit unor surse din cadrul instituției, șefa serviciului se tratează pentru a-și menține sub control hipofuncția tiroidiană. 

Afecțiunea tiroidiană de care suferă comisarul șef Simona Babici a stat la baza refuzului medicului șef al Centrului Militar Județean (CMJ), comisarul-șef Niță Buor Golea, actualmene retras, de a-și pune parafa pe avizul care i-ar fi permis femeii să se înscrie la concurs. Simona Babici a fost numită șef al SPCEEPS în septembrie 2004, după ce și-a obținut avizul medical în mod misterios, la București. Babici și-a primit porecla „Xena” ca urmare a unor manifestări și a unui comportament ieșite din comun. „Atunci când avea ceva de împărțit cu subalternii, îi spuneau celui chemat <<Trage sfoara!>> și ăla știa că trebuia închisă ușa și că e bai. Apoi începeau urletele. Este cel mai slab șef pe care l-am avut vreodată” a declarat un fost subaltern al „Xenei”, care s-a mutat într-un alt serviciu pentru a scăpa de ea.

Surse din cadrul Centrului Militar Judean susțin că Babici nu a respectat procedura standard, și anume contestația la comisia medicală de la București, pentru a participa la concurs, după refuzul medical e la Satu Mare, și că a beneficiat de sprijin pentru obținerea avizului medical din partea lui Aurel Vasile Sime, actualmente chestor, la vremea aceea director adjunct iar acum director general al Direcției Generale de Pașapoarte.

Fostul medic șef al CMJ explică procedura medicală din MAI. „La minister, legislația e de așa natură că nu se poate muta nimeni de pe un post pe altul, nici măcar pe orizontală, fără aviz medical. Șefii nu trebuie să știe bolile de care suferă subalternii ci doar medicii, de aia se procedează așa. Medicul spune „nu recomand o funcție superioară”, și aia e literă de lege. Ca să se treacă peste avizul meu, contestația trebuia făcută la Direcția Generală Medicală a MAI, care trebuia sa o bage pe femeie în Comisia Medicală Centrală, aia de la Spitalul Gerota, de lângă Foișorul de foc, al Ministerului Administrației și Internelor. Nu s-a facut nicio contestație, aș fi aflat. S-a trecut peste avizul meu medical” a declarat pentru ADS fostul medic șef al CMJ. 

Descrierea medicală

„Doamna suferea de o hipofuncție tiroidiană neglijată cu manifestări secundare de natură psihică. În fază finală, între medici, facem referire la această afecțiune sub denumirea de cretinism. Nu e foarte etic, dar e o realitate. În primă fază, părul devine fragil iar pielea se descuamează. Pe fond de încetinire a proceselor cerebrale, trăirile nu se mai manifesta ca la omul normal. E vorba de <<facis imobil>>, față lipsită de expresie. Afecțiunea mai este asociată cu descărcări emoționale violente, lipsa controlului. Procesele intelectuale devin cu timpul atât de încetinite încât boala primește apelativul de cretinism. Cele mai simple sarcini de serviciu devin foarte dificile. Am făcut și un referat medical, a cerut Bucureștiul, însă din vrerea unui șef de la pașapoarte, Sime, care era pe vremea aia adjunct, s-a trecut peste ce am zis eu”
a declarat medicul Golea.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite