UPDATE Preşedintele Ungariei despre László Tőkés: "Este un erou, la fel ca Lech Walesa și Vaclav Havel"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pal Schmitt își încheie vizita în România la Oradea
Pal Schmitt își încheie vizita în România la Oradea

Pál Schmitt, noul preşedinte al Ungariei, este așteptat astăzi la Oradea, la ceremonia de deschidere a anului universitar, la Universitatea Creștină Partium. Acesta se va întâlni și cu reprezentanții Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, al cărui președinte este Tőkés László.

ora 18.00 La finalul vizitei făcute la Oradea, președintele Ungaria a făcut o scurtă declarație de presă. Întrebat de jurnaliștii români ce părere are despre declarațiile făcute de vicepreședintele Parlamentului European despre autonomia maghiarilor din Transilvania, unul dintre membrii staff-ului lui Tokes Laszlo a spus că această problemă nu se află pe ordinea de zi. În schimb, când a fost întrebat ce crede despre Tokes Laszlo, Pal Schmitt a spus că-l apreciază foarte mult și că au colaborat foarte mult, mai ales având în vedere că Tokes Laszlo a preluat funcția lui de vicepreședinte al Parlamentului European. "Tokes Laszlo este o personalitate istorică, acum 20 de ani mam fost un erou al Europei, la fel ca Lech Walesa și Vaclav Havel", a declarat șeful statului maghiar.
Tokes Laszlo nu a făcut niciun fel de declarații. În schimb, pe tot parcursul vizitei el a purtat în piept o insignă cu Ungaria Mare.

În altă ordine de idei, cu ocazia vizitei de astăzi de la Oradea, președintele Ungariei a semnat un program de colaborare între instituțiile de învățământ superior, maghiare, din România și Ungaria. Universitățile Partium din Oradea și Sapientia din Cluj vor colabora în domeniul cercetării și vor face schimb de experiență cu cele din țara vecină.

ora 14.00 Președintele Ungariei, Pál Schmitt, a ajuns la Oradea. El a aterizat pe Aeroportul Oradea, cu o aeronavă specială. Președintele a plecat de la aeroport la dineul organizat de el la Oradea. Îi are invitați pe reprezentanții Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, ai Consiliului de Conducere al Universităţii Creştine Partium și pe episcopii bisericilor istorice maghiare.

Laszlo Tökes, un nou pas spre extremism

Tokes face un nou partid care va lupta pentru autonomia maghiarilor din Transilvania

FOTO Tokes Laszlo a montat ilegal plăcuțe bilingve pe două străzi din Oradea

Președintele Ungariei va ateriza la Aeroportul din Oradea cu o aeronavă specială. Potrivit programului anunţat de către Compartimentul Protocol al Administraţiei Prezidenţiale, Pál Schimtt va vizita Universitatea Partium și va participa la o ceremonie de depunere de coroane de flori la statuia Sfântului Ladislau din Oradea. Preşedintele Ungariei va fi prezent și la Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, unde se va întâlni cu episcopul Bocskei Jozsef și cu predecesorul acestuia Tempfli Jozsef.

Tokes, gazda lui Schmitt

Președintele Ungariei încheie la Oradea vizita făcută în România. Aseară, Pal Schmitt s-a întâlnit la Târgu Mureș cu liderii maghiarilor din România. Președintele Ungariei a avut o întâlnire între patru ochi și cu europarlamentarul Tokes Laszlo, care astăzi va fi gazda lui pe parcursul vizitei făcute la Oradea. "Cu ocazia întâlnirilor, cei doi vor vorbi despre politica maghiară din Transilvania", a declarat în această dimineață Demeter Szilard, șeful de cabinet al europarlamentarului. Cu ocazia vizitei la Oradea, Pal Schmitt organizează un dineu la care sunt invitați liderii maghiari ai bisericilor din Oradea și reprezentanții conducerii Universității Creștine Partium. 

Tokes Laszlo vrea autonomie și pentru județele Bihor și Satu Mare

Plăcuțele în limba maghiară montate în prezența lui Tokes Laszlo vor fi date jos

Înlocuit de Tőkés, în Parlamentul European

La data de14 iulie 2009 Pál Schmitt a fost ales printre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European. A renunțat la acest post când a fost numit președinte al Parlamentului ungar, în luna mai a acestui an, în iunie locul său fiind luat de fostul episcop de Piatra Craiului, Tőkés László. Președinția Ungariei a preluat-o la 6 august 2010. În tinerețe a fost scrimer, câștigând două medalii olimpice de aur, în 1968 și 1972.

Tokes consideră atacurile împotriva lui o dovadă a lipsei de democrație în România

László Tőkés instigă ungurii să iasă în stradă pentru autonomie

Vizită neoficială în 2007

Oradea a mai primit vizita unor președinți maghiari. Solyom Laszlo a făcut la 15 martie 2007, o vizită neoficială la Oradea. Președintele Ungariei de atunci a luat parte la religioasă oficiată la Biserica Oraşul Nou şi a avut întâlniri private cu Tokes Laszlo, pe atunci episcop reformat, şi cel romano - catolic Tempfli Jozsef. Şeful statului maghiar nu a luat parte la alte manifestări prilejuite cu ocazia zilei de 15 martie- Ziua Naţională a Ungariei, şi nici nu a avut întâlniri oficiale. „Am vizitat şcoli, instituţii de învăţământ în care predarea este în limba maghiară. Aceasta cred că este garanţia viitorului. De aceea am fost la Alba Iulia, la Aiud, (...) şi am venit în final aici la manifestarea festivă a Universităţii Creştine Partium ca să accentuez în mod aparte faptul că garanţia dăinuirii maghiarimii este învăţarea, formarea intelectualilor, astfel încât comunităţile maghiare din Transilvania, din Slovacia, din Voivodina să-şi formeze o structură completă, să aibă intelectualitate, să aibă întreprinzători, să aibă muncitori care să poată să menţină viabilă o întreagă societate capabilă să se întreţină", a  declarat atunci Solyom Laszlo.  El a spus atunci că a fost impresionat de felul în care a fost primit peste tot în Transilvania, de tineri îmbrăcaţi în costume populare, semn că se păstrează cultura. „Mă bucur mult de dragostea cu care am fost primit. Este foarte important pentru mine că am posibilitatea să exprim - şi o voi face şi cu prilejul altor vizite - că aparţinem unii altora. Această apartenenţă trebuie însă să fie mult mai extinsă: pe planul sentimentelor, al culturii maghiare, al ştiinţei maghiare. Să conştientizăm faptul că, dacă ne gândim în spiritul unei naţiuni culturale, atunci menţinerea acestei culturi comune la nivelul culturii anterioare, la nivel european, este acum cel mai important lucru. De aceea am afirmat ieri şi aş dori acum să repet, că este nevoie de elaborarea unei strategii naţionale care să integreze naţiunea nu numai pe plan economic, ci şi spiritual, pentru ca atelierele care există aici la Universitatea Partium", a mai adăugat preşedintele Ungariei. În timpul vizitei, Solyom a primit de la Tokes Laszlo cu un exemplar reeditat al Bibliei tipărite în 1660, la Oradea.

Tokes Laszlo cere anchetă în cazul fondurilor alocate maghiarilor din afara Ungariei

Fostul episcop de Piatra Craiului a fost ales vicepreședinte al Parlamentului European

Programul vizitei

13.30 - Sosire la Oradea

14.00-15.00 - Dineu de lucru dat de preşedintele Schmitt Pál

Participă: preşedintele Schmitt Pál şi delegaţia sa, conducerea Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, Consiliul de Conducere al Universităţii Creştine Partium, episcopii bisericilor istorice maghiare.

 15.30 - Sosire la corpul principal al Universităţii Creştine Partium, la Colegiul Arany János.  

Discuţii informale cu invitaţii de onoare (episcopi şi rectori) în sala de conferinţă a Rectoratului

(Clădirea nouă a Colegiului Arany János)

 16.00-17.30 - Festivitate Jubiliară Universitară în Biserica Universităţii (Biserica Reformată din Oradea-Oraşul Nou)

Eveniment al Anului Jubiliar. 20 de ani de la înfiinţarea Facultăţii Reformate „Sulyok István".

10 ani de la înfiinţarea Universităţii Creştine Partium.

Desfăşurarea Festivităţii Jubiliare Universitare:

 Corul Universităţii Creştine Partium, Corul Michael Haydn. Dirijor: Berkesi Sándor

Rugăciune de deschidere: Csűry István, episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului

Cuvântare festivă:

Tőkés László, preşedintele Universităţii Creştine Partium

Schmitt Pál, preşedintele Republicii Ungare

Schmitt Pál, preşedintele Republicii Ungare înmânează distincţii fondatorilor universităţii

Tőkés László îi înmânează preşedintelui Schmitt Pál Medalia Universitară Jubiliară şi un tabloul al renumitului pictor orădean Kristófi János

Kovács Zoltán, prim-curator înmânează un exemplar al ediţiei faximile a Bibliei din Oradea.

Arie din opera Bánk bán de Erkel Ferenc în interprearea lui Xavier Rivadeneira, solist al Operei Maghiare de Stat

Declaraţie de intenţie privind strategia învăţământului superior maghiar în Transilvania - semnează conducătorii universităţilor maghiare: Kató Béla, preşedintele Fundaţiei Sapientia, Dávid László, rectorul Universităţii Maghiare Sapientia din Transilvania, Tőkés László, preşednitele Fundaţiei Pro Universite Partium, János-Szatmári Szabolcs, rectorul Universităţii Creştine Partium

Binecuvântare: Böcskei László, episcop romano catolic

17.30 - Scurtă conferinţă de presă (doorstep) a preşedintelui Schmitt Pál în faţa universităţii (în caz că plouă în Aula universităţii)

 18.00 - Depunere de coroane la statuia lui Szent László şi Bethlen Gábor

(Statuia lui Szent László se află în curtea Palatului Baroc, statuia Bethlen se află la aprox. 200 de metri, în Parcul Petőfi.)

18.30 - Plecare spre aeroport

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite