FOTO Tokes Laszlo a montat ilegal plăcuțe bilingve pe două străzi din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreședintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a montat astăzi două plăcuțe cu traducerea în limba maghiară a străzilor Jean Calvin și Primăriei, din Oradea. Tokes a precizat că este nemulțumit că plăcuțele cu traducerea în maghiară au fost date jos, săptămâna trecută.

Tokes Laszlo vrea autonomie și pentru județele Bihor și Satu Mare

Europarlamentarul Tokes Laszlo a participat astăzi la montarea a două plăcuțe inscripționate cu "Kalvin Janos utca" și „Teleki utca" pe străzile Jean Calvin și Primăriei, din Oradea. Una din plăcuțe a fost montată pe sediul unde Tokes Laszlo își are biroul europarlamentar. El susține că plăcuța cu traducerea în limba maghiară a străzii ar fi fost demontată, ilegal, săptămâna trecută, de autoritățile locale. "Vreau să ridic problema inscripționărilor în limba maghiară a străzilor din Oradea. Plăcile maghiare din colțul străzii Kalvin Janos și Teleki au fost demontate săptămâna trecută. Acest gest este o provocare împotriva maghiarilor. Astfel se vede cum pătrunde naționalism-șovinismul în sfera simbolică a comunității maghiare. Acest lucru se întâmplă pentru că nu suntem destul de bine reprezentați în viața economică, politică și administrativă", a declarat Tokes Laszlo la Oradea.

Vrea ca o stradă din Oradea să poarte numele regelui Ungariei

 El a adăugat că este nemulțumit că nicio stradă importantă din Oradea nu poartă numele celui care ar fi fondatorului orașului "Szent Laszlo" - regele Ladislau I al Ungariei. "Există o ulicioară cu Sfântul Ladislau, pe care sunt patru sau cinci case. Puțini sunt românii din Oradea care știu cine a fost Ladislau", a subliniat Tokes. El este nemulțumit și de faptul că reprezentanți maghiari din administrația locală ar fi fost de acord cu demontarea plăcuțelor în limba maghiară. "Viceprimarul Biro Rozalia a declarat despre acest act barbar că nu ar fi fost o ilegalitate și că Primăria este obligată să le demonteze dacă există o plângere în acest sens", a subliniat Tokes.

Tokes justifică montarea ilegală

Plăcuțele inscripționate cu "Kalvin Janos utca", traducerea în maghiară străzii Jean Calvin (un reformator religios francez) și cu "Teleki utca" au fost montate în această dimineață, ilegal, de reprezentanții Asociației Tinerilor Maghiari. La montarea lor a participat și Tokes Laszlo care a dat și o explicație pentru motivul care l-a determinat să nu facă demersuri pentru ca montarea plăcuțelor să se facă legal. "Timp de 20 de ani am urmat calea legală, când a fost vorba de restituirea proprietăților Bisericii Reformate. Până în prezent am reușit să obținem doar 40% din ceea ce am cerut. Dacă urmezi calea legală poți să și mori până ți se dă dreptate. Trebuie folosite și alte metode, pașnice. Dacă așteptam până murea Ceaușescu ar fi fost vai de capul nostru", a subliniat Tokes Laszlo. Președintele Asociației Tinerilor Maghiari, Csomortanyi Istvan, a declarat că face demersuri la Primărie Oradea, pentru montarea plăcuțelor bilingve, de cinci ani, fără niciun răspuns. "Primăria a dat jos plăcuțele abuziv. Noi am avut acordul proprietarilor pentru montarea lor", a spus Csomortanyi.



Dă CLICK pe poză pentru o fotogalerie

image

Europarlamentarul Tokes Laszlo a precizat că va ridica problema inscripționărilor bilingve în Parlamentul European. "Consider scandalos să ai probleme cu inscripționările în limba ta maternă. Suntem băștinași în Transilvania și avem dreptul ăsta", a conchis Tokes.

Plăcuțele bilingve, doar cu autorizație

Reprezentantul Primăriei Oradea, Petri Csilla, a declarat că nu este ilegală montarea plăcuțelor în limba maghiară, în condițiile în care cei care le montează dețin autorizație și plăcuțele respectă anumite standarde de traducere și design impuse printr-o hotărâre a Consiliului Local Oradea. Ea a precizat că plăcuțele de pe străzile Jean Calvin și Primăriei au fost demontate după ce un orădean a sesizat municipalitatea despre existența lor. "Nu vom face controale să dăm jos toate plăcuțele bilingve montate ilegal, însă dacă primim sesizări vom merge să vedem dacă sunt puse ilegal sau nu", a declarat Petri Csilla, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea. Ea a precizat că în Oradea există zeci de inscripții bilingve, montate cu autorizație, atât pe străzi cât și pe instituții.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite