Tokes Laszlo vrea autonomie și pentru județele Bihor și Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat astăzi la Oradea că dorește autonomie pentru mai multe teritorii din România, nu doar pentru Ținutul Secuiesc. El a precizat că dorește autonomie și pentru zona Partium, adică pentru județele Bihor și Satu Mare, însă cu sprijin politic.

FOTO Tokes Laszlo a montat ilegal plăcuțe bilingve pe două străzi din Oradea

"Sunt două județe unde maghiarii nu mai au majoritate absolută pentru că s-a dus o politică de omogenizare", a declarat vicepreședintele Parlamentului European. El a precizat că autonomia este benefică și pentru românii din teritoriile respective. "Să luăm ca exemplu Tirolul de Sud și Catalunia, unde se mută mii de italieni, respectiv spanioli, pentru că nivelul de trai de acolo este foarte bun", a precizat Tokes Laszlo.

Cere sprijinul PE în scandalul autonomiei

În altă ordine de idei, Tokes Laszlo a declarat că i-a scris președintelui Parlamentului European Jerzy Buzek, ca urmare a atacurilor venite împotriva lui, din partea unor politicieni români, după declarațiile făcute la tabăra de la Tușnad. "Cu permisiunea dumneavoastră, domnule Președinte, vă supun atenției, spre o mai bună informare, un rezumat al atacurilor național-șoviniste din România, tot mai dese, inițiate împotriva mea, din dorința de a arăta lipsa de fundament a acestora", se arată în scrisoarea trimisă președintelui Parlamentului European după ce mai mulți politicieni au cerut demiterea lui Tokes Laszlo din funcția de vicepreședinte al PE. "Campania de denigrare împotriva mea , dusă în urma declarațiilor de la Tușnad Băi, a ajuns în PE. Cer sprijinul președintelui  împotriva atacurilor la adresa mea. Întreg spectrul politic se angajează în aceste atacuri. Nu înțeleg de ce primesc aceste critici din moment ce președintele Traian Băsescu a fost martor la cele spuse de mine cu privire la autonomia comunității maghiare din România, în regiunile unde există majoritate maghiară. Avem dreptul la autonomie, conform sistemului democratic european. Nu dorim independență, secesiune , dorim autonomie cu respectarea integrității teritoriale a României", a subliniat Tokes Laszlo. "Învinuirile ce mi se aduc sunt interpretări false cu uz naționalist-șovinist menite să mă denigreze. Este trist că aceste acțiuni vin și din cercuri maghiare", a conchis Tokes.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite