Tokes Laszlo cere anchetă în cazul fondurilor alocate maghiarilor din afara Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Tőkés László cere anchetă în cazul fondurilor alocate de Guvernul Ungariei maghiarilor din afara graniţelor.  El a sesizat președintele Comisiei de Cultură și Jurnalism din Parlamentul Ungariei despre o posibilă deturnare de fonduri în cazul proiectului Centrului Ady Endre, derulat de Fundația Mecena.

Europarlamentarul cere forurilor abilitate din Ungaria să verifice modul în care au fost cheltuite fondurile alocale comunităţilor maghiare de peste hotare, de către guvernările social-liberale din perioada 2002-2010, având suspiciuni că o mare parte din acestea au ajuns în mâna clientelei politice a UDMR, fiind risipite fără vreun rezultat.  Fostul episcop reformat al Eparhiei de pe lângă Piatra Craiului a dat ca exemplu proiectului Centrului Ady, proiect care presupunea construirea unui centru literar care să includă un hotel şi băi termale, în satul natal al poetului, satul Ady Endre, situat în judeţul Satu Mare. 

"Tokes a câştigat proiectul şi finanţarea de 320 de milioane de forinţi, în anul 2002. Câteva luni mai târziu, după căderea guvernului Orbán Viktor, noul guvern socialist-liberal al Ungariei l-a informat pe episcopul reformat că proiectul Centrului Ady va fi derulat de Fundaţia Mecena, a omului de afaceri bihorean Alexandru Mudura, un apropiat al primului ministru de atunci, Medgyessy Péter, în colaborare cu liderii UDMR Bihor de atunci - Kiss Sándor, preşedintele organizaţiei judeţene, Lakatos Péter fost preşedinte al organizaţiei judeţene şi parlamentar, Földes Béla, fostul preşedinte executiv al UDMR şi Szabó Ödön, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene", se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al Europarlamentarului.  În același document se arată că "odată cu „mutarea" fondurilor a venit şi mutarea locaţiei proiectului, la Oradea, însă acesta nu a fost realizat nici după 8 ani de la cheltuirea celor 320 de milioane de forinţi alocate de Guvernul Ungariei".  „În satul lui Ady nici nu simt locuitorii că aparţin Uniunii Europene, tocmai de aceea, dincolo de ancheta şi de identificarea vinovaţilor, este intenţia noastră realizarea proiectului destinat iniţial acestei localităţi. În acest cerem sprjinul domnului prim-ministru Orbán Viktor", a declarat Tőkés László. În fiecare an Breasla Culturii Maghiare din Partium şi Asociaţia Taberei de Literatură Partium organizează un pelerinaj în satul natal (astăzi Satul Ady Endre) al unuia dintre cei mai mari poeţi maghiari ai secolului XX. 

Europarlamentarul a făcut această declaraţie la sfârşitul săptămânii trecute, la Tabăra de Literatură Partium, unde i-a fost oaspete şi L. Simon László, preşedintele Comisiei de Cultură şi Jurnalism a Parlamentului Ungariei. Politicianul FIDESZ a promis că subcomisia de combatere a faptelor de corupţie va analiza şi cazul Centrului Ady.

Citește pe oradea.adevarul.ro reacția celor acuzați de Tokes Laszlo că au deturnat fondurile Fundației Mecena.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite