Tokes consideră atacurile împotriva lui o dovadă a lipsei de democrație în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreședintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a declarat astăzi la Oradea că "este trist că după 20 de ani se poate creea o atmosferă atât de național - șovinistă", făcând referire la scandalul iscat în urma declarațiilor făcute de el la tabăra de la Tușnad, referitor la problema autonomiei Ținutului Secuiesc.

"Aceste atacuri nu sunt doar împotriva mea ci și împotriva dreptului democratic colectiv , împotriva președintelui Traian Băsescu și al Guvernului PD-L care au o relație bună cu Consiliul Național al Maghiarilor și pe mine personal m-au sprijinit la alegerile pentru vicepreședinția Parlamentului European. Atacurile sunt și împotriva autonomiei", a subliniat Tokes Laszlo. Vicepreședintele PE a catalogat atitudinea împotriva lui și a ideilor exprimate la tabăra de la Tușnad ca fiind "o atitudine anti-europeană și anti-democratică". "Se neagă dreptul la liberă exprimare", a adăugat Tokes. El a precizat că modelul Kosovo și modelul Catalonia ar trebui aplicat și în România. "Este trist că politicul și mai ales domnul Marko Bela, care în mod indirect s-a detașat de cele spune de mine și a spus că nu se poate face comparație cu Kosovo, nu sunt de părere să se facă demonstrații, care sunt absolut constituționale, pe baza dreptului de asociere", a conchis europarlamentarul.

Europarlamentarul Tokes Laszlo a susţinut la Universitatea de Vară „Tusvanyos" de la Tuşnad, că secuimea ar trebui să înveţe de la Kosovo să-şi ceară autonomia şi a instigat la proteste de stradă pentru câştigarea drepturilor maghiarilor. Acesta crede că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc.

„Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan", a afirmat Tokes, adăugând că autonomia se va obţine, chiar dacă mai greu în actualul context politic.

CITEȘTE ȘI

László Tőkés instigă ungurii să iasă în stradă pentru autonomie

Planul în 3 paşi pentru obţinerea autonomiei "Ţinutului Secuiesc" dezvăluit de Toro Tibor


Românii din secuime: Guvernul şi Preşedinţia trebuie să-i dea replica lui Tokes

PNL cere preşedinţiei să-i retragă lui Tokes "Steaua României"

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite