Românii din secuime: Guvernul şi Preşedinţia trebuie să-i dea replica lui Tokes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Forumului românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Ioan Lăcătuşu, a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul", că autorităţile statului nu pot rămâne în expectativă la declaraţia vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes.

Europarlametnarul a declarat joi, la Băile Tuşnad, că, dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru abţinerea autonomiei teritoriale a regiunii Covasna-Harghita-Mureş, locuită majoritar de etnici maghiari.

„Nu e o simplă declaraţie, a lui Janos Bacsi de la Ditrău"

„Reacţia trebuie să vină de la un nivel înalt al oficialilor români. Am înţeles că este aşteptată şi prezenţa premierului maghiar Viktor Orban şi a preşedintelui Traian Băsescu. Este un moment important, în care cei doi oficiali să-şi exprime punctele de edere asupra acestei chestiuni. Declaraţia nu o făcuit-o Janos Bacsi, de la Ditrău, cu vicepreşedintele PE. Iar indemnul la violenţă este deosebit de grav, pentru că în zona acţionează nuclee ale unor organizaţii paramilitare şi sunt multe minţi înfierbântate, care anchesează la asemenea îndemnuri. Ar trebui să fie prezentate proteste publice şi la nivelul PE, pentru ca întreaga lume să ştie ce declaraţii face un viceperşedinte al Parlamentului European", a afirmat Lăcătuşu.

„Nu avem voie să rămânem indiferenţi la asemenea provocări"

„Efectiv, postura lui de europarlamentar român, de proaspăt vicepreşedinte al PE, îl descalifică pentru asemenea declaraţii publice. Ne vom întruni, reprezetanţii Forumului românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi vom da publicităţii un punct de vedere. Am vrea ca aceasta poziţie să nu fie minimalizată de analistii politici şi politicienii din Bucureşti. Trebuie să primească riposta cuvenită. Oamenii politici, chiar dacă sunt în vacanţă, trebuie să-şi spună punctul de vedere. Nu avem voie să rămânem indiferenţi la asemenea provocări. A nu ne exprima public o poziţie categorică, înseamnă că suntem complici la ceea ce este o chestiune care dă o turnura delicată şi pentru români şi pentru maghiari", a precizat Lăcătuşu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite