Tokes face un nou partid care va lupta pentru autonomia maghiarilor din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes și Toro Tibor au anunțat că vor susține creearea unui nou partid maghiar
Laszlo Tokes și Toro Tibor au anunțat că vor susține creearea unui nou partid maghiar

Președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) Lazslo Tokes a anunțat astăzi că, cel mai probabil în luna noiembrie,  va fi înființat un nou partid maghiar. Noua formațiune politică va milita pentru autonomia ținuturilor din Transilvania unde trăiesc minoritățile maghiare.

FOTO Tokes Laszlo a montat ilegal plăcuțe bilingve pe două străzi din Oradea

Prezidiul Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania s-a întrunit în acest weekend la Oradea pentru a discuta viitoarele strategii. Una dintre concluziile la care s-a ajuns este necesitatea formării unui nou partid politic maghiar care să sprijine autonomia Ținutului Secuiesc și a zonelor  Partium și Valea Ierului, din Transilvania. „Nu am decis încă denumirea partidului. Inițiatorii sunt din conducerea CNMT", a explicat Laszlo Tokes. „Vrem un partid Tokes. Este necesară această formațiune politică pentru că actualele partide maghiare nu satisfac cerințele noastre de autonomie. De aceea, suntem forțați să creem un partid autonomist în care sunt bineveniți și membri ai UDMR sau ai Partidului Civic Maghiar, dacă ne împărtășesc opțiunea", a subliniat Toro T. Tibor, președintele executiv al CNMT. 

Tokes Laszlo vrea autonomie și pentru județele Bihor și Satu Mare


Plăcuțele în limba maghiară montate în prezența lui Tokes Laszlo vor fi date jos

Schimbare de regim

În asentimentul președintelui executiv al CNMT, Laszlo Tokes a atras atenția asupra schimbării de regim care a început în țările europene din blocul comunist în urmă cu 20 de ani și care în viziunea lui trebuie să continuie. „Schimbarea regimului începută după 1989 a fost deturnată. Este necesar ca în România să se producă această schimbare în viața publică și politică, pentru a putea soluționa problema comunității maghiare", spune Tokes. El a mai declarat că a încercat să găsească o soluție de compromis cu UDMR și PCM, dar a rămas dezamăgit. „Pe plan național am dori să fim parteneri și aliați ai sistemului de colaborare din Ungaria, în vederea schimbării de regim pe plan politic și național", a încheiat Tokes.

Centre de democraţie

De asemenea, CNMT a mai decis creearea unui sistem de „Centre pentru Democrație" în fiecare reședință de județ din  Transilvania în care trăiesc maghiarii. „Centrele sunt necesare pentru absorbția de fonduri , pentru catalizarea educației și vieții culturale și pentru a facilita accesul minorității maghiare la informații din sfera politică, la care populația trebuie să aibă acces. În plus, doar astfel putem micșora deficitul de democrație al maghiarilor, care din păcate încă mai este prezent la 20 de ani de la revoluție", a mai explicat Tibor. 

Un nou termen în procesul de divorț al europarlamentarului Tokes Laszlo

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite